ERDİNÇ AKSOY - Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde, Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit'in (1876-1909) Filyos'ta uluslararası bir ticaret ve sanayi alanı oluşturulması projesine yönelik hayalinin gerçeğe dönüşmeye başlamasıyla Bülent Ecevit Üniversitesi de (BEÜ) sanayi işbirliğini arttıracak projeler geliştiriyor.
Sultan Abdülhamit döneminde hazırlanan "Anadolu'da Genel Üretim Raporu"nda Filyos'ta denizden açılacak kanallar vasıtasıyla gemilerin Gökçebey ilçesine kadar girerek yükleme-boşaltma yapabileceği uluslararası bir ticaret ve sanayi alanı oluşturulması projesiyle havzada gündeme gelen 100 yılı aşan yatırım hayali, havzadaki bazı altyapı ve kamulaştırma yatırımlarının tamamlanmasının ardından gerçeğe dönüşüyor.
Öncelikle Türkiye'nin en büyük limanlarından birinin inşa edilmesi planlanan Filyos Vadisi'nin 8 Eylül 2012'te Bakanlar Kurulu Kararı ile Karma Endüstri Bölgesi ilan edilmesiyle büyük ölçekli sanayi ve enerji yatırımlarına yönelik yer tahsislerin yakın zamanda başlanması bekleniyor.
Filyos'ta, kurulacak fabrikalarının niteliklerine ve sektörel özelliklerine göre yeni programlar açmayı hedefleyen BEÜ, demir-çelik fabrikaları, enerji santralları, liman, çimento ve mobilya fabrikaları gibi tesislerin yer alacağı tahmin edilen projeye entergrasyonu sağlamak amacıyla Tekneloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) ile Teknokent kurmayı planlıyor.
GAP'tan sonra en büyük proje
BEÜ Rektorü Prof. Dr. Mahmut Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Filyos Projesi'nin Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Projesinden (GAP) sonra en büyük yatırım planlaması olduğunu söyledi.
Projenin hayata geçmesinin ardından bölgenin çehresinin değişeceğine inandığını belirten Özer, "Önemli yatırımlar yapılacak. İstihdam da artacak. Üniversite olarak da ortaya çıkacak ihtiyaca cevap verebilmek için hazırlıklar yapıyoruz. Çünkü, bu bölgede Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşları inşa edilecek" dedi.
Rektör Özer, Filyos'ta kurulacak tesislerin yetişmiş insan gücü ihtiyacının karşılanması konusunda da üniversitenin önemli görev üstleneceğini, sanayiyle işbirliğinin gerçekleştirileceğini vurguladı.
-TEKMER ve Teknokent kurulacak
BEÜ bünyesinde TEKMER ve Teknokent kurulması için Filyos Projesi'ni beklediklerine işaret eden Özer, şunları kaydetti:
"Filyos Projesi kapsamında üniversitemize TEKMER ve Teknokent kazandırarak sanayi kuruluşlarına araştırma-geliştirme hizmeti vereceğiz. Bu konuda girişimlerimiz başladı. İnşallah yakın zamanda üniversitemize TEKMER ve Teknokenti kazandıracağız. Dolayısıyla biz endüstrilere yön verici olacağız. Bu alanda çalışan insanlar üniversiteye gelip ofisler kurabilecekler. Böylece entegrasyon sağlanmış olacak. Filyos'un arka planını biz üniversite olarak destekleyeceğiz. Üniversiteler kendi çalışma alanıyla ilgili faaliyetlerini sürdürürken kentin sorunlarına ve gelişmesine de duyarlı olmak zorunda. Aksi taktirde dinamik ve yaşanılabilir bir üniversiteye sahip olmak mümkün değil."
Prof. Dr. Özer, kömür, sağlık ve eğitim gibi üniversite olarak kenti ilgilendiren her alanda bilimsel bilgi üretmeye çaba sarf ettiklerine işaret ederek, bu doğrultuda da Filyos Projesi gibi her türlü değişimi ve dönüşümü takip ettiklerini kaydetti.
Filyos Projesi
Toplamda 2 bin hektarlık alanı kapsayan Filyos'ta, Endüstri Bölgesi içerisinde liman ve diğer kısımlar için ayrılan bölgeler çıkarıldıktan sonra sanayi tesisleri için planlanabilecek tahmini alan büyüklüğü 400 hektar olarak öngörülüyor.
Projenin en önemli parçalarından biri olan Filyos Limanı'nın ilk etapta 5 milyon ton/yıl, ikinci etapta 20 milyon ton/yıl olmak üzere 25 milyon ton/yıl kapasiteye sahip olacak şekilde uygulamaya konulması planlanıyor.
Liman ihalesi sonuçlandıktan sonra 2-2,5 yılda 5 milyon tonluk kısmın faaliyete geçmesi amaçlanıyor.
Karma Endüstri Bölgesi ilan edilen havzada, 10-15 bin kişiye istihdam sağlayacak tesislerin yer tahsislerine başlanması hedefleniyor. - Zonguldak
Son Dakika › Yerel › Sultan Abdülhamit'in Öngörüsü Beü'nün de Çehresini Değiştirecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?