Tokat yerel: Edirneli Yumurta Üreticisi: "Yem Pahalı. Yumurtayı 2 Buçuk Liraya Çıkardığım İçin Pazar Bulamıyorum" - Son Dakika
Yerel

Tokat yerel: Edirneli Yumurta Üreticisi: "Yem Pahalı. Yumurtayı 2 Buçuk Liraya Çıkardığım İçin Pazar Bulamıyorum"

Tokat haberler: Edirne’nin Havsa ilçesine bağlı Hasköy’de yaşayan ve Edirne Valiliği’nin “Kadın Eliyle Gezen Tavuk Yumurtası Projesi” kapsamında aldığı hibeyle tavuk çiftliği kuran Ziraat Mühendisi İpek Beyoğlu, artan yem fiyatları nedeniyle zararına çalıştığını söyledi. Beyoğlu, “Bir hafta önce 1,5 TL’den sattığım yumurtayı şu an 2,5 TL’ye çıkardığım için pazar bulamıyorum” dedi. Beyoğlu'nu ziyaret eden CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu da “Bu şekilde köyde kalınmaz. Onlara daha fazla destek verilmeli” diye konuştu.

19.10.2022 17:48  Güncelleme: 18:00

Edirne'nin Havsa ilçesine bağlı Hasköy'de yaşayan ve Edirne Valiliği'nin "Kadın Eliyle Gezen Tavuk Yumurtası Projesi" kapsamında aldığı hibeyle tavuk çiftliği kuran Ziraat Mühendisi İpek Beyoğlu, artan yem fiyatları nedeniyle zararına çalıştığını söyledi. Beyoğlu, "Bir hafta önce 1,5 TL'den sattığım yumurtayı şu an 2,5 TL'ye çıkardığım için pazar bulamıyorum" dedi. Beyoğlu'nu ziyaret eden CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu da "Bu şekilde köyde kalınmaz. Onlara daha fazla destek verilmeli" diye konuştu.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Edirne Valiliği tarafından hayata geçirilen "Kadın Eliyle Gezen Tavuk Yumurtası Projesi" kapsamında hibe alarak Havsa ilçesine bağlı Hasköy'de tavuk çiftliği kuran Ziraat Mühendisi İpek Beyoğlu'nu ziyaret etti. Beyoğlu, artan yem fiyatları nedeniyle yaşadığı sıkıntıları şöyle anlattı:

"ŞU AN YEMİN BİR ÇUVALI 490-500 TL"

"Şu an 2'nci senemize gireceğiz, tavuklarla birlikte. Herhangi bir kayıp yaşamadım. Yemini kendim yapıyorum. Yem fiyatlarında bir artış söz konusu olduğu için satın alamıyorum, yemi. Bu yüzden de elimde olan imkanlarla, çiftçilik de yapıyorum. Tanelik mısır, buğday, arpa, yulaf gibi çeşitleri harmanlayarak hayvanlarıma sunuyorum. Şu an yemin bir çuvalı 490-500 TL. Orta düzeyde bir yem çuvalı alacaksanız 490 TL'yi gözden çıkarmanız gerekli. Şu an benim yüz tavuğum var. Bir çuval yem bir haftayı zorluyor. Bir tavuğun yemesi gereken 130 gram. Ayrı baktığım 50 tavuğum daha var. Yem çuvalları 50 kilogramlık. Bunun 490 TL bir maliyeti var. Bir hafta gitmiyor.

"ŞU AN KAR AMACI GÜDEMİYORUM"

Ben köyde yaşıyorum. Edirne merkeze yumurta satıyorum. Pazarım o tarafta gelişti. Benzin, mazot fiyatları yüksek olduğu için yol masraflarıyla birlikte bu işi yapmak istersem yapamam, bırakırım. Ama bu işi yapmak istiyorum. Gencim, çocukluğumdan beri hayvanların içinde büyüdüm. Mesleğimi de bu şekilde seçtim. Ne kadar fazla maliyet olsa da yapmaya çalışıyoruz bir şekilde. Ancak tamamen zararla oluyor bu. Hiçbir şekilde şu an kar amacı güdemiyorum. Çünkü markette en düşük yumurta 2 lira 60 kuruş. Halkın fabrikasyon olarak bildiği kafes tavukçuluğunda 2 lira 60 kuruş olarak görülen bu yumurtalar, bizim gezen tavuklarda 2 buçuk TL'yi bulmuyor. Şu an ben bir hafta önce bir buçuk TL'den sattığım yumurtayı şu an 2 buçuk TL'ye çıkardığım için pazar bulamıyorum. Şu an alan da yok. Yerli üretici olarak gezen tavuk yumurtası üretiyorum. Maliyetler yüksek, 2 buçuk TL'den yukarı veremiyorum. Çünkü verdiğim zaman yumurtalar yerinde çürüyor. Ben bu işi bırakmak istemiyorum. Şu an 100 taneyse bin tane, bin taneyse 10 bin tane yaparak yoluma devam etmek istiyorum. Tarım ve hayvancılığı hiçbir şekilde bırakmayacağım, bunu devam ettirebildiğim yere kadar devam ettireceğim."

"BU ŞEKİLDE KÖYDE KALINMAZ"

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu da üretim yapanların desteklenmesi gerektiğini kaydederek şu ifadeleri kullandı:

"İpek kardeşimiz bir ziraat mühendisi. Bizim istediğimiz bir ziraat mühendisi. Köyde yaşıyor ve mesleğini icra etmeye çalışıyor. Güzel de bir destekten yararlanmış. Gezen tavuk verilmiş kendisine hibe edilmiş. Ama sadece hibe edilmiş sonra bırakılmış. Pazar koşullarıyla baş başa bırakılmış. Her şeyini yapsanız yem çok pahalı. Onun tavuklara yedirdiği rasyonlar yani içindeki ham madde buğday, arpa, yulaf, mısır, soya var. Bunların protein değerleri her birinin farklı onları kendisi ayarlıyor. Ama ayarlayamadığı bir şey var, pazar. Pazar koşulları çok zor. Pazarda ciddi bir rekabet var. Bunlar planlı bir şekilde yapılmadan bu şekilde herkese 100-200'şer tane tavuk verildi. 'Sen köyde kal' dendi. Bu şekilde köyde kalınmaz. Onlara daha fazla destek verilmeli. Eğer köyde kalıyorsa, çalışıyorsa bu yemin torbasında yarı yarıya indirim yapılması gerekir."

Görüntü Dökümü

Ziraat Mühendisi İpek Beyoğlu,

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu

Tavuk ve yumurta detayları

Tokat yerel: Edirneli Yumurta Üreticisi: "Yem Pahalı. Yumurtayı 2 Buçuk Liraya Çıkardığım İçin Pazar Bulamıyorum"
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Tokat yerel: Edirneli Yumurta Üreticisi: 'Yem Pahalı. Yumurtayı 2 Buçuk Liraya Çıkardığım İçin Pazar Bulamıyorum' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement