Uluslararası Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu" Başladı - Son Dakika
Yerel

Uluslararası Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu" Başladı

Uluslararası Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu" Başladı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli ve Sakarya üniversitelerince düzenlenen sempozyumun açılış töreni gerçekleştirildi Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu: "Gazi Akça Koca, Orhan Gazi'ye lala olmuş, Kocaeli'nin manevi sahibi, büyük bir komutandır.

02.05.2014 20:43

Kocaeli'ye adını veren Gazi Akça Koca anısına düzenlenen uluslararası sempozyum, törenle başladı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli ve Sakarya üniversitelerince organize edilen "Uluslararası Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi" konulu sempozyumun açılış töreni, Başiskele ilçesinde bir otelde yapıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, törende, Osmanlı'nın, gittiği yerlere sadece köprü, okul, medrese, han, hamam, çeşme götürmediğini, tohumları sadece toprağa değil, gönüllere de serptiğini söyledi.

Gazi Akça Koca'nın, Osman Gazi'nin silah arkadaşlarından olduğunu hatırlatan Karaosmanoğlu, "Gazi Akça Koca, Orhan Gazi'ye lala olmuş, Kocaeli'nin manevi sahibi, büyük bir komutandır. Beylikten imparatorluğa yolun ilk adımları Kocaeli'de atılmıştır. Tarihimizle yeniden barışmak ve milli hafızamızı tazelemek amacıyla düzenlediğimiz bu çalışmalarımızı, Karamürsel Alp, Konuralp, Turgutalp, Samsa Çavuş, Kurtuluş Savaşımızın destanlaşan kahramanları Yahya Kaptan'a, Kara Fatma'ya ve diğerlerine kadar sürdüreceğiz" dedi.

Moderatörlüğünü Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan'ın yaptığı panelde konuşan Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Erhan Afyoncu ise Türkiye'nin son 30 yılda pek çok alanda ilerlediğini ancak kültürde çok büyük eksiklikler olduğunu savundu.

Kültürün, ulaşım ve diğer alanlar gibi ilerlemediğini dile getiren Afyoncu, şunları kaydetti:

" Osmanlı Devleti'ni sadece tek başına bir hanedan kurmamıştır. Bir de kurucu aileler vardır. Onlardan bazıları Akça Koca, Karamürsel, Evrenos Gazi ve Köse Mihal gibi Osman Gazi'nin silah arkadaşlarıdır. Fatih Sultan Mehmed dönemine kadar bu kurucu aileler, devletin yönetimlerinde önemli derecede söz sahibidir fakat Fatih zamanında merkezi hükümetin kuvvetlenmesiyle bu kurucu aileler yavaş yavaş devlet yönetiminden uzaklaştırılmış ancak varlıklarını günümüze kadar devam ettirmiştir. Bu ailelerin isimleri de yerel olarak birçok yerde kalmıştır; Kocaeli'de, Karamürsel'de olduğu gibi."

Atatürk Üniversitesi Tarih ve Fen Edebiyat Fakültesinden Prof. Dr. Enver Konukçu ile Bilkent Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesinden Prof. Dr. Özer Ergenç de panelde birer sunum yaptı.

Daha sonra Karaosmanoğlu, panelistlere birer plaket verdi.

Sempozyum 4 Mayıs'ta sona erecek ve 55 üniversite ile kuruluştan 114 akademisyen tarafından sunulacak 102 tebliğ,  "Akçakoca ve Koca İli" adıyla kitaplaştırılacak. - Kocaeli

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Uluslararası Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu' Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement