Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından, 'Yaban Hayatı ve Envanter Teknikleri ile Turna Eylem Planı' eğitim toplantısı Adıyaman'da gerçekleştirildi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü'nün 'Yaban Hayatı ve Envanter Teknikleri ile Turna Eylem Planı' eğitim toplantısı Adıyaman'da İsias Otel'de gerçekleştirildi. İki gün sürecek eğitimlerde hem yaban hayatı ile ilgili envanter çalışmaları hem de turna eylem planı konuşulacak.
Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis, Mardin, Malatya, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli illerinin bağlı bulunduğu illerin Milli Parklar ve Doğa Koruma Şubelerinde ki görevlileri toplantıya katılıyor.
Toplantının açış konuşmasını gerçekleştiren Orman ve Su İşleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürü Ayhan Deligöz, bölge müdürlükleri sınırlarında ki yaban hayatı ile ilgili bilgiler vererek, "Bölgemizde 150'nin üzerinde yaban türü ile karşılaşmamız mümkündür. Son 10 yılda yaban hayatıyla ilgili bir önceki yıla daha da ilerliyoruz. Yaban hayatını yakından bilmek ve tanımak gerekir. Yaban hayatını ne kadar tanıyorsak o kadar etkili olabiliriz.
Bölge Müdürlüğü'müz sınırları içerisinde Anadolu Parsı (leopar) ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Şiirt, Şırnak ve Diyarbakır'da bununla ilgili bilgi edinmeye çalışıyoruz. Ayrıca Adıyaman'da ki çizgili sırtlana gsps cihazı taktık. Çizgili sırtların yaşam alanları noktasında tespit çalışmalarımız devam ediyor. Kahramanmaraş'ta da 2014 yılında keklikler yakın takibe alınacak" dedi.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yaban Hayatı Daire Başkanı Cihangir Altun ise, son 10 yılda yaban hayatın envanterinin izlenmesi noktasında önemli gelişmeler yaşandığı ifade ederek, "Envanterde izleme konusunda önemli adımlar atıldı. Bir obje yönetirken o objenin her şeyini bilip ona göre kararlar geliştirmeniz gerekir. Bilmediğiniz bir şeyi yönetemezsiniz. Türkiye'de kıta özelliği gösteren biyolojik, bitki, hayvan çeşitliliği olduğu söylenir ama bunlarla ilgili detaylı verilere ihtiyaç vardır. Kurum olarak biz kendi verimizi kendi envanterimizi üretmek zorundayız.
Türkiye'de 454 kuş türü var. Her türün bir tanesiyle doktora çalışması yapılabilir. Dolayısıyla bizim bu türler üzerinde uzmanlık yapma şansımız yok. Kurum olarak çok iyi koordinasyon gerçekleştirerek, bütün paydaşlarla bir araya gelerek bu objeleri daha iyi tanıyabiliriz. Mutlaka STK ve bilim adamlarını bu işin içine katmamız lazım" dedi.
Açış konuşmalarının ardından konunun uzmanları tarafından iki gün boyunca eğitim verilecek. - ADIYAMAN
Son Dakika › Yerel › Yaban Hayatı Adıyaman'da Masaya Yatırıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?