Yatağan'da Tarla Günü - Son Dakika
Yerel

Yatağan'da Tarla Günü

Yatağan\'da Tarla Günü

Muğla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün çiftçiye alternatif tarım ürünleri sunabilmek amacıyla hayata geçirdiği projeler kapsamında, Yatağan'da gerçekleştirilen patates üretimi için Nebiköy'deki Söğütlü Kahve'de 'Patates Tarla Günü'...

03.07.2013 14:22

Muğla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün çiftçiye alternatif tarım ürünleri sunabilmek amacıyla hayata geçirdiği projeler kapsamında, Yatağan'da gerçekleştirilen patates üretimi için Nebiköy'deki Söğütlü Kahve'de 'Patates Tarla Günü' düzenlendi. Pek çok protokol üyesinin de katıldığı törende söz alan Yatağanlı çiftçilerin; "Yatağan'da mısır ve buğday dışında ürün yetiştiremez duruma geldik. Çilek, elma, şeftali, patates gibi para getiren tarım ürünleri yetiştirmek istiyoruz" ifadelerini kullanmaları dikkat çekti.

Muğla Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün, il genelinde hayata geçirdiği alternatif tarım ürünlerini yaygınlaştırma projesi kapsamında, Yatağan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün ilçede gerçekleştirdiği çalışmalar düzenlenen törenle tanıtıldı.

Nebiköy Söğütlü Kahve'de düzenlenen 'Patates Tarla Günü'ne Yatağan Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven'in yanı sıra, Yatağan Jandarma ve Garnizon Komutan Vekili Üsteğmen Zeki Ertüzün, İlçe Baro Temsilcisi Av. Halil Arslan, Muğla Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici ile İlçe Müdürü Veli Kanburoğlu, GELİ Müessese Müdürü Kenan Emiralioğlu, Yatağan Ziraat Odası Başkanı Şenyüz Buğday, daire amirleri, oda ve siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda çiftçi katıldı ve kahvaltıda tamamı köylüler tarafından üretilen sebze ve çeşitli gıda ürünlerinin ikram edildiği belirtildi.

Kahvaltının ardından, organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçen Nebiköy ve Yava köyleri adına Nebiköy Muhtarı Süleyman Yaldız konuşurken, Yatağan Ziraat Odası Başkanı Şenyüz Buğday, Yatağan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Veli Kanburoğlu, Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazif Ekici ve Yatağan Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven tarafından yapılan konuşmalarda alternatif tarım ürünlerinin yaygınlaştırılmasına yönelik geliştirilen projelerin önemine vurgu yapıldı.

'Üretmek İstiyoruz'

Etkinlikte ilk söz alan isim olan Nebiköy Muhtarı Süleyman Yaldız çitçiler adına yaptığı konuşmada; "Öncelikle bu etkinliğin köyümüz sınırları içerisinde düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Ancak çiftçilikle geçimini sağlayan bizler bazı sorunlarla boğuşmak zorunda kalıyoruz. Son zamanlarda yapılan girişimlerle patates gibi maddi getirisi nispeten yüksek olan ürünlerin ekimine başladık. Ancak tütüncülüğün bitirilmesinin ardından tarlalarımıza mısır ve buğday dışında ürün ekimi yapamaz hale geldiğimizi üzülerek belirtmek istiyorum. Bunun nedeni fizik koşulların elverişsiz olması. Öncelikle bol su isteyen ürünlerin ekimini yapabilmemiz için devletimizden yardım istiyoruz. Bu konuda şimdiye kadar gereken desteği göremedik. Bu da Yatağan tarımının günden güne gerilemesine yol açıyor. Bodrum, Marmaris gibi önemli turizm merkezlerine sahip olan yöremizin sebze ihtiyacı büyük oranda çevre il ve ilçelerden karşılanıyor. Ancak bizim çiftçimiz gerekli imkanlara sahip olduğu taktirde bu ihtiyacı fazlasıyla karşılayacak kapasiteye sahip. Bizler artık mısır ve buğday gibi tarım ürünlerinin yanı sıra, patates, çilek, domates, şeftali ve daha bir çok tarım ürününü toprakla buluşturmak istiyoruz. Örneğin cam sera tarımı yöremizde yaygınlaştırılabilir. İstediğimiz şey bizlere destek olunması" ifadelerini kullandı ve çiftçinin maddi geliri yüksek olan tarım ürünlerini yetiştirebilmek adına destek istediğine vurgu yaptı.

Süleyman Yaldız'ın ardından söz alan Yatağan Ziraat Odası Başkanı Şenyüz Buğday'ın; "Gıda, Tarım ve Hayvancılık müdürlüklerinin görevi devleti temsilen çiftçinin sorunlarıyla ilgilenmek ve onlara yol göstermektir. Özellikle son yıllarda il ve ilçe müdürlüklerimiz tarafından gerçekleştirilen çalışmalar bu konuda bizlere umut veriyor. Ziraat Odası olarak bizim görevimiz ise çiftçi ile ilgili kurumlar arasındaki bağı kurabilmek. Eğer Yatağanlılar olarak, devlet kurumlarıyla, çiftçisiyle, oda yönetimleriyle tek yürek olabilirsek ortaya daha güzel işler çıkartabiliriz. Öncelikle hangi köyümüz hangi tarım ürününü yetiştirmeye müsait o belirlenmeli ve bu doğrultuda yönlendirme yapılmalı. Bugün Nebiköy'de düzenlenen etkinlik bu birlikteliğe çok güzel bir örnek oldu. Benzer etkinlikler pek çok ilçede düzenlenmesine rağmen buradaki katılımın yoğun olması umut vaad ediyor" ifadelerini kullanması dikkat çekti, Yatağan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Veli Kanburoğlu ise; "İlçe Müdürlüğü olarak çiftçimizin bilinçlendirilmesi ve doğru yönlendirilmesine yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Buna köylerde düzenlediğimiz çiftçi toplantılarını ve fuar gezilerini örnek verebileceğimiz gibi son iki yılda geliştirdiğimiz 26 projenin altını özellikle çizmemiz gerekli. Bu projelerin tamamını hayata geçirememiş olsak ta uygulamaya koyduğumuz projelerden umutluyuz. 6000 adet kayıtlı çitçimiz var. Bu çiftçilerimize aylık ortalama 100 TL destekleme yapıldığı gibi yıllık desteleme miktarının 1200 TL olduğunu söyleyebilirim. Bu rakamlar çiftçilerimizi tatmin etmiyor olabilir ancak, geliştirilen projelerle çiftçilerimizin tarımdan hak ettiği geliri elde etmesini sağlamaya çalışıyoruz. Bu konuda bizlerden desteklerini esirgemeyen başta sayın Kaymakamımız Dr. Hasan Tanrıseven olmak üzere, üst müdürlüklerimize, muhtarlıklarımıza, çiftçimize teşekkür ediyoruz. Ayrıca bugün bir araya gelmemizde emeği geçen GELİ yönetimi de bir teşekkürü hak ediyor" dedi.

Dekar Başına 4-5 Ton Patates Elde Ediliyor

Etkinlik sırasında uygulamaya konulan patates üretim projesi hakkında bilgi veren Muğla Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici'nin verdiği istatistikler de dikkat çekti.

Muğla'nın patates üretiminde Türkiye ortalamasının üzerine çıktığını dile getiren Ekici; "Projeye 21 çeşit patates türünü deneyerek başladık ve sonuç olarak verim alınan 5 çeşit patatesin Yatağan, Kavaklıdere, Ula, Fethiye ve Muğla merkez de dikimiyle devam ettik, 15 ton patates tohumunu çiftçilerimize ücretsiz olarak temin ederek toprakla buluşmasına vesile olduk.

Dekar başına 4-5 ton ürün elde ettiğimizi belirtmek istiyorum. Bu ürünün kilogram fiyatı perakende satışta 1,5 ile 2 TL arasında değiştiği gibi toptan satışta 1 TL olarak dikkat çekiyor. Bu da azımsanamayacak bir miktar. Patatesin yanı sıra yem bitkileri ve kayın mantarı üretimini artırmaya yönelik de projelerimiz var" ifadelerini kullandı.

'Tütün ile Adını Duyuran Ege'de Yeni Kapılar Açılıyor'

Yatağan Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven ise bir zamanlar tütün üretimiyle adını duyuran Ege ve Muğla'nın artık yeni tarım ürünlerine kapılarını açtığını belirtti.

Bakanlık çalışmalarının halka ulaştırılması konusunda başarılı olunduğunu sözlerine ekleyen Kaymakam Tanrıseven; "Dünya'nın en pahalı tarım ürünlerinden olan trüfü geçtiğimiz günlerde Yatağan'da toprakla buluşturduk. Şimdi ise başka bir alternatif tarım ürünü olan patates için yapılan çalışmalar için bir araya geliyoruz. Ziraat odalarımız ve çiftçimiz iş birliğinde daha fazla gelir getiren tarım ürünlerini Yatağan çiftçisiyle buluşturmaya ve bu konuda gereken desteği vermeye hazırız. Bu konuda devletimizin desteklemeleri de önemli. Gereken desteklemeler yapılıyor ancak bundan pek çok çiftçimizin haberi yok. Avrupalı çiftçiler belli bir seviyeye gelmiş. Biz şimdilik Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri ve ilgili birimler aracılığıyla çiftçimize yol göstermeye çalışıyoruz ancak zamanla çiftçilerimiz belli bir seviyeye ulaşacak ve bunların takibini kendisi yapacak kapasiteye gelecek. Söz konusu projelerin hayırlı olmasını ve Yatağan tarımına beklediğimiz katkıyı sağlamasını umut ediyoruz" dedi.

Kadınların Tarım Sektöründe

Yapılan konuşmaların ardından Yatağan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü desteğiyle patates ve çeşitli sebze üretimi gerçekleştiren çiftçilere kalite ödülü de verilirken, ödülünü almak üzere kürsüye çıkan çiftçilerden Nebiköy Muhtarı Süleyman Yaldız'ın; "Uygun görülen kalite ödülü nedeniyle teşekkür ediyorum. Ancak tarım sektöründe kadınların rolü çok büyük. Bu nedenle tarım sektöründe hizmet veren bütün kadınlarımızı temsilen uygun görülen ödülün eşime verilmesini talep ediyorum" dedi ve eşini kürsüye çağırdı.

Ayrıca, Söğütlü Kahve'de gerçekleştirilen törenin ardından, projenin uygulandığı tarlalar ziyaret edilerek yapılan çalışmalar yerinde incelendi. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Yatağan'da Tarla Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement