Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, " Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük, ülkemizin de 6'ncı büyük şehri olan Gaziantep, sanayi ve ticari yapısıyla da Türkiye ekonomisinin önemli güçlerinden biri" dedi.
Şahin, İstanbul'da gerçekleştirilen "Yeşil İş 2014 Sürdürülebilir İş Buluşması" zirvesinde, toplumsal hayata geçiş, nüfus artışı, kentleşme ve sanayileşme gibi etmenleri yüzünden bugün dünyada özellikle çevre ve enerji ihtiyacı konularında ciddi sıkıntıların yaşandığını söyledi.
Büyümenin mevcut yapıya zarar vermeden gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Şahin, "Bize bırakılan emanetleri çocuklarımıza, torunlarımıza eksiksiz bırakmaya onlara da yaşayabilecekleri ve bizden aldıklarını daha da ileriye taşıyabilecekleri yaşam alanları bırakmaya özen göstererek büyüyeceğiz, gelişeceğiz" diye konuştu.
Türkiye'nin son 10 yılda yaşadığı ekonomik gelişme, artan refah seviyesi ve büyümenin daha da ileri noktalara gitmesini hedeflediklerine vurgu yapan Şahin, hedeflere ulaşırken başta yerel yönetimler olmak üzere sürdürülebilir kalkınma için yapılabilecek çok şey olduğunu belirtti.
"DÜNYANIN EN HIZLI BÜYÜYEN KENTLERİNDEN BİRİYİZ"
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak bölgede pek çok alanda öncü ve rol model şehir olarak bu konuda örnek olmaya kararlı olduklarını ifade eden Şahin, şöyle konuştu:
"Gaziantep'te özellikle enerji konusunda başarılı sonuçlar aldığımız ve üzerinde çalışmayı sürdürdüğümüz projeler var. Yeşil iş- sürdürülebilir iş konusunda da yani bir sanayi ürününün atığının diğer bir ürünün ham maddesi olması noktasında da elimizden gelen desteği sağlamaya hazırız. Gaziantep dünyanın en hızlı büyüyen 10 şehrinden biri. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük, ülkemizin de 6'ncı büyük şehri olan Gaziantep, sanayi ve ticari yapısıyla da Türkiye ekonomisinin önemli güçlerinden biri."
Gaziantep sanayisinin birçok sektörde Türkiye'nin en önemli üretim merkezi konumunda olduğuna dikkati çeken Şahin, şehirde kurulu büyük sanayi işyerleri sayısının Türkiye genelinin yüzde 4'ünü, küçük sanayi işyerleri sayısının ise yüzde 6'sını oluşturduğunu dile getirdi.
Belediye bünyesinde "Enerji Birimi" kurduklarını anlatan Şahin, "Kentin mevcut enerjisini doğru yönetebilmek, enerji tüketimini minimuma indirebilmek ve yeni enerji kaynakları elde etmek için çalışmalara başladık. Yaptığımız çalışmalar ve geliştirdiğimiz projeler ile enerji yönetimimizi kontrol altına almayı başardık. Bugün Türkiye'de enerji yatırımlarını bu kadar kontrollü yapan bir başka belediye yok" diye konuştu.
"EKO-BELEDİYE BİRİMİ KURACAĞIZ"
Şahin, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin bilgi ve deneyimlerini diğer belediyelerle paylaşmak için "Eko-Belediyeler" adı altında bir birim kuracaklarını bildirdi.
Belediye olarak Türkiye'de ilk, dünyada ise sayılı olan projelere imza atmaya hazırlandıklarını belirten Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Ekolojik Kent Projesi, 32 milyon metrekarelik bir alanı 1/1 imar planı ile ekolojik kent tabanlı olarak hazırladık ve 5 yıl içinde hayata geçirmeyi planlıyoruz. Toplu ulaşımı destekleyen, yeşil çatılı, tüm alanda su kontrollerinin yapıldığı, geri dönüşümün desteklendiği, binaların minimum enerji tükettiği, enerjisinin belli bir miktarını üretebilen bir ekolojik kent üzerinde çalışıyoruz."
Önceki dönemlerde hayata geçirilen projeler hakkında da bilgi veren Şahin, Katı Atık Düzenli Depolama Sahası projesinin devam ettiğini ve bu proje sayesinde çamurdan elektrik üretildiğini söyledi.
Elektrik üretim kaynağı Solar Otopark'ını da anlatan Şahin, Gaziantep Organize Besi Bölgesi'nde "Biogaz Tesisi" kurulacağını bildirdi.
"KENTE GÜNEŞ ENERJİ SANTRALLERİ KURULACAK"
Kentte ayrıca "Güneş Enerji Santralleri" kurmayı planlandıklarını aktaran Şahin, şunları kaydetti:
"Şehrimizin sembolü, sofralarımızın lezzeti Antepfıstığımız. Antepfıstığından zaten çok yönlü faydalanıyoruz ama yaş fıstık kabuğundan enerji üretebileceğimizi de umuyoruz. Belediyemiz enerji birimi şu an dünyada ilk olacak fıstık yaş kabuğundan enerji üretimi konusunda çalışıyor.
Fıstık yaş kabuğunda yüksek metan oluşumu gözlenmiş ve TÜBİTAK laboratuarlarında yapılan analizler sonucunda bu netleştirilmiştir. Fıstığın yaş kabuğunu tek noktaya toplayabilip, bu atıkları biogaz tesisimize entegre etmekle enerji üretimini bir an önce hayata geçirmeyi planlıyoruz."
Büyükşehir Belediyesi olarak ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi standart belgesini de aldıklarını belirten Şahin, bununla belediyenin gerçekleştireceği tüm projelerde öncelikli olarak enerji yönetim sistemini göz önünde bulundurulmasını hedeflediklerine dikkati çekti. - GAZİANTEP
Son Dakika › Yerel › Yeşil İş Zirvesin'de Gaziantep Konuşuldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?