Yozgat'ta Kene ve Kkka Hastalığı Mücadele Konulu Eğitim Toplantısı Düzenlendi - Son Dakika
Yerel

Yozgat'ta Kene ve Kkka Hastalığı Mücadele Konulu Eğitim Toplantısı Düzenlendi

Yozgat\'ta Kene ve Kkka Hastalığı Mücadele Konulu Eğitim Toplantısı Düzenlendi

Yozgat'ta, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (Kkka) Hastalığı ve Hastalığın Taşıyıcısı Olan Kene ile Mücadele Konulu Eğitim Toplantısı Düzenlendi.

19.03.2008 15:34

Yozgat'ta, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı ve hastalığın taşıyıcısı olan kene ile mücadele konulu eğitim toplantısı düzenlendi.

Yimpaş Otelde düzenlenen toplantıya, Yozgat Vali Yardımcısı Hüseyin Konak, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü Zoonos Hastalıklardan Koruma Şube Müdürü Ahmet Uyar, Tarım İl Müdürü Abdullah Ertuğrul, Çevre Orman Müdürü Birol Ayyıldız, İl Sağlık Müdürü Mustafa Uyanık, Yozgat, Tokat, Kırşehir, Nevşehir, Amasya, Sivas, Çorum, Kırıkkale ve Çankırı, Tarım İl Müdürlükleri Hayvan Sağlığı Şube Müdürleri ile Veteriner hekimler katıldı. Toplantıda, Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zati Vatansever ve Tokat Tarım İl Müdürlüğü'nde görevli Veteriner Hekim Şenel Çavuşoğlu, katılımcılara KKKA Hastalığı ve hastalığın taşıyıcısı olan keneler ile mücadele konularında ayrıntılı bilgiler verdi.

Slaytlarla ülkemizde görülen kenelerle ilgili bilgi veren Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zati Vatansever, havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte kenelerin aktifleşme zamanın geldiğini belirterek, "Keneler bu ayın sonu ve Nisan ayı başı itibariyle tamamıyla aktifleşir ve görülmeye başlar. KKKA hastalığının görülmemesini istiyorsak, kene ile insan temasının kesilmesi gerekir. İnsanla kene temasını keserseniz KKKA hastalığını görmezsiniz. Bu nedenle korunma önlemleri birinci aşamada önemlidir. Özellikle kırsal alanda yaşayanlar, çalışma saatlerinde dikkatli olmalı, paçalarını çorabın içine koymalı, kenelerin etkilendiği spreyler çıktı, bu spreyler kullanılabilir. Evcil hayvanların ilaçlanması gerekir" dedi.

Yapılan araştırmalarda evcil hayvanların içerisinde kenenin en çok görüldüğü hayvanın sığırlar olduğunu vurgulayan Vatansever, "Öncelikle hayvanlarımızı ilaçlamalıyız. Ayrıca bizim için önemli olan insanlarımızın kene ile yaşamasını öğrenmesidir. Dünyanın her yerinde böyledir. İnsanlarımız keneyi biliyorlardı, ancak hastalık riskini önemsemiyorlardı. Son yıllarda hastalıklar görülmeye başlayınca önem arttı. Keneden korunduğumuz sürece tehlike yoktur" dedi.

Kenenin olduğu yerlerin tamamı risk altında olduğunu, üzerine kene yapışan insanların keneyi kendilerinin çıkarabileceğini ifade eden Vatansever, "Vücuduna kene yapışan insan, keneyi rahatlıkla çıkarabilir. Kene çıkarmada bir uzmana ihtiyaç yoktur. Ancak çıkardığınız keneyi uzman kişilere gösterip hastalık taşıyıp taşımadığını öğrenebilirsiniz. Yeter ki yanlış çıkartmasınlar, üzerine kimyasal madde dökmesinler, kibrit veya sigara ile yakmasınlar. Bir ağaç yaprağı ile tutup sabit kuvvetle çeksinler. Kenenin başının deride kalması da bir tehlike arz etmez. Önemli olan keneyi vücuttan çıkarmaktır. Bunu da herkes kendi yapmalıdır. Kimyasal madde ve ateşle yakıldığı durumlarda kene salgılarını artırma riski fazladır. Bu nedenle de keneyi vücuttan çıkartırken kimyasal madde ve yakmayın diye sürekli uyarılar yapılmaktadır" dedi.

(ÖE-SE-Y) 19.03.2008 14:53 TSİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Yozgat'ta Kene ve Kkka Hastalığı Mücadele Konulu Eğitim Toplantısı Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement