Yunanistan'ın bastonları Türkiye'den - Son Dakika
Yerel

Yunanistan'ın bastonları Türkiye'den

Yunanistan'ın bastonları Türkiye'den Dünyanın yaşlı nüfusa sahip ülkeler sıralamasında ilk 5'te yer alan Yunanistan'a, güç ve asaletin simgesi olan bastonlar Gaziantep'ten gidiyor.

26.11.2022 10:36  Güncelleme: 11:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yunanistan'ın bastonları Türkiye'den

GAZİANTEP - Dünyanın yaşlı nüfusa sahip ülkeler sıralamasında ilk 5'te yer alan Yunanistan'a, güç ve asaletin simgesi olan bastonlar Gaziantep'ten gidiyor.

Dünyanın yaşlı nüfusa sahip ülkeler sıralamasında Japonya, İtalya, Portekiz ve Finlandiya'nın ardından 5 sırada yer alan Yunanistan'a bastonlar, Türkiye'nin sedef kakma bastonlarının yapımında önemli bir merkez olan Gaziantep'te yapılıyor. Güç ve asaletin simgesi olan bastonlarda sedef işlemeciliği de yapan baston ustası Yaşar Geçer, günlerce süren uğraşın ardından yaptığı yılan, kartal, at gibi figürlü bastonları önce Ankara'ya ardından ise Yunanistan'a gönderiyor. Sedef işlemeli ve ceviz ağacından yapılan bastonların dünya genelinde bilindiğini belirten baston ustası Yaşar Geçer, en fazla ilgili ise Yunanistan'ın gösterdiğini kaydetti.

Geçer, "El sanatları ile meşhur ün kazanmış Gaziantep ününe ün kazandırmaya devam ediyor. Gaziantep'in Bastonları Yunanistanların vazgeçilmezi haline geldi. Sanatımız çok beğeniliyor rağbet görüyor. Yerli ve yabancılardan ilgi görüyoruz ama bastonlarımızı en çok Yunan halkına satıyoruz" dedi.

Bastonları Ankara ve İstanbul'a oradan da Yunanistan, Almanya, İngiltere ve Hollanda gibi ülkelere gönderdiklerini anlatan Göçer, "Bastonun kalbi de Gaziantep'te atıyor. Gaziantep sadece baklavası, fıstığı kebabı ile meşhur değil, el sanatları ile çok tanınan ve beğenilen bir kenti. Ürettiğimiz bastonları Almanya'ya satıyoruz. Gelen müşteriler İngiltere'ye de, Hollanda'ya da götürüyor. Buradan biz İstanbul, yada Ankara'daki müşterimize satıyoruz. Onlar da, ürettikleri özel kutularla Yunanistan, Almanya, İngiltere, Hollanda gibi yabancı ülkelere gönderiyorlar" diye konuştu.

Diğer bastonlara göre Gaziantep bastonlarının en önemli özelliklerinden birinin ise sedef işçiliği olduğunu anlatan Sedefkar Ahmet Bıyık ise, kendisinin baba mesleği olan sedef ustalığına devam eden devlet sanatçısı olduğunu ifade etti.

At, kartal, yılan gibi çeşitli figürlerin işlendiği bastonlara sedef işlemenin yapımını da anlatan Sedefkar Ahmet Bıyık, "Eğimli bastonlar, asalar yapıyoruz . Topuz başlıklı. Standartların üstünde eğimli bastonlarımızın uzunluğu normalde 95 santim oluyor. 135 santim olan büyük asalar da yapıyoruz. Boyları uzun genellikle eğim başlıklıları tercih ediyorlar. Yaptığım eserlerin eşi, benzeri yoktur. Çok ağır ve ince işçilikler yapıyorum görmüş olduğunuz gibi. Çok ince detaylı çalışıyorum. Bastona ilgi çok güzel. Koleksiyonluk ürünler yapıyoruz. Yani normal bir bastonumuz sade işçilikte olanlar 5 günde bitiyor. Özel işçilik olanlar 15 günde bitiyor" dedi.

Yapılan bastonların fiyatının ise kullanılan malzeme ve sarf edilen emeğe göre değiştiğini de kaydeden Bıyık, bastonları fiyatların 300 TL ile 6 bin TL arasında değişen fiyatlarla sattıklarını kaydetti. Bıyık, "Bastonlarımız 300 den başlıyor 6 bin TL'ye kadarda çıkıyor. İşçiliğine göre değişiyor. Genelde emeği azsa fiyatı uygun, emek çoksa fiyat artıyor. İşçiliğine göre fiyatları değişiyor" şeklinde konuştu.

Gaziantep'ten sadece bir ay içerisinde onlarca bastonun Yunanistan'a gönderildiği belirtildi.

Yunanistan\'ın bastonları Türkiye\'den
Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Yunanistan'ın bastonları Türkiye'den - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement