Türkiye'deki Konutların Kapısı Suriye'ye Kapandı - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye'deki Konutların Kapısı Suriye'ye Kapandı

Türkiye\'deki Konutların Kapısı Suriye\'ye Kapandı

Yabancıya gayrimenkul satışını düzenleyen mütekabiliyetle ilgili yasayla birlikte Suriye'ye Türk konutlarının satışı yasaklandı.

28.07.2012 10:14

Yabancıya mülk satışını düzenleyen Mütekabiliyet Yasası'nın çıkmasına rağmen uzun süre yayınlamayan liste sonunda basına sızdı. Mayıs 2012'de yasalaşan Mütekabiliyet Yasası'nın uygulanacağı ülkeleri Bakanlar Kurulu'nun açıklayacağı listeyle netleşecekti. Listeye göre Türkiye'den gayrimenkul alacak ülke sayısı 53'ten 129'a çıkacak. 52 ülkeye ise bazı sınırlamalar uygulanacak.

LİSTE BAŞBAKAN'DA BEKLİYOR

AK Parti Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, yabancılara mülk satışının önünü açan Mütekabiliyet Yasası kapsamında, emlak ve inşaat sektörünün büyük umutlarla beklediği ülkeler listesinin Bakanlar Kurulu tarafından hazırlandığını ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulduğunu söyledi.

Milliyet'in haberine göre, hükümetin çalışmalarını tamamladığını anlatan Çavuşoğlu, "Başbakanımız yoğun bir program içinde olmasına rağmen en kısa sürede bunu imzalayarak Cumhurbaşkanlığı'na sunacak. Böylece sektörü rahatlatmış olacağız" dedi. Çavuşoğlu, bu liste ile karşılıklılık ilkesi olmayan kardeş Türk devletleri ve diğer ülke vatandaşlarının Türkiye'de rahatlıkla mülk satın alabileceğini, bekleyen tapuların da sahiplerine hemen verilebileceğini bildirdi.

ÇİN VE İSRAİL'E KISITLAMA

Mütekabiliyet Yasası gereği satış izni verilen ülkelerin yer aldığı listeyi değerlendiren EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, "Basında yayımlanan liste henüz onaylanmış değil. Basına sızan listeye bakıldığında birkaç önemli nokta görüyor ve bu noktaları incelediğimiz arkasındaki mantığı yorumlayabiliyoruz" dedi.

Yasayla, mütekabiliyetin bazı koşullarının değiştirildiğini vurgulayan Yazıcı, "Listeye baktığımızda Çin, Danimarka, Doğu Timor, İsrail, Malta ve Ürdün'de konut alımı 1 veya 2 adetle sınırlandırılmış veya işyeri gibi gayrimenkulleri almalarına izin verilmemiş. Burada nüfusu yoğun olan Çin veya İsrail gibi stratejik ülkelerin belli yerlerde ülke güvenliğine tehdit oluşturmaları engellenmeye çalışılıyor" dedi.

SURİYE LİSTEYE GİREMEDİ

Suriye'nin yabancıya satış izni verilen listede yer almadığını aktaran Yazıcı, şunları söyledi:

"1939'da Hatay Türkiye'ye geçince bazı Türk vatandaşları Suriye vatandaşlığına geçti bazıları ise Türkiye'ye geldi. Bu kapsamda her iki ülkede bu vatandaşların mülklerini dondurdu. Türkiye'deki Suriye vatandaşlarının malları Milli Emlak tarafından korunuyor, işletiliyor ve yönetiliyor. Gelirleri Merkez Bankası'nda bir hesaba toplanıyor. Ancak karşı tarafın ne yaptığı biraz meçhul. Kağıt üzerinde koruyor gibi dursalar da bu tartışmalı bir konu ve iki ülke 70 yıldır bu konuyu çözemedi."

IRAK VE İRAN LİSTEDE

İran, Çin, Filistin ve Hindistan gibi 16 ülkenin İçişleri Bakanlığı'nca verilen izinle mülk edinebildiğine değinen Yazıcı, "Örneğin İran için bir kısıtlama var. Birleşmiş Milletler kapsamında yasaklı şahısların mülk edinimi mümkün değil, böylelikle herkes kısıtlanmamış ama kalanlara da İçişleri Bakanlığı izni getirmiş" diye konuştu. Yazıcı, Birleşmiş Milletler Güvenlik kapsamında uranyum ve diğer kimyasal silahlarla ilişkisi olan kurum ve kişilerin de ambargoda olduğunu hatırlattı.

Irak vatandaşlarının Dışişleri Bakanlığı'nın uygun görüşü ve İç işleri Bakanlığı'nın izni ile mülk edinebildiğini aktaran Yazıcı, "Bu noktada yönetmeliğe bakmak gerekli, Dışişleri Bakanlığı dış ilişkiler açısında olayı incelerken, İçişleri Bakanlığı güvenlik unsurları açısında olaya bakabiliyor" dedi.

SAHİLLER KORUNUYOR

Listede başka stratejik kısıtlamaların da olduğunun altını çizen Yazıcı, şunları söyledi:

"Sahil bölgelerimiz ve sahil komşularımızla ilgili sınırlamalar getirilmiş. Örneğin Yunanistan'ın sahillerde; Ukrayna ve Rusya'nın ise Karadeniz sahillerinde mülk alımı engellenmiş. Bu uygulamalar sahillilerin güvenliği açısında çok doğru bir yaklaşım getiriyor. Ayrıca unutmamak gerekir ki Yunanistan'da Türk vatandaşlarının sahil ve adalarda mülk alımı mümkün değil ama diğer kesimlerde mümkün, buna da mantıklı ve eşit bir karşılıklılık getirilmiş."

BEKLENTİ 5 MİLYAR DOLAR

GYODER Başkanı Işık Gökkaya, mütekabiliyetle birlikte Türkiye'de yabancıların konut talebinin ve satın almalarının artmasının beklendiğini, anlatarak, "2013 yılından itibaren yabancılara yapılan konut satışının 5 milyar dolara ulaşabileceğini bekliyoruz" dedi.

Gökkaya, yenilenen listeye göre, halen 53 olan Türkiye'den şartsız gayrimenkul edinme hakkına sahip ülke sayısının 129'a çıkarıldığını vurgulayarak, şunları söyledi: "Belirli ülkelere özel sınırlamalar ve izin şartları getirilse de önemli ülkelerle olan şartlar değişmiş ve yabancıların ülkemize yapacakları yatırımın önünü açmıştır. Bizim öngörümüz özelikle Türki Cumhuriyetleri, Irak, İran, S.Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve diğer Körfez ülkelerinden önemli bir talep gelmesi yönünde. Yabancı konut talebinin yoğun olarak bireysel yatırım veya kullanım talebinden, yatırım amaçlı fonların talebinden ve proje geliştirme amaçlı girişimlerden oluşacağını düşünüyoruz."

Kaynak: TheLira.com

Son Dakika Ekonomi Türkiye'deki Konutların Kapısı Suriye'ye Kapandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement