TSO Temsilcilerinden Ortak Çağrı - Son Dakika
Güncel

TSO Temsilcilerinden Ortak Çağrı

TSO Temsilcilerinden Ortak Çağrı

TSO Başkanı, akan kanın durması ve bölgede huzurla güven ortamının sağlanması için bir an önce silahların susması ve karşılıklı müzakerelerin başlamasını istediklerini söyledi.

03.10.2012 15:48  Güncelleme: 16:00

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Remzi Can, akan kanın durması ve bölgede huzurla güven ortamının sağlanması için bir an önce silahların susması ve karşılıklı müzakerelerin başlamasını istediklerini belirterek, "Bu sorunun çözümü TBMM'dir, ama biz gerekirse arabuluculuk yapmaya hazırız. Çözüme katkı olacaksa gerekirse İmralı'ya gerekirse Kandil'e hep birlikte gideriz" dedi.

Son zamanlarda artan terör olayları ve devam eden çatışmaların son bulması için Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde faaliyet gösteren 35 ticaret ve sanayi odası ile ticaret borsası temsilcileri Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ev sahipliğinde bir araya gelerek toplantı yaptı. Diyarbakır, Şırnak, Kars, Nusaybin, Erciş, Siverek, Van, Şanlıurfa, Cizre, Hakkari, Bingöl, Muş, Tunceli, Tatvan, Bitlis, Adıyaman, Doğubeyazıt, Kızıltepe, Batman, Mardin ve Ağrı TSO ile Ticaret Borsası temsilcilerinden oluşan heyet, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu'nda terör olayları ve çatışmaların durması için yapılması gerekenleri tartışıp çözüme destek sunmak amacıyla ortak bir metin hazırladı. Toplantı sonrasında hazırlanan ortak metin Diyarbakır TSO Başkanı Remzi Can tarafından okundu. Can, "Bugün Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ticaret ve sanayi odaları ile ticaret borsaları olarak bir araya gelmiş bulunmaktayız. Ülkemizin en temel meselesi olan ve 30 yıldan beri süren çatışma ortamının artık çekilmez duruma gelmesinden dolayı toplandık. Kürt sorunu ülkemizde özellikle de bölgemizde 30 yıldan beri çok ciddi yaralara neden olmuştur. Her gün onlarca insanımızın öldüğüne şahit oluyoruz. Artık bu ülkede hiçbir annenin gözyaşı dökmesine tahammülümüz kalmamıştır. Bugün yapılan toplantı sonucu bütün oda ve borsa başkanlarının karalarını sizlerin aracılığıyla kamuoyuna açıklamak istiyoruz. TBMM'inde grubu bulunan tüm siyasi partilerle görüşme talebinde bulunacağız. Cumhurbaşkanı, meclis başkanı, hatta çözüme ulaşmak için Kandil ve İmralı ile görüşme talebinde bulunacağız. Çözüme iyi niyet göstermeyen parti ve tarafları kamuoyuna teşhis edileceğiz. Bütün amacımız diyalog ve müzakere ortamının bir an önce oluşmasıdır. Sonuç olarak akan kanın durması, bölgemizde huzur ve güven ortamının oluşması için bir an önce silahların susması ve karşılıklı müzakerelerin başlamasını istiyoruz. Artık yeter" dedi.

Bölge TSO ve borsalar olarak Cumhurbaşkanı, başbakan ve mecliste grubu olan partilerden görüş alacaklarını belirten Can, çözüme katkı sunacaksa Kandil ve İmralı ile de görüşmeye hazır olduklarını söyledi.

Diyarbakır TSO Başkanı Remzi Can, açıklamalarının ardından bir gazetecinin, "İmralı ve Kandil'e heyet olarak mı gitmeyi düşünüyorsunuz?" sorusuna da yanıt verdi. Can, "Cumhurbaşkanı, başbakan ve mecliste grubu olan partilerle görüştükten sonra gerekirse onlarla da görüşeceğiz. Bu sorunun çözümü meclistir, ama biz gerekirse ara buluculuk yapmaya hazırız. Çözüme katkı olacaksa gerekirse İmralı'ya, gerekirse Kandil'e hep birlikte gideriz" diye konuştu.

"ARTIK TAHAMMÜLÜMÜZ KALMADI"

Toplantıya katılan Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu, bölgenin kalkınması için bu sorunun bir an evvel çözülmesi gerektiğini söyledi. Nadiroğlu, artık tahammüllerinin kalmadığını belirterek, "Bu sorun ülkenin, bölgenin ve 75 milyon insanın sorunudur. Akan kanın durması için tarafların bir araya gelmesi amacıyla bu toplantıyı yaptık. Bunun muhatabı da TBMM'dir. Adresi parlamento alarak gösterdik. Buradaki toplantıya katılan komisyon üyeleri parlamentoda siyasi gurubu bulunan partilerle görüşecek, daha sonra Cumhurbaşkanı ile görüşecekler. Gerekirse diğer muhatap olan yerlerle görüşecekler, çünkü artık bizim tahammülümüz kalmamıştır, ülkenin tahammülü kalmamıştır, bölgenin tahammülü kalmamıştır" ifadelerini kullandı. - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel TSO Temsilcilerinden Ortak Çağrı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement