Mursi Hakkındaki İdam Kararına Tepkiler - Son Dakika
Yerel

Mursi Hakkındaki İdam Kararına Tepkiler

Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin idama mahkum edilmesi Bursa, Afyonkarahisar, Bilecik ve Yalova'da, Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) il temsilcilikleri tarafından protesto edildi.

18.05.2015 16:55

Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin idama mahkum edilmesi Bursa, Afyonkarahisar, Bilecik ve Yalova'da, Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) il temsilcilikleri tarafından protesto edildi.

Bursa'da AK Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı, bazı partilerin yetkilileri ve Memur-Sen'e üye sendika üyelerinin yer aldığı grup, Orhangazi Parkı'nda toplandı.

Mısır yönetimi aleyhine slogan atan grup adına basın açıklamasını, Memur-Sen İl Temsilcisi Numan Şeker okudu.

Açıklamada, Mursi'nin nasıl ve niçin yargılandığını kimsenin anlatamadığı, Batı ülkelerinin de bu zulme ortak olduğu belirtildi.

Mısır'daki meşru hükümetin darbe yoluyla iktidardan uzaklaştırılmasına sessiz kalan dünyanın, yeni katliamlara kapı araladığı ifade edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Son hukuksuz karar ve Batı ülkelerinin sessizliği, dünya sisteminin nasıl adaletsiz olduğuna ışık tuttu, haksız, hukuksuz kararlar karşısında sessiz kalan, darbecilere örtülü ve açık destek veren emperyalizmin kanlı yüzünü bir kez daha deşifre etti. Batının sadece kirli yüzü değil, doğasındaki küfrü de bir kez daha ortaya çıktı. Bunlar, Sisi sever, kan içici vampirler. Bunlar, tüm değerlerimize savaş açan kapitalist cinayet şebekesi. Hepsini kınıyor, lanetliyoruz. Sahte demokrasileri de insan hakları anlayışları da yere batsın. Öte yandan, İran, Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Körfez'in baronları ve tüm Ortadoğu ülkeleri bu zulme seyirci kalırsa üç maymunu oynamaya devam ederse tarih, insanlık ve vicdanlar bunu affetmeyecektir."

Açıklamada, Mısır'da yaşananların, Firavun'un torunları ile Hazreti Musa'nın torunları arasındaki mücadele olduğu belirtilerek, Mursi dahil tüm İhvan tutuklularının serbest bırakılması, devrik cumhurbaşkanının göreve iade edilmesi, darbenin asker ya da sivil tüm aktörlerinin yargılanması istendi.

-Afyonkarahisar

Afyonkarahisar'da Anıtpark'ta toplanan Memur-Sen Afyonkarahisar Şubesi üyeleri, sloganlar atarak karara tepki gösterdi.

Grup adına açıklama yapan Memur-Sen il temsilcisi Abdullah Çelik, cezanın aslında Mısır halkına verildiğini ifade etti.

İdam kararını kınayan Çelik, "Son kararı verecek olan Müftü'ye sesleniyorum, hukuki, insani, ahlaki ve vicdani olmayan bu kararı onaylama, darbecilerin suçuna ortak olma, zulme geçit verme. Aksi halde vicdan azabından kurtulamayacaksın" diye konuştu.

-Yalova

Yalova'da, AK Parti Milletvekili Temel Coşkun'un da aralarında bulunduğu, bazı siyasi parti ve Memur-Sen'e bağlı sendikaların üyelerinden oluşan grup, Uğur Mumcu Kültür Merkezi önünde toplandı.

Mısır yönetimi aleyhine slogan atan grup adına basın açıklamasını, Memur-Sen İl Temsilcisi Zekeriya Yayla okudu.

Açıklamada, darbe hukukunun Mursi, Bedii ve Karadavi'nin de aralarında bulunduğu 106 kişi için verdiği idam kararlarının, görüş alınması için müftülüğe gönderildiğini hatırlatıldı.

Karara tepki gösterilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Mursi ve Mısır halkına karşı verilen haksız, hukuksuz kararları ve alçakça saldırıları, despotizmi şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz. İdam kararları, Mısır'daki vahşetin tescilidir. Zulme sessiz kalmayıp meydanları terk etmeyerek, binlerce şehit vererek, dünyada eşi benzerine az rastlanan örnek bir direnişe imza atanlar değil, darbeciler yargı önünde hesap vermelidir. Mısır'a ve Ortadoğu'ya özgürlük, direnişle gelecek."

-Bilecik

Bilecik'te, Şehitler Parkı'nda toplanan AK Parti Bilecik İl Başkanı Kadir Bayrak ve milletvekili adayı Ramazan Kurtulmuş'un da aralarında bulunduğu, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlardan oluşan grup, Mursi hakkındaki idam kararına tepki gösterdi.

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Bilecik Şube Başkanı Ahmet Selöz, grup adına yaptığı açıklamada, Mısır halkının tüm zorbalıklara rağmen direnişten asla vazgeçmediğini dile getirdi.

İdam kararını kınayan dıklarını bildiren Selöz, "Binlerce darbe karşıtının katledildiği Mısır'da katillerin verdiği hukuksuz kararları tanımıyor, silaha ve şiddete bulaşmayarak örnek bir duruş sergileyen Mısır halkının yanında durduğumuzu Memur-Sen olarak deklare ediyoruz" diye konuştu.

"Darbeyle iktidardan indirildi"

AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ve Mısır'ın, İslam aleminin iki önemli ülkesi olduğunu, Mısır'da yüzde 52'lik oy oranıyla cumhurbaşkanı seçilen Mursi'nin darbe yoluyla iktidardan indirildiğini söyledi.

Benzer olayların Türkiye'de de yapılmak istendiğini anımsatan Koca, "Gezi olayları, devamında da 17 ve 25 Aralık olayları baş gösterdi. Ondan sonraki süreçte de birçok olay yaşandı. Mısır'daki olayların benzeri Türkiye'de de yaşatılmaya çalışılıyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanımız Ahmet Davutoğlu, bu dönemde dik duruş sergiledi. Özellikle demokrasi düşmanlarına karşı çok ciddi mücadele verdi. Verdikleri bu mücadele sayesinde çok şükür ki bizim ülkemiz bir Mısır, Suriye, Irak olmadı. Şu anda bir istikrar adası olarak yoluna devam eden bir ülke konumundayız" diye konuştu.

Avrupa ülkelerini de eleştiren Koca, idam kararına "cılız" da olsa tepki veren muhalefet partilerinin sesinin daha gür çıkması ve demokrasiden yana tavır takınması gerektiğini söyledi.

-"İdam sehpası direnişi durduramaz"

Memur-Sen Balıkesir Temsilcisi Mehmet Çabuk, yazılı açıklamasında, Mursi dahil 106 kişi hakkında alınan idam kararlarını kınadı.

Kararların insan haklarına aykırı olduğunu belirten Çabuk, "İspat edilmiş tek suç bulunmazken milletin seçtikleri yargılanamaz, siyasi kararlarla özgür düşünce esir alınamaz, baskı, dayatma, idam sehpaları direnişi durduramaz" değerlendirmesinde bulundu.

-"Kararı tanımıyoruz"

Eğitim-Bir-Sen Çanakkale Şube Başkanı Numan Yaşar da açıklamasında Mursi hakkındaki kararı tanımadıklarını söyledi.

Kararı "insanlık dışı" olarak niteleyen Yaşar, "Bırakın görevden almayı, yarın öbür gün belki halkın teveccühü olacak korkusuyla paranoya içerisinde, onların hayatlarına bile tahammül edemeyen bir anlayış. Dolayısıyla bu kararın ne insanlıkla ne demokrasiyle ne adaletle ne de etikle alakası var" ifadesini kullandı.

-Uluslararası kuruluşlara çağrı

Eğitim-Bir-Sen Eskişehir Şube Başkanı Muammer Karaman ise sendika binasında düzenlediği basın toplantısında, darbeci mahkemenin, seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi'nin de aralarında bulunduğu 106 kişi hakkında verdiği idam kararının, insanlığın vicdanını adeta kanattığını belirtti.

İdam kararlarının yürürlüğe girmesi noktasında son sözü söyleyecek Mısır Müftüsü'nün, görev ve sorumluluğunun gereğini yaparak hukuksuz kararı reddetmesi gerektiğini kaydeden Karaman, "Uluslararası kamuoyunun tepki vermesi gereken ve insanlığın vicdanına sığmayan, darbeci zihniyetin zalimliğini tescilleyen bir karar. Mısır halkının oyuyla seçilmiş demokrasi kahramanı Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile 106 kişinin idam kararının alınmasında, İsrail kuklası darbeci Sisi ile işbirliği yapanlarla cuntacı Batılı ülkelerin de sorumluluğu vardır" dedi.

Karaman, uluslararası kuruluşlara idam kararlarının uygulanmaması için adım atma çağrısında bulundu.

-Bilecik'te sivil toplum kuruluşlarından tepki

Bilecik İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Derneği Başkanı Şemsettin Yıldırım, eli kanlı hukukçuların mazlum liderleri yargılayıp idam etmesinin asla kabul edilemeyeceğini belirtti.

Bu yanlıştan bir an önce dönülmesini ve Mursi ve sevenlerinin serbest bırakılmasını isteyen Yıldırım, "Dünyanın vicdanı artık bu zulümleri kaldıramaz hale gelmiştir. Mesnetsiz iftiralarla idama mahkum edilen Mursi'nin tek suçu Allah'a samimi olarak iman etmesidir. Mursi'ye bugün verilecek destek aslında hakka ve hukuka verilecek destektir. Bugün sessiz kalanlar yarın mahşerde kulakları çınlatan yalnızlık sessizliğinde boğulacaktır" ifadesini kullandı.

Ensar Vakfı Bilecik Şube Başkanı Cengiz Çelik ve İlim Yayma Cemiyeti Bilecik Şube Başkanı Şadan Turhan ise seçilmiş cumhurbaşkanı Mursi hakkındaki idam kararını kınadı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Mursi Hakkındaki İdam Kararına Tepkiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement