Düzeltme "Başbakan Yardımcısı Elvan" Başlıklı Haberimizin Birinci Spotunda, Giriş Cümlesi ve Son... - Son Dakika
Ekonomi

Düzeltme "Başbakan Yardımcısı Elvan" Başlıklı Haberimizin Birinci Spotunda, Giriş Cümlesi ve Son...

ANKARA (AA) – Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, "Vatandaşlarımızın büyük çoğunluğu yeni bir anayasa istiyor.

21.01.2016 21:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ANKARA (AA) – Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, "Vatandaşlarımızın büyük çoğunluğu yeni bir anayasa istiyor. Muhalefet partileri de bunu istiyor ama onlar da bir güven testinden geçecek. En geç altı aylık süreçte bu konuda çalışmalarımızı tamamlayarak milletimize yeni bir anayasa hediye edelim istiyoruz" dedi.

Elvan, Bloomberg TV'de gündeme ilişkin soruları yanıtlayarak, açıklamalarda bulundu.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un vefatından duyduğu üzüntüyü ifade eden Elvan, "Hem iş dünyamız, hem Koç ailesi, hem Türkiyemiz için son derece acı bir gün. Mustafa Koç'a Allah'tan rahmet diliyorum. Gerçekten iş dünyası içerisinde sevilen, sayılan ve Türkiye'nin gelişmesine, kalkınmasına çok önemli katkıları olmuş, uzlaşma kültürü son derece yüksek olan, çok değerli bir insandı. Çok üzgünüz. Allah'tan rahmet diliyorum. Ailesine, tüm iş dünyamıza ve Türkiyemize başsağlığı diliyorum" diye konuştu.

Kısa süre önce Londra'da iş dünyasıyla çok önemli toplantılar gerçekleştirdiklerini belirten Başbakan Yardımcısı Elvan, söz konusu toplantılarda Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bir yıl içerisinde gerçekleştirilecek reformları anlattığını, ayrıca Suriye ve Irak ile terör meselelerinin de ele alındığını kaydetti.

Elvan, iş dünyası açısından katılımı yüksek olan bu organizasyonda, Güneydoğu'daki operasyonlara ilişkin soru sayısının az olduğunun anımsatılması üzerine, terörle mücadele konusunda destek verildiğini, bu mücadelenin sürmesi konusunda da ortak görüş beyan edildiğini anlattı.

Türkiye'nin gelişmekte olan ülkeler içerisinde cazibe merkezi olmaya devam ettiğini ifade eden Elvan, çevresinde bu kadar sıkıntı yaşanmasına rağmen, Türkiye'nin bir istikrar adası olmaya ve büyümeye devam ettiğini vurguladı.

Türkiye'nin yatırım açısından son derece cazip bir ülke olduğunu, yeni düzenlemelerle bunu artıracaklarını bildiren Elvan, "Özellikle doğrudan yabancı sermaye girişinde 2014 yılına göre 2015 yılında da ciddi bir artış olduğunu görüyoruz. Bu sürecin devam edeceğine inanıyoruz" diye konuştu.

"Kişisel başvurular söz konusu olabilecek"

Elvan, Reformların Koordinasyonu ve İzlenmesi Kurulu'nun Eylem Planı'nda yer alan hususları teker teker ele aldıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Bugün son olarak İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu adı altında yeni bir kurum oluşturuyoruz. Biliyorsunuz, İnsan Hakları Kurumunu biz daha önce kurmuştuk. Ancak kurumu yeniden yapılandırıyoruz. Ayrıca ayrımcılıkla mücadele konusunda yeni bir görev veriyoruz. İsmini İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu olarak değiştiriyoruz. Ayrımcılıkla mücadele gerçekten AB açısından da önemli bir husus. Bir çok ülkede, AB ülkelerinin tamamında bu konuda düzenlemeler var. İnsan Hakları Kurumu'na bu yetkiyi de vereceğiz. Kişisel başvurular söz konusu olabilecek ayrımcılıkla mücadeleye ilişkin, re'sen inceleme söz konusu olabilecek. Ancak insan haklarıyla ilgili hususlarda Kuruma sadece re'sen inceleme yetkisi veriyoruz. Çünkü ombudsmanlık var. Bu müessese kişisel başvuruları alıyor. Böyle bir görev dağılımı yaparak yeniden yapılandırıyoruz. Nihai halini verdik. Birkaç gün içerisinde TBMM'ye sevk edeceğiz."

Çalışma hayatına ilişkin kıdem tazminatı ve özel istihdam büroları konularının ele alındığını anlatan Elvan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Burada işçi sendikalarının, kesiminin talepleri var. İş güvencesi konusunda ciddi eleştirileri var. Diğer taraftan iş veren kesiminin eleştirileri var, talepleri var. Katı bir işgücü piyasası olduğunu, çalışma hayatındaki sistemin sistemin esnek olmadığını, gelişmekte olan ülkelerle kıyaslandığında Türkiye'nin bu alanda somut adım atması gerektiğine inanan bir kesim var. Biz iki kesimin de görüşlerini, düşüncelerini biliyoruz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızla iki kesim de sık sık bir araya geliyor ve bu meseleleri tartışıyor. Biz umuyoruz ki orta noktayı bulacağız, bir noktada birleşeceğiz. Hem işçi kesiminin hassasiyetini dikkate alan, öncelikli olarak tasarıda yer almasını istediği hususları dikkate alacağız, diğer taraftan işveren kesiminin de şikayetçi olduğu hususları da dikkate alan bir tasarıyı hazırlıyoruz. İki tarafın da ihtiyaçlarına cevap veren tasarı olacak. Çalışmamız gayet iyi gidiyor."

Asgari ücrete yapılan zam ve verilen teşviklere yönelik bir soru üzerine Başbakan Yardımcısı Elvan, turizme yönelik bir destek verildiğini anımsatarak, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde turizmle uğraşan iş adamlarına yönelik bir çalışma hazırlığı yaptıklarını bildirdi.

Elvan, bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığının çalışma yaptığını, bu çalışmanın sonucuna göre, bu bölgedeki söz konusu sektöre yönelik bir destek verilebileceğini belirtti.

"Rekabet ortamını (Kayıtdışı çalışan Suriyeliler) bozuyor"

Başbakan Yardımcısı Elvan, Türkiye'de yaşayan Suriyeli vatandaşların çalışma hayatına katılması konusundaki düzenlemenin anımsatılması üzerine de kayıt dışı çalışan Suriyelilerin bulunduğunu ve bu durumun rekabet ortamını bozduğunu kaydetti.

Türkiye'de yaşayan Suriyeli vatandaşlardan nitelikli iş gücü sağlayabilecek insanlar bulunduğunu anlatan Elvan, gelecek günlerde yürürlüğe girecek düzenlemenin hem bu insanlara rahat bir nefes aldıracağını hem de iş gücü piyasasına yönelik bozucu etkileri ortadan kaldıracağını vurguladı.

Elvan, Türkiye'nin bugüne kadar hep mazlumun ve mağdurun yanında olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"2,5 milyon Suriyeli'ye Türkiye kucak açtı. Bunu AB ne zaman anladı? Türkiye'den AB'ye gitmek isteyen insanların durumunu gördüğü an, gerçekten mültecilerle ilgili bir sorun olduğunu AB kavradı. O noktadan sonra da kendi üzerimize düşen sorumlulukları bir anlamda AB ile bir araya geldiğimizde yerine getirdik. Ancak AB'nin özellikle Türkiye'de bulunan mültecilere yönelik kullanılmak üzere 3 milyar avroluk destek vermesi gerekiyordu. Bu konuda halen somut bir adım atılmış değil AB tarafından. Biz yükümlülüklerimizi yerine getirdik, onların da getirmesi gerekiyor."

"Takipte zaman zaman sıkıntı yaşanıyor olabilir"

Başbakan Yardımcısı Elvan, reformların sayısının çok olduğuna yönelik eleştirilerin aktarılması üzerine, hükümetin 4 yıllık programının bulunduğunu, burada yer alan ve bir yılda yapılması gereken hususları tek tek gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Gerçekleştirilen reformları kitap halinde vatandaşlara iletildiğini aktaran Elvan, "Çok hızlı çalışmamızdan dolayı, çok fazla fazla sayıda düzenlemeyi kısa bir sürede gerçekleştirmemizden dolayı belki takipte zaman zaman sıkıntı yaşanıyor olabilir. Son rakamları vereyim. Şu anda vaatlerimizde yüzde 60'ın üzerine çıktık. Aşağı yukarı gerçekleştirme oranı olarak yüzde 69'a ulaştık. Diğer taraftan reformlar alanında ise 3 aylık program çerçevesinde yüzde 30 civarında gerçekleşme sağladık" diye konuştu.

Hayata geçirilecek reformları sıralayan Başbakan Yardımcısı Elvan, siyasetin finansmanına ilişkin düzenleme yapılacağını, bürokrasinin azaltılacağını, yatırım ortamının düzenlenmesine yönelik çalışmalarla, ayrıca iş mahkemelerinin gözden geçirileceğini ve bilirkişilik müessesesi ile kalkınma bankacılığının yeniden ele alınacağını açıkladı.

İlçe ve büyükşehir belediyelerinin uyum sorunlarının çözüme kavuşturulacağını kaydeden Elvan, vergi beyannameleri ile sosyal güvenlik bildirgelerinin birleştirileceğini bildirdi.

Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik başkanlığında bir kurul oluşturulacağını anlatan Başbakan Yardımcısı Elvan, şöyle sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bakanlarımızla birlikte Türkiye'deki yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik kararlarımızı alacağız. Müsteşarlar seviyesindeki kurulu, bakanlar kurulu düzeyine çıkarmış olacağız. Siyasi kararların alınması gerekiyor, bunu sadece müsteşarlar seviyesinde tutarsanız siyasi kararların alınmasında gecikmeler olabiliyor. Yatırım ortamının iyileştirilmesinin hızla sağlanabilmesi için siyasi otorite bizatihi kararını verecek ve ilgili bakanlıklarımız da gerekli düzenlemeler için çalışmalarını yapacaklar."

"Seçmeli ders sayısını artıracağız"

Elvan, eğitim alanında sorunların bulunduğunu vurgulayarak, "Genel hatlarıyla bakacak olursak eğitim müfredatı gözden geçirilecek. ikinci önemli husus ise eğitim kalite endeksi adı altında bir endeks oluşturuyoruz. Bu endeks ile okulların başarılarını da gözleyebileceğiz. Özellikle arasında kalitede bir seviye farkı olması halinde buna yönelik önlemler alma imkanına kavuşacağız. Diğer taraftan en önemli hadiselerden birisi öğretmenler, atandıkları yerlerde göreve başladıktan sonra çağın gereklerine uygun olarak kendilerini yenilemelerine imkan verecek bir alt yapı oluşturmamız lazım. Bunun için her yıl belirli sürelerle eğitime tabi tutulması, günün koşullarına uygun bilgiyle donatılması için bir öğretmen akademisi kuruyoruz" ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Elvan, eğitim ile istihdam arasında sıkıntılar yaşandığına dikkati çekerek şunları anlattı:

"Üniversiteden mezun olan öğretmen sayısı bizim ihtiyacımız olan öğretmen sayısı arasında bir uyum yok. Hangi meslek gruplarında ülkemizin ne kadar elemana ihtiyacı olduğunu iş dünyası ile ortaklaşa çalışarak belirleyeceğiz. Mesleki eğitimde ise Organize Sanayi Bölgeleri dışında da iş adamlarımız kendi meslek okullarını işletebilecek ve buna destek sağlayacağız. Yüksek öğretim kurumu kanunun yenilenmesi için bir kalite kurulu oluşturulacak. Diğer önemli program ise gençlerimizin kültür ve sanat alanında çok daha etkin faaliyette bulunabilmesi için bir program başlatacağız. Gençlerimizin kültür alanında sanat alanında her türlü etkinliklerine hibe şeklinde destek sağlayacağız. Diğer bir çalışma ise öğrencilerimizin kendi yapılarına uygun yetişebilmeleri için seçmeli ders sayısını artıracağız."

Kamu İhale Kurumuna ilişkin yapılacak yeniliklere de değinen Elvan, Kamu İhale Kanununun gözden geçirileceğini belirterek, Avrupa Birliği direktiflerine uygun olarak sektörlere yönelik bir düzenlemeyi de içine alan söz konusu kanunu baştan aşağı yenileyeceklerini kaydetti.

Otomatik Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) sorulması üzerine Elvan, otomatik BES'le ilgili olarak pilot düzeyde bir çalışma yapıldığını ve oldukça olumlu bir netice elde edildiğine işaret ederek, Hazine Müsteşarlığı'nın otomatik BES sistemine yönelik çalışmalarını sürdürdüğünü aktardı.

Anayasa çalışmalarına yönelik bir soruya karşılık da Elvan, "Vatandaşlarımızın büyük çoğunluğu yeni bir anayasa istiyor. Muhalefet partileri de bunu istiyor ama onlar da bir güven testinden geçecek. En geç altı aylık süreçte bu konuda çalışmalarımızı tamamlayarak milletimize yeni bir anayasa hediye edelim istiyoruz" yanıtını verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Düzeltme 'Başbakan Yardımcısı Elvan' Başlıklı Haberimizin Birinci Spotunda, Giriş Cümlesi ve Son... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement