Erdal İnönü, Mezarı Başında Anıldı - Son Dakika
Güncel

Erdal İnönü, Mezarı Başında Anıldı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Şenatalar: "Erdal Bey, yaşamı boyunca, özellikle siyasi yaşamı boyunca dürüst siyasetin simgesi oldu.

31.10.2014 14:22

Eski başbakan yardımcılarından ve eski SHP Genel Başkanı Prof. Dr. Erdal İnönü, ölümünün 7. yılında Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki mezarı başında anıldı.

Erdal İnönü için düzenlenen anma törenine, İnönü'nün eşi Sevinç İnönü ve yeğeni, Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü'nün yanı sıra CHP genel başkan yardımcıları Burhan Şenatalar, Veli Ağbaba ve Sezgin Tanrıkulu, CHP İstanbul milletvekilleri Umut Oran ve Süleyman Çelebi, CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve partililer katıldı.

Mezar başında dua okunmasının ardından konuşan Şenatalar, Erdal İnönü'nün ömrünü, Türkiye'ye ve insanlığa hizmetle geçirdiğini belirterek, İnönü'nün çok istisnai, müstesna, eskilerin deyimiyle insan-ı kamil yani bilge bir insan olduğunu vurguladı.

Şenatalar, ona yakın olarak çalışma şansına kavuşan herkesin, ondan gerçekten çok etkilendiğini, çok şey öğrendiğini ve ders aldığını anlatarak, "Erdal Bey'i bugün sadece sevdiğimiz, saydığımız, etkilendiğimiz bir kişi olarak anmıyoruz aynı zamanda onun sahip olduğu ve bizlere örnek oluşturan değerleriyle birlikte anıyoruz" dedi.

Burhan Şenatalar, Türkiye siyasetinde özel bir yeri olan Erdal İnönü'nün, bilim ve siyaset alanına önemli katkıda bulunduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

"Erdal Bey, yaşamı boyunca, özellikle siyasi yaşamı boyunca dürüst siyasetin simgesi oldu. Siyasetin son derece kirlendiği bu dönemde Erdal Bey'i öncelikle bu açıdan anmak, örnek almak gerekir. İkinci olarak Erdal Bey, insan haklarına son derece inanmış, insan haklarını son derece özümsemiş ve vakıf bir insandı. Yaşamı boyunca barış, toplumsal dayanışma için örnek tavırlar sergiledi. Erdal Bey, her zaman bilgiye dayalı siyaseti savundu, her zaman barış dilini savundu, hiçbir zaman ötekileştirici, kutuplaştırıcı olmadı ve siyaseti zarif esprileriyle süsledi. Bugün bizler Erdal Bey'i onun anısına layık bir şekilde anmak istiyorsak, sadece Zincirlikuyu'da değil, bütün örgütlerimizde anmalı, onun temsil ettiği değerlere sahip çıkmalı, onun temsil ettiği değerleri Türkiye siyasetine hakim kılmalıyız. Onun bıraktığı boşluk dolmayacaktır, benzeri bir daha gelmeyecektir ama bizlere bıraktığı emanet, çok büyük, değerli bir emanettir. O emanete sahip çıkarak, onun değerlerini yaşatabilirsek, onun anısına da gerekli saygıyı göstermiş oluruz."

Konuşmanın ardından Sevinç İnönü ve Hayri İnönü, İnönü Ailesi adına mezara çiçek koydu.

"En önemli özelliklerinden biri, dinlemesini bilmesiydi"

Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, gazetecilere yaptığı açıklamada, amcası Erdal İnönü'nün kendisini, kardeşini ve kuzenlerini çok sevdiğini dile getirerek, "Oğlu gibiydim. O yüzden kendimi hep ayrı bir yerde tutuyorum amcama karşı" diye konuştu.

Erdal İnönü'nün, Cumhuriyet döneminin örnek alınması gereken en önemli siyasetçilerinden birisi olduğunu belirterek, "Demokrasi anlayışıyla Türk politikasına yaptığı hizmetlerle onun yolunda gidilseydi, belki şu gün çok daha değişik bir Türkiye'de yaşıyor olacaktık ama olmadı. Umarım bundan sonra olur" ifadelerini kullandı.

Hayri İnönü, amcasının son anına kadar çalıştığını ifade ederek, "Son derece çalışkan, üretken bir insandı, öğrenmeyi severdi. İsmet İnönü'de de o özellik vardı. Çok çalışkan insanlardı. En önemli özelliklerinden birisi, karşısındaki insanı dinlemesini bilmesiydi. Örnek alınması gereken bir yapısı vardı" değerlendirmesinde bulundu.

"Yeniden sosyal demokrasiyi iktidar yapmak, İnönü'ye saygımızın gereği"

CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, Erdal İnönü'nün, 12 Eylül'ün ardından toplumsal dayanışmayı ve birliği yücelten bir siyasi anlayışa liderlik yaptığını vurguladı.

İnönü'nün, Cumhuriyeti gerçek bir sosyal demokrasiyle taçlandırmak adına gösterdiği çabayı ve mücadeleyi hakim kılmanın görevleri olduğunu belirten Salıcı, şunları dile getirdi:

"Erdal Bey, yaşamı boyunca sosyal demokrat siyasi kimliğinin yanı sıra nezaketi, kibarlığı ve tevazu ile de Türkiye siyasetinin örnek bir ismi oldu. Bu anlamda onun bıraktığı bu çizgiyi devam ettirmek, son dönemde kimlik siyasetine mahkum edilen ülkemizde yeniden sosyal demokrasiyi iktidar yapmak için çalışmak, Erdal İnönü'ye karşı da saygımızın gereğidir diye düşünüyorum."

Eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Erdal İnönü'yü, "Türk siyasi tarihinde genel başkanken, genel başkanlığı bırakan ve demokrasi dersi veren tek siyasi lider" şeklinde tanımladı.

İnönü'nün rakiplerini eleştiren ve eleştirilen önemli bir hoca olduğunu ifade ederek, "Erdal Bey'in düşünceleri ne yazık ki henüz iktidar değil. Bizim görevimiz Erdal Bey'in düşüncelerini iktidara taşımak" diye konuştu. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Erdal İnönü, Mezarı Başında Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement