Oran: Urfa'ya Yatırımcı Gelmek İstemiyor - Son Dakika
Güncel

Oran: Urfa'ya Yatırımcı Gelmek İstemiyor

Oran: Urfa\'ya Yatırımcı Gelmek İstemiyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, bölgede yaşanan enerji sıkıntılarından dolayı yatırımcının Urfa'ya gelmek istemediğini kaydetti.

16.01.2015 13:15

Bir dizi temasta bulunmak için Şanlıurfa'ya gelen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

CHP Şanlıurfa İl Başkanlığı'nda basın açıklaması yapan Oran, ilk önce Fransa'da Charlie Hebdo adlı mizah dergisine yapılan saldırıyı kınadı.

Oran, "Terör bir insanlık suçudur. İnsan hayatı kutsaldır. İnsanın dili, dini, ırkı, mezhebi, etnik kimliği tartışma konusu yapılamaz, olduğu gibi kabul edilmeli, saygı duyulmalıdır. Biliyorsunuz Paris'te 7 Ocak'ta Charlie Hebdo dergisine düzenlenen insanlık dışı saldırı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de esefle karşılandı. Bu saldırıyla terörün karanlık yüzü biz kez daha 5 kıtayı etkisi altına almıştır. Bu saldırıdan sonra Türkiye'nin teröristler için bir geçiş ülkesi özelliği taşıdığı kanısı öne çıkmıştır. Türkiye'nin isminin tüm dünyada artık terörle birlikte anılması büyük talihsizliktir. AKP iktidarına dek, cumhuriyet hükümetlerinin tümü uluslararası terörle mücadelede dünyaya güven vermiş, çözümün parçası olmuştur. AKP iktidarı döneminde ise maalesef Türkiye teröristlerle anılmaya başlanmıştır. Türkiye artık terörde çözümün değil sorunun parçası haline geldi" dedi.

'URFA'DA ÇOK SIK BİBER GAZI KULLANILIYOR'

Hükümetin bu yıl Güney Kore'den 1 milyon 900 bin adet biber gazı alacağını ve karşılığında da 25 milyon dolar ödeyeceğini belirten Oran, "Şanlıurfa'da da çok sık biber gazı kullanıldığını biliyorum kendinize dikkat edin" dedi.

'TBMM YOLSUZLUKLARA ÖRTÜ OLAMAZ'

AK Partili 4 bakanlı ilgili yaşanan sürece de değinen Oran, konunun meclis gündemine geleceğini ve milletvekillerinin vicdanlarının sesini dinlemesi gerektiğini belirtti. Oran, "AKP'nin 4 bakanı bildiğiniz gibi soruşturma komisyonuna sevkedildi. Peki, komisyon ne yaptı? Önce 22 Aralık'taki kara toplantısını, tepelerden uzanan bir el sayesinde 5 Ocak'a erteledi. 5 Ocak'ta da komisyonun 9 AKP'li üyesinin tamamının yüce divana gerek oyuyla talihsiz bir karar verdi. Henüz her şey bitmedi. 10 gün içinde TBMM genel kurulunda bu kez gizli oylama yapılacak ve belki de bu AKP de bu utançtan kurtulacak. Komisyonda 9 AKP'li 4 CHP'li bir MHP'li vardı ama şimdi genel kurulda 535 milletvekili karar verecek. Sayıları çok az da olsa AKP'de halen vicdan sahibi birkaç milletvekili olduğunu biliyorum. Yolsuzluğun üstünü örterek bugüne kadar siyaset yapmayı tercih eden AKP artık parmak hesabı yaparak çoğunluğuna güvenerek halktan kaçamaz. Komisyon kararı TBMM Genel Kurulu'nu bağlamıyor, önemli olan burada yapacağımız gizli oylama. 4 eski bakanın yolsuzluk dosyası Meclis Genel Kurulu'na geldiğinde AKP milletvekillerinin, kaçak sarayın değil vicdanlarının sesini dinlemesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

BORÇ YALAN VE TALAN EKONOMİSİ

Hükümetin 'İstikrar sürsün Türkiye büyüsün' söyleminin yalan olduğunu vurgulayan Oran,
Urfa'daki elektrik kesintilerine değindi. Urfa'nın elektriğin merkezinde olmasına rağmen günde 6-8 saat elektriklerinin kesilmesinin kabul edilemez olduğunu ifade eden Oran, Urfa'nın işsizlik sıralamasında da Türkiye'de beşinci sırada olduğunu söyledi. Oran, "Urfalı burada soğukta donarken, kaçak sarayda lüzumsuz yapılan bin odasının ısıtması için 6 ayda 10 milyon TL ısınma harcaması yapacak.10 milyon emekli var bu ülkede bu hükümet onlara 24 TL maaş zammını yeterli gördü, bozdur bozdur harca günde bir simit parası bile değil. İMF'ye borcumuzu ödedik diyorlar yalan. 90 yılda ülkede tüm hükümetler 2002 yılına kadar 130 milyar dolar dış borç bırakmış bu hükümete, onlar bu borcu 400 milyar dolara çıkardılar" dedi.

'VERİMLİ ARAZİ URFALIYA NEDEN VERİLMİYOR?'

Hükümetin tarım politikalarını da eleştiren Oran, "Hükümet, tarımla tarım bakanının soyadı kadar ilgileniyor. Çiftçi artık kendi buğdayını bile ekemiyor. İsrail'den Avrupa'dan tohum alıp dikmek zorunda. Bakana et ithali için Fransa'nın madalya verdiğini unutmayın. Türkiye artık Rusya'dan buğday, İngiltere'den arpa, Gürcistan'dan saman, Yunanistan ve Çin'den pamuk, Etiyopya'dan kuru fasulye, Kanada'dan yeşil mercimek, Bulgaristan'dan kurbanlık koyun, Meksika'dan angus ithal eder hale gelmiştir. Yunanistan'da çiftçi mazota ÖTV ödemeyip 1,5 TL'ye tarlasını sürerken, UrfalıMahmut hemşerim 4 TL'ye nasıl sürecek tarlayı da ekeceği pamuktan kar edecek? CHP'nin size sözüdür çiftçi kardeşim de aynen lüks yatta kullanılan ÖTV'siz 1,5 TL'lik mazotu kullanacak bak o zaman Urfa'da işsizlik kalıyor mu? O zaman mevsimlik işçi sorunu da bitecek herkes doğduğu yerde karnını doyuracak. Mayınlı arazileri tarıma açacaklar geçen sefer İsrail'everilmesini biz önledik. Şimdi kime verecekleri belli değil, TÜRGEV bile alabilir. Temizlenecek verimli arazi niye Urfalı kardeşime verilmiyor soruyorum" diye kaydetti.

'SULAMA DA 25 YETİYORSA NİYE 9 İSTENİYOR?'

Urfa'ya neden istenilen düzeyde yatırımın gelmediğini belirten Oran, birçok yatırımcının enerji sorununa çare bulamadığı için yatırım yapmaktan kaçındığını kaydetti. Oran, sözlerin şunları kaydetti: "Urfa'ya yatırım gelmiyor, çünkü doğru teşvik modeli yok ve elektrik kesintileri çok fazla fabrikasını buraya taşıyanlar da birer birer kapatıyor. Sulama kanalıyla tarlasını dönümü 25 TL'ye ödeyen köylümüz de var kendi kuyusundan masraf edip tarlasını sulayan ve devletin dönüme 90 TL aldığı yerler var böyle haksızlık olur mu?" Oran, daha sonra beraberindeki heyetle esnaf ve odaları ziyaret etmek için il başkanlığından ayrıldı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Oran: Urfa'ya Yatırımcı Gelmek İstemiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement