TİKA Başkanı Çam Irak'ta - Son Dakika
Güncel

TİKA Başkanı Çam Irak'ta

TİKA Başkanı Çam Irak\'ta

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanı Başkanı Serdar Çam, Irak'ın Erbil kentinde yaklaşık bin ailenin kaldığı Hazer Çadır Kampını ziyaret etti.

01.08.2014 15:11  Güncelleme: 15:13

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanı (TİKA) Başkanı Serdar Çam, Irak'ın Erbil kentinde yaklaşık bin ailenin kaldığı Hazer Çadır Kampı'nı ziyaret etti.

Serdar Çam, Türkiye Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnam, Irak Türkmen Cephesi (ITC) Milletvekili Aydın Maruf, ITC Sözcüsü Ali Mehdi ve Kızılay Irak Yardımları Sorumlusu Ümit Türkarslan'dan oluşan heyet, Erbil- Musul yolu üzerindeki Hazer Çadır Kampı'nda incelemelerde bulundu.

Heyeti kamp girişinde Hebat Kaymakamı Rizgar Mustafa karşıladı. Mustafa, kamptaki durum hakkında heyeti bilgilendirdi. Kampın Birleşmiş Milletler (BM) standartlarının çok altında olduğunu ifade eden Mustafa, sığınmacıların bu nedenle ciddi sorunlar yaşadığına vurgu yaptı.

Mustafa, "Normalde 600 ailenin barınması gereken kampta şu anda 1000 aile kalıyor. Burada Şii, Sünni ve Türkmen sığınmacılar var. Şiilerin çoğu Kerbela ve Necef'e gidiyor. İmkanı olan bazı aileler ise evlere ve başka yerler göç ediyorlar. Diğerlerinin ise tek çaresi şimdilik kampta kalmak" dedi.

Sığınmacılara destek için merkezi Bağdat hükümetinin bugüne kadar Kürt yönetimine yardım etmediğini aktaran Mustafa, "Bağdat hükümeti her aile için söz verdiği 1 milyon dinarı göndermediği gibi Kürdistan bölgesinin Irak genel bütçesindeki payını da 7 aydır göndermiyor. Bu nedenle kamptaki insanlara yardım hususunda zaman zaman sıkıntılar yaşanıyor" ifadelerini kullandı.

"Komşu komşunun külüne muhtaçtır"

TİKA Başkanı Serdar Çam da konuşmasında, yerlerinden edilmiş insanlara yardım elini uzatan herkese teşekkür edilmesi gerektiğini belirterek, "Komşu komşunun külüne muhtaçtır. Bizler komşuyuz. Hiçbir ayrım yapmıyoruz. Kürt, Şii, Sünni, Türkmen herkese kardeş gözüyle bakıyoruz. Kardeşlerimize nasıl iyiliğimiz dokunabilir, bunu planlamaya geldik" diye konuştu.

Türkiye'nin 1991'de Kürtlere ve 2011 yılından beri de 1 milyon Suriyeliye kapılarını açtığını hatırlatan Çam, şöyle devam etti:

"Zorlukları biliyoruz. Coğrafyamız sıkıntılı. İlk etapta bu insanlara günlük sıcak yemek vermek istiyoruz. Belki Kızılay buraya seyyar mutfaklarını getirir. Buradaki yemek firmalarıyla da görüşerek bir çözüm bulmaya çalışacağız. Bunun görüşmelerini yaptıktan sonra döneceğiz. Ama buradaki ekibimiz yardım faaliyetlerini sürdürecek."

Heyet açıklamanın ardından çadırları ziyaret ederek sığınmacıların taleplerini dinledi. Toz toprak üzerine kurulu derme çatma çadırlarda kalan ailelerin zor şartlarına tanıklık ettiklerini dile getiren Çam, Türkiye'nin yardım elini bu insanlara uzatacağı söyledi.

Heyet, ziyaretin ardından kamptan ayrıldı.

Bir süredir çatışmaların ve otorite boşluğunun yaşandığı Irak'ta, IŞİD öncülüğündeki silahlı gruplar, Musul ve Tikrit gibi bazı kentlerde kontrolü ele geçirmiş, çatışmalar yüzünden yaklaşık 1 milyon sivil, bölgeden göç etmek zorunda kalmıştı. - Erbil

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel TİKA Başkanı Çam Irak'ta - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement