Paü'de, '21. Yüzyıldan Akif'e Bakış' Paneli - Son Dakika
Yerel

Paü'de, '21. Yüzyıldan Akif'e Bakış' Paneli

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından '21.Yüzyıldan Akif'e Bakış' konulu panel düzenlendi.

12.03.2012 19:15

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından '21. Yüzyıldan Akif'e Bakış' konulu panel düzenlendi.

PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı'nın yönettiği panele, AK Parti Denizli milletvekilleri Nihat Zeybekci ve Bilal Uçar, Vali Yardımcısı Alp Aslanargun, rektör yardımcıları, dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde düzenlenen panel, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı.

'Mehmet Akif ve Safahat'ta Adı Geçen Asım Gerçeği' konulu sunumu ile ilk sözü alan Prof. Dr. Önder Göçgün, "Edebiyat tarihinde bilinenlerin yanı sıra bilinmeyen bir takım hususlar vardır. Bunlardan biri Asım kavramıdır. Genel olarak 1936 Akif'in vefatından sonra Safahat'ta 19 yerde geçer ve oğlu olduğu sanılır. Gerçekte Asım, Akif'in oğlu değil. Kendisini aynı çizgiyle kabul ettiği ve her zaman ayrıcalıklı yer verdiği Asım ise 1900 yılında İstanbul'da doğan, soyadı kanunu çıktıktan sonra Gönül soyadını

alan Asım Gönül'dür" dedi.

Prof. Dr. Ayfer Özçelik ise, 'Mehmet Akif Ahlakı' konulu sunumunda, Mehmet Akif'in arkadaşlarından derlediği sözleri slayt halinde sundu. Mehmet Akif'in ahlakının genel çizgilerinin doğruluk, dürüstlük, sadakat, samimiyet, haysiyet, ilkelilik,

tutarlılık, vatanı ve milleti için çektiği ızdırap, çalışkanlılık karakterinin bariz özellikleri olduğunu belirten Özçelik, "Dünyaya bakışını, hayatı algılayışını eleştirenler dahi ahlakı hakkında kötü bir şey söyleyememişlerdir" dedi.

Birinci Dünya Savaşı Sırasında Mehmet Akif'in Arabistan Misyonu konusunda konuşan Yrd. Doç. Dr. Yusuf Ziya Bildirici, "Mehmet Akif bizzat başkumandan vekili Enver Paşa'nın bilgisi dahilinde Almanlara esir düşen Müslüman askerlere nasihat ve telkinlerde bulunmak üzere Almanya'da Müslüman etkisinden, Arap aşiretlerini İngiliz etkisinden kurtarmak amacıyla Arabistan'da Teşkilat-ı Mahsusa görevlilerinin koruyuculuğunda görev yapmıştır" dedi.

Mehmet Akif'in belli bir süre bu dünyada yaşamış, sonra yok olup gitmiş bir canlı olmadığını belirten Prof. Dr. Selahittin Özçelik ise,

"Mehmet Akif ötelerin ötesinden gelip, ufukların ve çağların ötesini gören, hep yanımızda olan, bizi var kılan, en kıymetli değerlerimizdendir. O milletini, medeniyetini, dinini, peygamberini, Çanakkale'yi, Sakarya'yı, milli mücadeleyi, cemiyetini destanlaştıran, mısralaştıran ve ölümsüzleştiren bir ruhtu" dedi.

PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı konuşmasında, Mehmet Akif'in şair, bilim adamı, siyaset adamı, devlet adamı, din adamı ve düşünce insanı olduğunu belirterek, "Sözüm odun gibi olsun, hakikat olsun tek diyecek kadar da dürüst ve doğru bir insandı. Bugünün deyimiyle adam gibi adam. Duygusal, ince, nazik ve beyefendi bu şahsiyette Cenabı Hak bu özellikleri toplamış. Yaşadıklarını yazmış, yazdıklarını yaşamış" dedi.

Konuşmaların ardından panelistlere çiçek takdim edildi. - DENİZLİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Paü'de, '21. Yüzyıldan Akif'e Bakış' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement