ABD Terörizm Ülke Raporları açıklandı. 2012 yılındaki gelişmelerin değerlendirildiği raporlarda ülkelerin terörle mücadele durumları incelendi. Türkiye raporunda ABD ile teröre karşı uzun süreden bu yana yapılan işbirliğine değinilirken, ABD'nin " PKK'nın oluşturduğu terörist tehdide karşı Türkiye'ye yardımda bulunduğu" belirtildi.
PKK EN ÖNDE GELEN TERÖRİST GRUPTUR
Raporda Türk yasalarında sınırlı terörizm tanımı nedeniyle örneğin El Kaide teröristlerinin yakalandıktan sonra içteki takibatlarının yapılması yerine hızla ülkelerine gönderildikleri belirtildi. Sınırlı terörizm tanımının Türkiye'nin küresel terör ağlarına karşı etkin eyleminin önünde engel oluşturduğu belirtildi. Raporda şu satırlar yer aldı: "Türkiye 2012'de önemli iç terör tehdidiyle karşılaştı ve yanıt olarak güçlü biçimde harekete geçti. Türkiye'de terörist gruplar arasında en önde geleni PKK'dır. Başta milliyetçi gündemi bulunan etnik Kürtlerin oluşturduğu PKK, güneydoğu Türkiye ve kuzey Irak'tan faaliyette bulundu ve temel olarak Türk güvenlik güçlerini hedef aldı. Türkiye'de diğer önde gelen terörist gruplar arasında DHKP-C, ABD ve NATO karşıtı görüşlerle Türk devletinin şiddet yoluyla yıkılmasını isteyen militan bir Marksist-Leninist grup ve Türk Hizbullahı'dır. ( Lübnan'da faaliyet gösteren aynı adlı Hizbullah'la bağı yoktur.) Devlet kaynakları aynı zamanda El Kaide ve diğer grup destekçilerinin yanısıra İslami Cihad Birliği üyelerinin tutuklanmalarına da dikkat çekmişlerdir. Genelde aktif olmasa da Türk İşçi Köylü Özgürlük Ordusu da Türk hükümeti için potansiyel bir tehdit olarak değerlendirilmektedir."
494 PKK'LI ÖLDÜRÜLDÜ
Raporda Türkiye'de 2012 yılı içinde meydana gelmiş terörizm olayları sayılırken bu örgütün tipik olarak kırsal kesimde askeri devriyeye pusu kurduğu, mayın döşediği, kentlerde askeri ve güvenlik hedeflerini bombaladığı kaydedildi. Ankara'daki NATO kaynaklarına göre 2012 yılında Kasım ayına kadar 226 terör olayı meydana geldi. Geçen yılın ilk on ayında PKK'yı hedef alan askeri operasyonlarda 494 isyancının öldürüldüğü, 21'inin yaralandığı, 44'ünün tutuklandığı, 155 PKK'lının ise teslim olduğu belirtilen raporda şu saptamalar yapıldı.
-Türkiye'de terörle mücadele mevzuatının PKK dahil birkaç terörizm grubun oluşturduğu iç tehdit üzerine odaklanıyor.
SORUŞTURMA GİZLİLİĞİ BİLGİ PAYLAŞIMINI SINIRLADI
-Uluslararası terörizme karşı çabalar, terörizmi dar anlamda Türk devleti ya da Türk vatandaşlarını hedef alan suç şeklinde tanımlayan mevzuat tarafından engelleniyor. Birkaç El Kaide bağlantılı kişi polis tarafından geçici olarak tutuklandı. Bu kişiler transit geçiyorlardı ancak mümkün olduğunca çabuk ülkelerine iade edildiler. Soruşturma sürecinin gizliliği, aynı zamanda bir savcı bir davaya atandıktan sonra polis soruşturma bilgisinin paylaşılmasını engelliyor. 2011 sonrası Türk polisi bir El Kaide hücresine dahil, diğer hedeflerin yanı sıra büyük olasılıkla Ankara'daki ABD büyükelçiliğini hedef alan 16 kişiyi tutukladı. ABD Büyükelçiliği yetkilileri, davanın yürütülmesine ilişkin ek bilgi konusunda reddedildi.
-Gizli dava süreçleri ve iddianamenin sadece taraflara verilmesi şeklindeki yorum, ABD ve Türk güvenlik güçleri arasında suç dosyalarıyla ilgili bilgi paylaşımının sınırlı olmasına yol açtı.
-Türk polisi ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Terörle Mücadele Yardımı programı doğrultusunda terörle mücadele eğitimi aldı. Türk polisinin bir dizi alanda oldukça yüksek düzeyde gelişmiş terörle mücadele yeteneği var ve güvenlik güçleri eğitim çalışmalarını bölgedeki diğer ülkelere de genişletmeyi planlıyor.
-Kar amacı gütmeyen sektör, terörün finansmanıyla mücadeledeki hassasiyetler açısından düzenli biçimde denetlenmiyor ve kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadele konusunda Türk hükümetinden bir yardım ya da rehberlik almıyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü hayır kurumları için ruhsat veriyor ve onları denetliyor ancak, 70 binden fazla kurumdan fazlasını denetleyecek sınırlı sayıda müfettiş var."
Raporda Türk hükümetinin radikalleşme ve şiddet içeren ekstremizme karşı iki önemli program yürüttüğü belirtildi. Türk polisinin ABD'de çetelere karşı girişilen önlemlerin benzeri etki altında bulunan topluluklara erişim programı uyguladığı bildirildi. Polisin terörist olmadan hassas nüfus kesimine ulaştığı ve gençlerin terörist gruplara katılımını engellemeye çalıştığı, bunu yaparken sosyal bilimlerden, anne babalardan yardım gördüğü, eğitimciler, psikologlar, koç ve dini liderlerin radikal mesajları ortadan kaldırmak ve örgüte katılmayı engellemek için hazırladığı da belirtildi. Raporda terör ve şiddete yönelimi engellemek için Diyanet'in de çalışmalar yürüttüğü belirtildi.
Son Dakika › Dünya › ABD Türkiye Terörizm Ülke Raporu Açıklandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?