Irak'ta Cumhurbaşkanı ve Başbakan Yardımcılığına Son Verildi - Son Dakika
Dünya

Irak'ta Cumhurbaşkanı ve Başbakan Yardımcılığına Son Verildi

Irak\'ta Cumhurbaşkanı ve Başbakan Yardımcılığına Son Verildi

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, cumhurbaşkanı ve başbakan yardımcılığı mevkilerinin kaldırılması kararı aldı.

09.08.2015 10:55  Güncelleme: 15:05

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, ülkedeki cumhurbaşkanı yardımcılığı ve başbakan yardımcılığı pozisyonlarını lağvetme kararı aldı. Karar kabine tarafından oy birliği ile onaylandı. Ancak, yürürlüğe girmesi için parlamentodan da geçmesi gerekiyor.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada, "Haydar el-İbadi, genel kamu yararı ve anayasanın 78. maddesi uyarınca, cumhurbaşkanı ve başbakan yardımcılığı mevkilerinin kaldırılması talimatı verdi." denildi.

"YOLSUZLUK DOSYALARI DERHAL AÇILSIN"

İbadi'nin ayrıca Irak'ta geçmiş ve halihazırdaki yolsuzluk dosyalarının derhal açılması talimatı verdiği, bu dosyaların incelenmesi için de uzman yargıçlardan oluşan bir komite oluşturulmasını istediği kaydedildi.

BÜTÇE DE KALDIRILDI

Başbakan İbadi, tüm başkanlık ve devlet kurumlarına tahsis edilen istisnai bütçenin de kaldırılmasına karar verdi.

İbadi'nin aldığı kararların, parlamento tarafından da onaylanması gerekiyor.

EKONOMİK KRİZ DERİNLEŞTİ

Petrol fiyatlarındaki düşüş, terör örgütü IŞİD ile mücadele, kötü yönetim ve yolsuzluklar, Irak'ta ekonomik krizin derinleşmesine neden oldu. Bağdat, Misan, Nasırıyye, Babil, Divaniyye, Basra, Kut, Kerbela, Necef, Süleymaniye ve Kerkük'te halk sokaklara çıkarak, elektrik kesintisi ve diğer hizmet alanlarındaki aksaklıkları protesto ediyor.

Yapılan gösteriler üzerine Irak'ın en yüksek Şii mercii Ayetullah Ali es-Sistani, Başbakan İbadi'ye "yolsuzluklara karşı demir yumrukla mücadele etmesi" çağrısı yaparak, bu konuda daha cesur adımlar atmasını istemişti.

Irak'ta Cumhurbaşkanı Fuad Masum'un Nuri el-Maliki, Usame el-Nuceyfi ve İyad Allavi'den oluşan üç yardımcısı bulunuyor. Başbakan İbadi'nin de üç yardımcısı bulunuyor.

İBADİ'NİN REFORM KARARLARINA DESTEK

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin açıkladığı reform kararlarına siyasi gruplardan destek geldi. Irak Temsilciler Meclisi'nde üyesi bulunan çeşitli siyasi lider ve gruplar, İbadi'nin yolsuzluk ve hizipleşmeye karşı reform kararlarının uygulanmasına destek sunacaklarını açıkladı.

Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Selim el-Cuburi, yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin tüm reform adımlarını meclisin onaylamaya hazır olduğunu söyleyerek, "Meclis, hükümetin söz konusu reformları uygulama sürecini de takip edecek ve kusuru olanları cezalandıracak." ifadelerine yer verdi.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI DA DESTEKLEDİ

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame en-Nuceyfi de Başbakan İbadi'nin reform kararlarını desteklediğini açıklayarak, şunları kaydetti:

"Bu hassas süreçte en temel kriter halka sadakat, reformların gerçekleştirilmesi, yolsuzluklarla mücadele ve IŞİD terör örgütüyle mücadele için ulusal çaba. Olağanüstü halden geçen Irak'ta halkın özgür, terör ve yolsuzluktan arındırılmış yaşam isteğine karşı hepimizin birleşip bunu gerçekleştirmesi gerekiyor."

Hizmet alanlarındaki aksaklıklardan ötürü sokaklara çıkan göstericileri de desteklediğini sözlerine ekleyen Nuceyfi, başını çektiği "Muttehidun Grubu"nun kabinedeki bakan ve meclisteki milletvekillerinin İbadi'nin kararlarına karşı olumlu oy kullanmasını istedi.

Öte yandan Şii din adamı Mukteda es-Sadr'ın desteklediği Sadr Akımı Siyasi Bürosu da İbadi'nin kararlarını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, kabinede bulunan bakanların paketi onaylamasını istedi.

Irak eski Başbakanı Nuri el-Maliki'nin başını çektiği Kanun Devleti Grubu Milletvekili Abbas Beyati de parlamentoda en çok üye sayısına sahip Şii Ulusal İttifak Grubunun, İbadi'nin kararlarını destekleyeceğini ifade etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Dünya Irak'ta Cumhurbaşkanı ve Başbakan Yardımcılığına Son Verildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement