İsrail Gazze İşgalini Meşrulaştırmak İçin Diplomatik ve Askeri Çalışmalarını Sürdürüyor - Son Dakika
Dünya

İsrail Gazze İşgalini Meşrulaştırmak İçin Diplomatik ve Askeri Çalışmalarını Sürdürüyor

İsrail Gazze İşgalini Meşrulaştırmak İçin Diplomatik ve Askeri Çalışmalarını Sürdürüyor

Gazzeli Filistinlilerin İsrail'i tehdit ettiğini iddia eden İsrailli resmi makamlar, Gazze'yi yerle bir etmek için düzenleyecekleri askeri harekatı meşrulaştırmak için dünya liderlerini ve kamuoyunu ikna edici diplomatik temaslarını büyük ölçüde...

18.11.2012 16:09

Gazzeli Filistinlilerin İsrail'i tehdit ettiğini iddia eden İsrailli resmi makamlar, Gazze'yi yerle bir etmek için düzenleyecekleri askeri harekatı meşrulaştırmak için dünya liderlerini ve kamuoyunu ikna edici diplomatik temaslarını büyük ölçüde tamamladılar. Bugün Kudüs'te toplanan İsrail kabinesi Gazze işgali için devam eden askeri hazırlıkların son safhasını görüştü.

16 Kasım Cuma günü ABD Başkanı Barack Obama ile iki defa görüşen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail Ordusu Gazze'ye girmek için son hazırlıklarını yaparken dünya kamuoyunu ikna etmek için diplomatik temaslarını sürdürüyor. Netanyahu, dünyada hiçbir ülkenin kendisine roket fırlatan guruplara karşı hareketsiz kalmayacağını dile getirerek Gazzeli Hamas üyelerini her zaman olduğu gibi teröristlikle suçladı. Demir Kalkan Füze Savunma Sistemi için sağladığı yardımdan ötürü ABD'li mercilere teşekkür eden Netanyahu diplomatik temaslarında dün Alman Şansöyle Angela Merkel, İtalyan Başbakanı Mario Monti, Yunan Başbakanı Antonis Samaras ve Çek Başbakanı Petr Necas ile görüştü. Daha sonra İngiltere Başbakanı David Cameron, Polonya Başbakanı Donald Tusk, Portekiz Başbakanı Pedro Passos Coelho ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borissoy ile konuşan Netanyahu, Gazze'nin İsrail'i tehdit ettiğini ve İsrail'in kendisini müdafaa etme hakkının olduğunu tekrarladı.

İsrail'in dünya ülkelerini ikna etmek için diplomatik faaliyetleri sürerken aynı zamanda İsrail Hava Kuvvetleri de Gazze topraklarında 1000 noktayı vurduğunu ilan etti. Bugün Kudüs'te toplanan İsrail kabinesinin gündemindeki İsrail ordusunun Gazze işgali ele alındı.

Diğer taraftan İsrail Dış İşleri Bakanı Avigdor Liberman, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarından sonra İsrail ordusunun Gazze'ye girmek için beklediği saatlerde Tel-Aviv'in dünya kamuoyunda tepki görmemesi için dünya çapında mevkidaşları ile temaslarını sürdürüyor. Diğer ülkelerdeki mevkidaşları ile görüşen Liberman, ABD ve AB ülkelerinin liderlerinin İsrail'i destekleyen açıklamalarının ardından bu ülkelere teşekkür etti. ABD Dış İşleri Bakanı Hillary Clinton'un Türkiye ve Mısır Dışişleri Bakanlarını arayarak Hamas'ı durdurmaları yönünde tavsiyede bulunduğuna dikkat çeken Lieberman, Gazze'de sivilleri öldürmemeye dikkat ederek Hamas askerlerini hedef aldıklarını ve muhtemel harekatın da bu yönde seyredeceğini belirtti. Lieberman, geçtiğimiz sene bu günlerde Ankara aleyhine yaptığı sert açıklamalarında Hamas'ı destekleyen Türkiye'ye karşı İsrail'in de PKK'ya destek verme planlarının olduğunu dile getirmişti. Lieberman daha sonra yaptığı açıklamada bu ifadelerinin yanlış anlaşıldığını iddia etmişti.

Öte taraftan, İsrail'in bölge siyasetini sert bir şekilde tenkit eden Türkiye ve Mısır'ın siyasi, askeri ve ticari işbirliği inşa eden yakınlaşmaları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki kalabalık heyetlerin Kahire temasları ile devam ediyor. İki ülke de İsrail'in artık eskisi gibi bölgede kolay işgaller gerçekleştiremeyeceğini duyurmuştu. - KUDÜS

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya İsrail Gazze İşgalini Meşrulaştırmak İçin Diplomatik ve Askeri Çalışmalarını Sürdürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement