Rus tanklarında ortaya çıkan tasarım hatası savaşta ağır kayıplar verilmesine neden olmuş - Son Dakika
Dünya

Rus tanklarında ortaya çıkan tasarım hatası savaşta ağır kayıplar verilmesine neden olmuş

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali 64. gününde devam ederken, Rus birliklerinin savaşın başından beri verdiği tank kayıplarıyla ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı. İşgalin başında 2 bin 700 tankı olan Rusya'nın tanklardaki bir tasarım hatası nedeniyle büyük kayıplar yaşadığı ortaya çıktı. Rus tanklarında ilk kez 1991 yılında ortaya çıkan ölümcül hata hakkında Moskova yönetiminin bilgi sahibi olduğu ancak yine de askerlerini ölüme gönderdiği iddia ediliyor.

28.04.2022 20:33  Güncelleme: 20:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

24 Şubat'ta Ukrayna'ya başlattığı savaş sonrası hiç beklemediği kadar büyük kayıplar veren Rusya en büyük şoku kaybettiği askeri teçhizatlar konusunda yaşadı. ABD merkezli düşünce kuruluşu Rand Corporation ve İngiltere merkezli Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'ne göre Rusya'nın işgalin başında 2.700 tankı vardı. Ancak savaşın ilerleyen günlerinde Rus tanklarının imha edilmiş ve terk edilmiş görüntüleri Rusya'nın ciddi bir sorunu olduğunu ortaya koydu.

970'DEN FAZLA TANK KAYBETTİLER

Ukrayna, Rusya'nın 970'den fazla tankını kaybettiğini, bunların çoğunun imha edildiğini, bazılarının ise terk edilmiş olarak bulunduktan sonra el değiştirdiğini iddia ediyor. Her ne kadar Rusya'nın kayıpları Batı'nın verdiği gelişmiş tanksavar silahlarına bağlansa da asıl gerçek ortaya çıktı.

ÖLÜMCÜL TASARIM HATASINI GÖRMEZDEN GELDİLER

Ukrayna savaşı için Sovyet döneminden kalma tanklarını sahaya süren Moskova araçlarını 'yürüyen tabutlar' haline getiren ölümcül tasarım hatasını görmezden geldi ve sonuç tam bir fiyasko oldu.

ZİNCİRLEME REAKSİYON TÜM MÜHİMMATI AYNI ANDA PATLATIYOR

Peki Rus tanklarındaki ölümcül hata ne? Batı tanklarının aksine Rus tankların taretinde bulunan silindir hazneye 40 adet mermi istiflendiği için tanklar olası kazalara karşı savunması hale geliyor. Tanklardan yapılan herhangi bir ateşleme haznede zincirleme reaksiyona neden olup tüm mühimmatın aynı anda patlamasına neden olabiliyor.

Yeni Amerika Güvenliği Merkezi'nden danışman Sam Bendett CNN'e yaptığı açıklamada Rus tanklarındaki temel sorunun bir tasarım hatası olduğuna dikkat çekerek "Reaksiyona neden olan herhangi bir vuruş mühimmatı ateşleyerek büyük bir patlamaya neden olur ve taret tam anlamıyla havaya uçar" dedi.

ÖLÜMCÜL HATA KÖRFEZ SAVAŞINDA ORTAYA ÇIKTI

Tanklardaki ölümcül hata 1991 ve 2003 Körfez Savaşları'nda Irak'ın kullandığı Rus yapımı T-72 tanklarının benzer şekilde patlamasıyla ortaya çıktı. Rus yapımı T-90 ve T-80 dahil sonraki modellerin de aynı güvenlik açığına sahip olması Batılı ülkelerin dikkatini çekti.

ÇEÇEN SAVAŞINDA AZ MERMİ YÜKLEYEREK İDARE ETTİLER

Rusya söz konusu tasarım hatasının farkında olmasına rağmen Çeçen Savaşlarında araçlara daha az mermi yükleyerek tank kayıplarının önüne geçti. Ancak Ukrayna'ya başlattıkları savaşta geçmişten aldıkları dersi unutan Rus birlikleri tanklara olabildiğince fazla mühimmat yüklediler.

ASKERLERİN KURTULMA ŞANSI YOK

Savunma sanayii analisti ve eski İngiliz Ordusu subayı Nicholas Drummond Rus tanklarında meydana gelebilecek patlamalarda mürettebat üyelerinin neredeyse hiç şansı olmadığını belirterek, "İlk saniyede çıkamazlarsa küle dönerler" dedi. Bu açıklama da Putin'in askerlerini bile bile ölüme gönderdiği yorumlarına neden oldu.

RUSYA'NIN YILLARINI ALACAK

Ukrayna ordusunun bu sabah yaptığı tahmine göre Rusya 970 tank, 187 uçak, 155 helikopter, 431 topçu birliği ve sekiz gemi kaybetti. Washington merkezli Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi Rusya'nın envanterlerini yeniden inşa etmesinin yıllar alacağını iddia ediyor.

Rus tanklarında ortaya çıkan tasarım hatası savaşta ağır kayıplar verilmesine neden olmuş

Son Dakika Dünya Rus tanklarında ortaya çıkan tasarım hatası savaşta ağır kayıplar verilmesine neden olmuş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ekvador'da son 2 günde iki belediye başkanı silahlı saldırıda öldürüldü
    00:41 Ekvador'da son 2 günde iki belediye başkanı silahlı saldırıda öldürüldü

    Ekvador Belediyeler Birliği, Portovelo kasabasının Belediye Başkanı Jorge Moldonado'nun silahlı saldırı sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı. Son 2 günde iki belediye başkanının öldürüldüğü belirtilirken, her iki belediye başkanının da yasa dışı madencilik faaliyetleriyle ilgilenen suç çetelerince öldürüldüğü ifade edildi. Bu olay, Ekvador'da son dönemde artan belediye başkanı suikastlarına bir yenisi olarak eklendi.

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı
    23:08 İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından bir lastik botta 3'ü çocuk toplamda 45 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.

  • Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi
    22:36 Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi ''sus payı'' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi.

  • TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor
    21:58 TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor. TİKA, Budapeşte'de "Geçmişten Günümüze Türk-Macar İlişkileri" konulu sempozyum düzenledi. Bosna Hersek emniyet mensuplarına "Yolsuzlukla Mücadele Eğitimi" verildi. Arnavutluk'ta "Osmanlı'da Göriceli İki Önemli Şahsiyet: İmrahor İlyas Bey ve Koçi Bey Sempozyumu" düzenlendi.

  • ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı
    21:52 ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi 'sus payı' davasının görüldüğü mahkeme binasının önünde bir kişi kendini yaktı. Görgü tanıkları, ABD'nin New York kentinde havaya broşürler atan bir erkeğin bir tenekeden kendisini yakıta buladığını ve ateşe verdiğini anlattı. Olay yerinden sedyeyle götürülen kişinin durumu bilinmiyor. Polis, olay yerini kordon altına alırken, yerde kalan bir sırt çantası ve çantanın kenarında 'şeytan milyarderler' başlıklı bir broşür olduğu belirtildi. Trump'ın suçlu bulunması halinde dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.


Advertisement