Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) yayınlarına ilişkin halktan gelen bazı şikayetler olduğunu belirterek, "Çocuk kitaplarında cinsellik içeren ifade ve şekillerin olması, Türklerin Doğu'dan gelip Batı medeniyetini tehdit eden barbarlar olarak nitelenmesi ve haritalarda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ayrı bir devlet olarak gösterilmemesi gibi birkaç sebepten dolayı 700 kitaptan 23'ü toplatıldı" dedi.
Işık, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının bütçesine ilişkin görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
AK Parti iktidarı döneminde imalat sanayisinin kötüye gitmediğini belirten Işık, "Aksine Türkiye ortalama yüzde 4,8 büyürken, imalat sanayisinin yıllık ortalama büyüme hızı yüzde 5,5 oldu. Yani imalat sanayisi, ortalama büyüme hızından daha iyi bir performans gösterdi" diye konuştu.
Işık, cari fiyatlardaki düşüşün temel sebebinin, uluslararası rekabet ve Türkiye'de hizmet sektörünün imalat sektöründen daha hızlı büyümesi olduğunu vurguladı.
"Üretim kahramanlık işidir" diyen Işık, sanayicinin risk ve sorumluluk aldığını anlattı.
Işık, inşaatın Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden biri olduğuna işaret ederek, gayrimenkulle inşaatın birbirinden ayrılması gerektiğini vurguladı. İnşaat sektörünün ülkelerin kalkınmasında çok önemli olduğunun altını çizen Işık, böylece imalat sanayisinin de tetiklendiğine dikkati çekti.
"Makinelere plaka verilecek"
Sanayicilerin kredi imkanlarına dikkati çeken Işık, "40-50 bin liralık bir aracı teminat verip bankadan kredi kullanma imkanınız var ama 500 bin, 1 milyon lira hatta 1 milyon avroluk bir makineye teminat verip kredi kullanamıyorsunuz sanayiciler olarak. Sanayici gayrimenkul alıyor ve onu ipotek vererek, kredi kullanma yoluna gidiyor. Hazine Müsteşarlığımız yoğun bir çalışma yürütüyor, her makineye plaka numarası vereceğiz, merkezi sicil sistemi oluşturuyoruz ve merkezi ekspertiz birimi kuruyoruz. Bir sanayicinin envanterindeki makine, plaka numarasıyla sicile kaydedilecek, merkezi ekspertiz sayesinde değeri belirlenecek ve ondan sonra bankalar bunu teminat olarak kabul edecek. Bunu kanuni bir zorunluluk olarak getiriyoruz" ifadesini kullandı.
Işık, Üretim Reform Paketi'nde buna benzer pek çok düzenleme yapacaklarını anlattı.
İki farklı uygulamayı hayata geçireceklerine dikkati çeken Işık, emek yoğun sektörlerde hükümet olarak fabrikayı yaparak, sembolik kirayla sanayiciye kiralayacaklarını kaydetti. Sanayi Gayrimenkul Yatırım Şirketi veya Yatırım Ortaklığı konusunda altyapı çalışmalarını tamamladıklarını belirten Işık, "Araziye, binaya para bağlamayan sanayicilerimize şunu söyleyeceğiz: Gelin arazinizi biz verelim. Projenizi getirin, belli taahhütlerde binanızı da biz yapalım, bize makul kira ödeyin. Sanayici bunu satın almak istiyorsa 30 yıl vadeyle kendisine satalım. Üretim Reform Paketimizde bunlara yer vereceğiz" şeklinde konuştu.
"4 modelinin haklarını 40 milyon avroya satın aldık"
Işık, Türkiye'nin yerli otomobilde bir marka üretmek zorunda olduğunu vurguladı. Marka üretiminin yerli otomobil projesi gerekçelerinden biri olduğunu dile getiren Işık, otomobil sektöründe paradigma değişimi yaşandığını anlattı. Türkiye'nin elindeki teknolojileri ticarileştirmesi gerektiğine işaret eden Işık, "Önümüzde iki yol vardı. Aracı sıfırdan üretebilirdik, elimizdeki teknolojiyi bu araca uygulayabilirdik. Bunun için ortalama 5 yıl ve 1 milyar dolar maliyet gerekiyordu. Bu işi daha başarıyla yapmış SAAB firması vardı, onların 4 modelinin fikri mülkiyet haklarını 40 milyon avroya satın aldık. Sektörden bile hiçbir arkadaştan bu konuyla ilgili hiçbir eleştiri gelmedi. Biz bu sayede verdiğimiz paradan çok çok daha önemli zamanı kazandık" değerlendirmesinde bulundu.
Emisyon skandalından sonra elektrikli araca geçiş süresinin hızlanacağına dikkati çeken Işık, Türkiye'nin 5-6 yılı iyi değerlendirmesi halinde teknoloji üreten, geliştiren, satan ve ihraç eden bir ülke konumuna gelebileceğini vurguladı. Otomobil sektöründe mekaniğin ağırlığı azalırken, yazılım ve donanımın ağırlığının arttığına işaret eden Işık, Türkiye'nin bu noktada marka üretememesi halinde otomotiv sektörünün çok ciddi bir krizle karşılaşabileceğinin altını çizdi. Işık, yerli otomobilde üretimin minimum yüzde 85'inin Türkiye'de yapılacağını kaydetti.
"Akademisyenlerin bildirisi tam bir ihanet belgesi"
Işık, düşüncenin ifade edilmesinin, sonuna kadar arkasında olduklarını, Türkiye'nin bu noktada pek çok gelişmiş ülkeden iyi konuma geldiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Akademisyenlerin bildirisini okuduktan sonra, bilim insanlarını üç farklı değerlendirmeye tabi tuttum; bildiriyi yazanlar açıkça devlete bühtanda bulunuyorlar, devleti adeta terör merkezi olarak gösteriyorlar ve terör örgütüne en küçük bir imayla dahi dokundurma yapmıyorlar. Yani yazanlar açısından tam bir ihanet belgesidir. İkincisi, bildiriye göz ucuyla bakıp imza atanlar var, bu insanların kendilerini değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum. Üçüncüsü de bildiriyi görmeden, 'Arkadaşım imzaladıysa doğrudur' deyip imza atanlar var, ismen biliyorum. 'Bildirinin içeriğine katılmıyoruz' ifadesi bizi kurtarmaz, demokrasilerin tahammül edemeyeceği şey şiddettir, terördür, şiddeti ve terörü övmektir. Bu kesinlikle kabul edilecek bir şey değildir."
Işık, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) ile ilgili kanun değişikliği yapmayı hedeflediklerini dile getirdi. TÜBİTAK ve TÜBA'yı yeniden yapılandıracaklarını anlatan Işık, "TÜBİTAK'ın destek verme görevi devam etsin istiyoruz. Enstitüleri etkinleştirmek istiyoruz. Özel sektörün yapmakta zorlanacağı Ar-Ge'de TÜBİTAK daha fazla var olmalı. Geleceğin teknolojilerinde TÜBİTAK'ın daha fazla çalışma yapmasını istiyoruz" diye konuştu.
"Türkiye paralel kanserinden kesinlikle temizlenecek"
Devlette iki yerden emir alınamayacağının altını çizen Işık, paralel yapıyla etkin şekilde mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Bunun yaparken kimsenin haksızlığa uğramamasına dikkat ettiklerini vurgulayan Işık, "Türkiye paralel kanserinden kesinlikle temizlenecek. Bakanlığımda bu konuda talimat verdim, ağabeyinden talimat alan kim olursa bunu tespit edersek tutmayacağız, tutmuyoruz da" ifadesini kullandı.
Işık, TÜBİTAK yayınlarına ilişkin halktan gelen bazı şikayetler olduğunu belirterek, "TÜBİTAK Bilim Kurulu, kitapların toplatılması kararını verdi. Çocuk kitaplarında cinsellik içeren ifade ve şekillerin olması, Türklerin Doğu'dan gelip Batı medeniyetini tehdit eden barbarlar olarak nitelenmesi ve haritalarda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ayrı bir devlet olarak gösterilmemesi gibi bir kaç sebepten dolayı 700 kitaptan 23'ü toplatıldı" diye konuştu.
Işık, "Üniversite Sanayi Strateji Belgesi"ni hazırladıklarını ve YÖK'te daimi bir komitenin kurulduğunu belirterek, bundan sonra üniversitelerde akademisyenlerde performans kriterlerinden birinin de sanayi ile işbirliği olacağını söyledi.
- "Elinde silahla gezen hiç kimseyi bırakmamamız gerekiyor"
"Çözüm Süreci'nde bölgede çok ciddi bir yatırım iştahı vardı. Biz Diyarbakır'da hemen organize sanayi bölgesinin büyütülmesiyle ilgili karar aldık" diyen Işık, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Şu anda Şanlıurfa'da çok güzel sanayi yatırımlarımız var. Adıyaman'da çok ciddi sanayi yatırımımız var. Takdir edersiniz ki terörün olduğu hiçbir yerde yatırım olmaz. Bu noktada hep birlikte yapmamız gereken çalışma, bölgenin bir an önce bu terörden, şiddetten arındırılması ve bölgenin potansiyelinin en hızlı şekilde hareket geçirilmesi. Ben o bölgeyi karış karış bilirim. Gitmediğim hiçbir yeri yoktur. O bölgenin potansiyelinin bir an önce harekete geçmesi için bizim derhal terör konusunu kökten çözmemiz ve bir daha dağda elinde silahla gezen hiç kimseyi bırakmamamız gerekiyor."
Işık, yerli üretimlerle ilgili düzenlemelerden sonra kamunun alımdaki yerlilik oranının yüzde 30'lara çıktığını ve bu konuda her geçen yıl daha fazla iyileşmenin olacağını söyledi.
Fikri Işık, Türkiye'de bilimin özgür olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'de gerçekten bilim insanları özgürce yazar, çizer, konuşur. Bu noktada Türkiye'nin seviyesi kesinlikle bir Batı ülkesinin seviyesinden daha az değildir. Bilim insanlarımızın, siyasetçinin de gazetecinin de dokunulmazlığı yok. Herkes hukuk önünde eşittir" diye konuştu.
Görüşmelerin ardından, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2016 yılı bütçesi kabul edildi.
Son Dakika › Ekonomi › 2016 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?