Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Nijer ile özellikle nükleer santral kurduğumuz bir süreçte uranyumla alakalı ilgimiz devam ediyor. Belki üçüncü ülkelerle bunun proses edilmesi söz konusu olacaktır. Bununla alakalı görüşmelerimiz devam ediyor" dedi.
Yıldız, Nijer Madenler ve Sınai Kalkınma Bakanı Omar Hamidou ile Enerji ve Petrol Bakanı Foumakoye Gado ile Bakanlıktaki görüşmesinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Bir basın mensubunun "Avrupa Birliğinin Kırım'da yaşanan gerilimin ardından Güney Akım Projesi kapsamında siyasi müzakerelerin durdurulduğunu açıkladı. Rusya'nın karşılığı 2009'daki 2 haftalık gaz kesintisini hatırlatarak oldu. Bu durum Türkiye'yi nasıl etkiler, yeni bir gaz kesintisinin sinyalleri mi var?" şeklindeki sorusu üzerine Yıldız, şunları kaydetti:
"İşin başında söylediğimiz bir konu vardı. Bu tür büyük projelerin riskleri, tehditleri, fırsatları sürekli oluşur. Enerji noktasına kadar sirayet edecek bir siyasi sıkıntının zaman zaman baş gösterdiğini görüyoruz. Avrupa Birliği ile Rusya arasındaki bir problemdir şu anda konuştuğumuz. Türkiye, Avrupa'nın doğal gaz ihtiyacını karşılamak için Güney Akım gibi bir projede iznini vermiştir Rusya'ya. Bunun gerçekleşmesini isteriz ama buna karar verecekler satıcı ve alıcılardır. Münhasır ekonomik sahamızdan geçecek ve denizden gidecek bu projede Türkiye'nin arz güvenliği ile alakalı herhangi bir konu söz konusu değildir. Temennimiz Avrupa Birliği ile Rusya'nın bunu kendi aralarında çözmeleri gerektiğidir."
Bakan Yıldız, başka bir soru üzerine Ergenekon Davası kapsamındaki tahliyelere ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
"Demokratikleşme ile alakalı sürecin devam ettiği Türkiye'de zaman zaman yasama, yürütme, yargı farklı sınavlar veriyorlar. Şu anda sınava giren ve sınavdan geçen de hukuk sistemidir. Zaman zaman ülkelerimizde bir konunun kanuni mi hukuki mi doğru mu olduğu ile alakalı kamu vicdanında sürekli bir tartışma vardır. Burada tahliyenin beraat anlamına gelmediğini bilen hukukçular ve kamuoyu, hukukun bir sınavdan geçtiğini görmektedir. Şu anda tartışılan, Ergenekon'un suç ve niteliğini tartışmaya açmıyor, usulü ile alakalı tartışmaya açıldı. Tabii usulün tutuksuz yargılanmayla alakalı sürecin, 10 yıldan 5 yıla indirilmesiyle alakalı sürecin uygulanmasını şu anda görüyoruz. Tabii ülkemize yakışanlarını, yakışmayanlarını her zaman ayırt etmiş olacağız ama bu davayı da esasından yine takip etmiş olacağız.
İster siyasi konular olsun isterse Ergenekon, Balyoz, bunun dışındaki devam eden bütün davalarda dikkat edeceğimiz suçlu ve suçsuzun ayrıştırılması ile ilgili konudur. Bu adalete olan asıl güvenimizi sağlayacak olan konudur."
"Ukrayna 114 nükleer santral inşa etti"
Yıldız, "Nijer ile özellikle nükleer santral kurduğumuz bir süreçte ilgimiz devam ediyor. Belki üçüncü ülkelerle bunun proses edilmesi söz konusu olacaktır. Bununla alakalı görüşmelerimiz devam ediyor" dedi.
Japonya'daki Fukuşima kazasının yıl dönümü olduğunun hatırlatılarak değerlendirmesinin sorulması üzerine Yıldız, "Normalde biz bunu güvenlik sistemlerinin artırılması için önemli bir gerekçe olarak görüyoruz" dedi. 1986 yılındaki nükleer kazadan bugüne kadar Ukrayna'da 144 nükleer santral inşa edildiğini ifade eden Yıldız, her tür enerji kaynağına karşı gösterileri kalkınmaya karşı olarak değerlendirdiğini belirtti. Yıldız, nükleer enerjiye ilişkin "Şu ana kadar kararlılığımızı, duruşumuzu etkileyen, değiştiren herhangi bir şey olmamıştır" ifadelerini kullandı.
Yıldız, İran'ın doğal gazına yönelik başka bir soruya karşılık "Yalnızca İran'a has bir davranışta bulunduğumuzu söyleyenler, bizim Rusya ile yaptığımız projeleri o zaman açıklayamazlar, TANAP'ı açıklayamazlar, Kuzey Irak ile geliştireceğimiz projeleri açıklayamazlar" diye konuştu. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Bakan Yıldız Soruları Yanıtladı Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?