Başbakan Erdoğan (2/son): Yunanistan'la İşbirliğine Hazırız - Son Dakika
Ekonomi

Başbakan Erdoğan (2/son): Yunanistan'la İşbirliğine Hazırız

Başbakan Erdoğan (2/son): Yunanistan\'la İşbirliğine Hazırız

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, krizden çıkış yolunun ancak işbirliği ve dayanışma ile mümkün olabileceğini belirterek, "Şunun özellikle bilinmesini isterim Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, krizden çıkış yolunun ancak işbirliği ve dayanışma ile"...

04.03.2013 19:07

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, krizden çıkış yolunun ancak işbirliği ve dayanışma ile mümkün olabileceğini belirterek, "Şunun özellikle bilinmesini isterim Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, krizden çıkış yolunun ancak işbirliği ve dayanışma ile mümkün olabileceğini belirterek, "Şunun özellikle bilinmesini isterim. Yunanistan'ın refahı, nasıl Türkiye'nin refahını etkilerse, Yunanistan'ın sorunları da Türkiye'yi etkisi altına alır. Krizin etiklerinin hızla aşılması noktasında Yunanistan ile her türlü işbirliğine, her türlü dayanışmaya hazırız" dedi.

Erdoğan, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) işbirliğinde Çırağan Sarayı'nda düzenlenen Türk-Yunan İş Forumu'unda yaptığı konuşmada Türkiye ve Yunanistan ilişkilerine değindi. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin ilk toplantısını 2010 yılında Atina'da gerçekleştirdiklerini, bugün de ikinci toplantının yapıldığını söyleyen Erdoğan, bu toplantının ardından gerçekleşmesi nedeni ile Türk-Yunan İş Forumu'nun da kendileri için ayrı bir anlam ifade ettiğini dile getirdi. Bu toplantıda gerek ikili görüşmelerde, heyetler ve bakanların teknokrat ve bürokratları ile yaptığı görüşmelerde her iki ülkenin geleceğe yönelik kararlı bir duruşunun bugün gerçekleştiğine inandığını söyleyen Erdoğan, "Sayın Samaras ile birlikte eşbaşkanlığını yaptığımız Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısı tamamlandı" dedi.

-"ÇEŞİTLİ ALANLARDAKİ 25 BELGEYİ İMZALADIK, BÖYLECE 47 BELGE TÜRKİYE İLE YUNANİSTAN ARASINDA İMZALANDI"-

Bu kapsamda iki ülke arasındaki ticari işbirliğini daha ileri seviyelere taşımak için neler yapılabileceği hususunda etraflıca görüş alışverişinde bulunduklarını açıklayan Başbakan Erdoğan, "Bu amaçla daha önce üzerinde çalışılan, olgunlaştırılan çeşitli alanlardaki 25 belgeyi imzaladık. Atina'da 22 belgeyi daha önce imzalamıştık. Böylece 47 belge, değişik alanlarda Türkiye ile Yunanistan arasında attığımız ve atacağımız adımların kayıt altına alınması oldu" açıklamasında bulundu.

-"10 MİLYAR DOLAR SEVİYESİNE ÇIKARACAK OLAN KADROLAR BURADA"-

Erdoğan, Türkiye ve Yunanistan'ın ilişkilerini gerçekten çok örnek bir seviyede ilerlettiğini, iki ülke arasındaki ticaret hacmini son 10 yılda yüzde 100'den fazla artırdıklarını söyledi. Son dönemde küresel kriz ortamına rağmen, küresel krizin dünya ticaretindeki olumsuz etiklerine rağmen ikili ticaret hacmini yükseltmeye devam ettiklerini vurgulayan Erdoğan, "2011 yılında Türkiye ile Yunanistan'ın ticaret hacmi 4 milyar dolar civarındaydı. 2012 yılında krizin artmasına rağmen, bu rakam 5 milyar dolara ulaştı. Tabi bunların yeterli olmadığını, bu seviyelerin Türkiye ve Yunanistan arasında istediğimiz rakamı ifade etmediğini ortak irade ile belirledik ve dedik ki "en kısa zamanda biz bu ticaret hacmini 10 milyar dolar seviyesin çıkarmalıyız. Şuanda 10 milyar dolar seviyesine çıkaracak olan kadrolar burada. Gerek Yunanistan'dan gelen işadamlarımız, gerek ülkemizden işadamlarımız hep birlikte burada. Biz yol açacağız. Sizler de adımları atacaksınız. Gerek yatırımlarla, gerek ticaret hacmini artırmak suretiyle inanıyorum ki bu adam atılır ve 10 milyar dolar seviyesine 2015 sonu itibariyle kararlılığımızı ortaya koyalım ve bunu gerçekleştirelim" diye konuştu.

-"AB DÜNYANIN EN ÖNEMLİ BARIŞ VE REFAH PROJESİ"-

Konuşmasında bir hususu daha samimiyetle ifade etmek istediğini dile getiren Erdoğan, dünya üzerinde geçmiş yüzyıllarda, birbirleri ile sorunlar yaşamış, çatışmanın, savaşın eşiğine gelmiş çok sayıda ülke olduğuna işaret etti. Bunun en yakın örneklerinden birinin Avrupa olduğuna dikkati çeken Erdoğan, "Bugün Avrupa Birliği'ni oluşturan birçok ülke, hem tarih boyunca, hem de geride bıraktığımız yüzyıl içinde birbiri ile çok kanlı savaşlar yaşadı. Bugün ise o ülkeler aralarındaki sorunu çözerek, anlaşmazlıkları hallederek, husumetleri ortadan kaldırarak AB gibi dünyanın en önemli barış ve refah projesini hayata geçirdiler" dedi.

-"ÜLKELER İÇİN ÇEKİŞMENİN MALİYETİ HER AÇIDAN ÇOK AĞIRDIR"-

Erdoğan, şu anda AB'nin herşeyden önce tesis ettiği barış sayesinde, sahip olduğu refah düzeyine ulaşmış bir oluşum olmakla birlikte, siyasi, sosyal ve ekonomi yapısı bulunduğunu söyledi. Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bir kere şunu görmek durumundayız. Ülkeler için çekişmenin, husumetin maliyeti her açıdan çok ağırdır. Bu maliyet kimi zaman candır. Kimi zaman maldır.Kimi zaman vakittir. Ama barış, uzlaşma ve diyalog bunun tam tersine, ülkelerin refahını artıran, ekonomisini güçlendiren, demokrasisine ufuk kazandıran fırsatlardır. Geçmişte yaşananları geleceği taşımak, geçmişte yaşanan olumsuzlukların üzerine bir gelecek inşa etmek, yeryüzünde hiçbir ülke için bir çıkış yolu olmamıştır. Bir kere şunu görmek zorundayız. Türkiye, geçen yüzyılın başında, savaştığı hemen her ülke ile barış tesis etmiş, bu barışın üzerine de hem kendisinin, hem diğer ülkelerin refahını inşa etmiştir. Ancak acıları, olumsuzlukları, elemleri sıcak tutan kin, intikam ve öç alma duygusu ile hareket eden ülkelerle bu barış ortamı tesis edilememiş, karşılıklı işbirliği geliştirilememiş, özellikle de o ülkelerin kalkınma seviyeleri ciddi manada geri kalmıştır."

-"HUSUMETLERİN SONA ERMESİ İÇİN MÜCADELE VERİYORUZ"-

Erdoğan, kendilerinin 10 yıldır son derece samimi şekilde bölgedeki bu türden husumetlerin sonaermesi için mücadele verdiklerini, "sıfır sorun" adını verdikleri dış politikaları ile komşularla aradaki meselelerin üzerine cesaretle, kararlılıkla, samimiyetle gittiklerini ve bunları çözüp, bunları aşıp geleceğe bakmak için yoğun gayret gösterdiklerini vurguladı. Erdoğan'ın bu sözleri, salondaki katılımcılar tarafından alkışla karşılık buldu.

-"BİZLER FANİYİZ, GEÇİCİYİZ, BEN DE GİDİCİYİM"-

Başarı ve ilerleme sağladıkları konuların yanı sıra, umutlarının arttığı konuların da bulunduğunu belirten Erdoğan, Yunanistan ile ilişkilerini de olması gereken bir seviyeye ulaştırmak için yoğun bir şekilde çalıştıklarının altını çizdi. Kendilerinin bu sorunları çözme yönündeki bu kararlılıklarına, Yunaistan'ın da 10 yıl boyunca destek verdiğini ve katkı sağladığını söyleyen Erdoğan, "Bu süre içerisinde gerek Sayın Simitis, gerek Sayın Karamannis, gerek Sayın Papandreu ve şimdi de Sayın Samaras yönetimleri ile, hep iyi niyet içinde çalışmalarımızı sürdürdük" dedi. Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bizler, gelip geçiciyiz, faniyiz ama ülkeler milletler, bu süreci devam ettirecek olanlardır. Ben de gidiciyim, benden sonra gelecek olanlar da attığımız o temel taşlar üzerinde devam ettirmesi, yükseltmesi gerekir. 'Devletlerin devamlılığı esastır' anlayışı zaten buradan kaynaklanıyor. Bu esas ise bunu korumamız, buna gerekli desteği, gücü katmamız vermemiz gerekiyor. Bunu başardığımız anda böyle aşırı uçların ülkeler içerisinde yer bulması da mümkün değildir. Şimdi Yunanistan'da nasıl aşırı uçlar varsa, Türkiye'de de aşırı uçlar var. Attığımız bu adımları kıskanan, bunları tahammül edemeyenler vardır. "Türk işadamları ile Yunan işadamları nasıl biraraya geliriz' bunu diyenler de vardır. Ancak biz bunlara asla kulak asmamalıyız. Niye? Ülkelerimizin geleceği için. Gelecek nesiller, gelecek kuşaklar için."

-"BATI TRAKYA'DAKİ SOYDAŞLARIMIZ VE RUM VATANDAŞLARIM BİZİM GÖNÜL KÖPRÜLERİMİZ OLMALI"-

Bu kapsamda geleceğe barışı, dayanışmayı el birliği ile taşımaları gerektiğini ifade eden Erdoğan, "İki komşu ülkenin bir tarafta, Batı Trakya'da bizim soydaşlarımız var. Bir tarafta benim ülkemde Rum vatandaşlarım var. Rum vatandaşları ile Batı Trakya'daki soydaşlarımız, aslında bizim gönül köprülerimiz olması gerekir. Bunu başarmamız lazım" sözleri katılımcılar tarafından alkışlandı.

-"FARKLILIKLARI GÖRMEYECEK, BENZERLİKLERİ GÖRECEĞİZ"-

Erdoğan, 10 yılda engelleri aşarak, ön yargıları geride bırakarak, sebepsiz yersiz, sanal sorunları birer birer çözerek, yollarına devam ettiklerini ve devam edeceklerini kaydetti. Ancak bunun kendilerine yetmeyeceğini belirten Erdoğan, "İki komşu ülkenin her açıdan çok daha sıcak ve yoğun iş birliği içinde olması bizim en büyük temennimizdir" dedi. Türkiye ile Yunanistan arasındaki ortaklıkların, farklılıklardan çok daha fazla olduğuna işaret eden Erdoğan, "Yemeklerimiz, müziklerimiz, dinlerimiz de ortaklıklar var. Hepimiz Akdeniz'in havasın soluyor. Akdeniz'in güneşi altında ısınıyoruz. Hepimiz Ege'ye bakıyor ve o havayı solumak suretiyle geleceğe bakıyoruz. Farklılıkları görmeyecek, benzerlikleri göreceğiz. Bunu yaptığımız anda başarıyı yakalarız. Geçmişe bakmayacak, geleceği bakacağız ve farklı bir gelecek inşa edeceğiz. İnanın, çözülemeyecek hiç bir sorun, aşamayacağı hiç bir engel yok" diye konuştu.

-"WIN WIN"-

Siyasetçiler olarak ikili ilişkiler hususunda irade koyacaklarını dile getiren Erdoğan, "Erdoğan Hükümeti, Samaras Hükümeti, biz ortaya irade koyacağız. "He şu biraz problemli gibi'. Siyasetçi irade koyacak. Çözüm için irade koyacak. Bu iradeyi koyduğumuz zaman, yıllar yılı çözülemeyen sorunları biz çözeriz. Ben bunu değerli dostumla, mevkidaşımla da paylaştım. İşadamlarımızın önünde engeller mi var? Birileri bunu devamlı tahrik mi ediyor? Bizim bu engelleri kaldırmamız lazım. Her iki tarafta da kaldıracağız. Bir taraftan işadamlarımız yürüsün, bir taraftan win-win, kazan kazan, bu anlayışla geleceği gidelim. Bunu yaparız. İnanın yaparız, biz bunu başarırız. 10 milyar doları da yakalarız. Birlikte üçüncü ülkelerde, müşterek işlerde de yaparız" dedi. Erdoğan, şu anda Yunanistan'ın Türkiye'deki yatırımlarına bakıldığında, bu rakamın 6.5 milyar dolar olduğunu, Türkiye'nin henüz oralarda olmadığını, iyi niyetle hareket edildiğinde Türkiye'nin de, Yunanistan'ın da istikrar, güven içinde geleceğe taşıyabileceklerini vurguladı.

-"YUNANİSTAN'A HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ"-

Küresel finans krizinin Avrupa üzerinde çok ciddi etkiler bıraktığını ve bu etkilerin devam ettiğini söyleyen Erdoğan, Türkiye'nin ise aldığı tedbirlerle kendisini bu krizden uzak tuttuğunu, Yunanistan'ın ise yaşadığı sorunları tam anlamıyla paylaştıklarını belirten Erdoğan, "Şunun özellikle bilinmesini isterim. Yunanistan'ın yaşadığı sorunlar Türkiye'yi mutlak etikler. Yunanistan'ın refahı, nasıl Türkiye'nin refahını etkilerse, Yunanistan'ın sorunları da Türkiye'yi etkisi altına alır. Krizin etiklerinin hızla aşılması noktasında Yunanistan ile her türlü işbirliğine, her türlü dayanışmaya hazırız. Bir kere biz, küresel ölçekte işbirliği ve koordinasyon eksikliğini krizin en önemli nedenleri arasında görüyoruz. Krizden çıkış yolunun da ancak işbirliği ve dayanışma ile mümkün olabileceğine inanıyoruz. Özel sektörün, alınan karların, yapılan anlaşmaların yorumlanmasında en önde ilerlemeleri son derece önem arz ediyor. Yunanistan, Türkiye'de çok sayıda yatırım yaptı. Bundan dolayı kendilerine çok teşekkür ediyorum. Aynı şekilde Türkiye özel sektörü de Yunanistan'da yatırım yapıyor ama onların yaptığı yatırımların seviyesine henüz bizim girişimcilerimiz ulaşmış değil. Bu adımları, bu yatırımları bizim girişimcilerimizin de yapması gerektiğine inanıyorum" diye konuştu. (ANKA/SON)

(HMD/OLÇ) - İstanbul

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Başbakan Erdoğan (2/son): Yunanistan'la İşbirliğine Hazırız - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement