Ekim Alanları Yüzde 50 Azalan Susam Destek Bekliyor - Son Dakika
Ekonomi

Ekim Alanları Yüzde 50 Azalan Susam Destek Bekliyor

Ekim Alanları Yüzde 50 Azalan Susam Destek Bekliyor

Susam bitkisinin ekim alanlarının yüzde 50 oranında azaldığına dikkat çeken üreticiler, milyonlarca doların yurt dışına gitmemesi için ürünün desteklenmesi, çiftçinin teşvik edilmesi gerektiğini dile getirdi.

26.09.2015 09:43

Susam bitkisinin ekim alanlarının yüzde 50 oranında azaldığına dikkat çeken üreticiler, milyonlarca doların yurt dışına gitmemesi için ürünün desteklenmesi, çiftçinin teşvik edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Türkiye'nin en büyük ovalarından Adana'nın Yüreğir Ovası'nda, çiftçinin teşvik edilmesi ve desteklenmesi halinde ihtiyacı büyük oranda ithalat yoluyla karşılanan susam üretiminin yaygınlaşacağı bildirildi.

Türkiye topraklarının susam bitkisi yetiştirmeye çok elverişli olmasına rağmen halen Uzakdoğu ve Afrika ülkelerinden yıllık 100 bin tondan fazla susam ithal ettiğimizi belirten Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, "Üretici desteklenirse ithalat yoluyla her yıl dışarıya akıttığımız milyonlarca liralık döviz ülkemizde kalabilir. Başta dünyaca ünlü simidimiz olmak üzere mutfak kültürümüzün vazgeçilmezi olan susam ihtiyacımızı kendimiz karşılayabiliriz" dedi.

Mehmet Akın Doğan, Türkiye'de simitten pasta ve böreklere, tahin helvasından çeşitli soğuk yemeklere kadar geniş bir kullanım alanı olan susamın Çukurova'da çok uygun bir ikinci ürün bitkisi olduğunu kaydetti. Susamın da pamuk, soya, mısır gibi yağlı bir tohum olduğunu kaydeden Doğan, "Bu yıl Türkiye'nin en büyük ovalarından olan 750 bin dönüm büyüklüğündeki Yüreğir'de 15 bin dönüm civarında susam ekildi. Bu rakam çok yetersiz. Oysa susam, özellikle buğday, karpuz-kavundan sonra ikinci ürün olarak ekilmeye çok uygun bir bitki. Haziran-Temmuz aylarında ekiliyor ve 4 ay sonra hasat ediliyor. Ancak herhangi bir teşvik ve devlet desteği olmadığı için üretici, susam ekmeye sıcak bakmıyor. Oysa tıpkı diğer yağlı tohumlarda olduğu gibi susama da destek verilse, hem ülkemizin susam ihtiyacı içeriden karşılanmış olur, hem de Afrika ve Uzakdoğu ülkelerinden milyonlarca liralık ithalata giden para cebimizde kalır" diye konuştu.

Türkiye'de 10 yıl önce 400 bin dekar olan susam tarımı yapılan alanların yüzde 50'ye yakın oranda azaldığını kaydeden Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, "Son 10 yılda üretimimiz 26 bin tondan 15 bin tona kadar düştü. Buna karşılık tüketimimiz giderek artıyor ve bu ihtiyaç ithalat yoluyla karşılanıyor. Nijerya, Çin, Hindistan, Etiyopya, Sudan, Mozambik, Gine, gibi ülkelerden yıllık 100 bin tondan fazla susam ithal ediyoruz. Dünyada en büyük 3. ithalatçı ülke konumundayız ve ihtiyacımızın yüzde 90'a yakınını bu yolla karşılıyoruz. İç piyasada susamın 5-6 TL civarında fiyatlandığı göz önüne alınırsa, ithalat yoluyla yurt dışına transfer etmek zorunda kaldığımız dövizin büyüklüğü ortaya çıkar" dedi.

Türk susamının tüm dünyada en kaliteli susam olarak kabul edildiğini bildiren Doğan, "Dünyada en kaliteli susamı Türkiye ve Etiyopya üretiyor. Türk susamına Japonya'dan yoğun talep geliyor. Biz kaliteli susamımızı Japonya'ya gönderiyoruz. Daha az kaliteli olan susamları ithal etmek zorunda kalıyoruz" ifadelerini kullandı.

Anavatanı Hindistan olan susam, Türkiye'de Güneydoğu Anadolu, Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yetiştiriliyor. Yetişme süresi 90-120 gün, suya ve besin maddelerine ihtiyacı düşük, toprak seçiciliği az, sıcağa dayanıklı olan susam bitkisi elle kökünden çekilip toplanıyor. Hasat sonrası, birbirlerine dayamak suretiyle piramit şekline getirilip kurumaya bırakılıyor. Kuruduktan sonra da çırpılıp, elekten geçirilerek kullanıma hazır hale getiriliyor.

İçinde yoğun miktarda demir bulunduran susam yağının kansızlık problemi çeken insanlara, bağırsak kanseri başta olmak üzere bazı kanser türlerine, beyin ve sinir hücrelerine, şeker hastalarına, masaj yapmak suretiyle romatizmal ağrılara iyi geldiği biliniyor. Bağırsakları yumuşatıcı etkisi olan susam, cilde, masaj yoluyla saç köklerine de olumlu etki yapıyor. Yağlı bir bitki olduğundan tüketimde aşırıya kaçmamak gerekiyor. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Ekim Alanları Yüzde 50 Azalan Susam Destek Bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement