Kütahya'nın enerji zengini ilçesi Simav Eynal Kaplıcalarındaki jeotermalli seralarda üretilen kiloluk pembe domatesler, İstanbul başta olmak üzere Ankaralı tüketicinin gözdesi oldu.
Simav Eynal Kaplıcaları bölgesinde seracılık yaparak geçimini sağlayan Bilecikli İsmail Şimşek (40), 35 dekarlık serasında ürettiği ortalama 1 kilogramlık pembe domatesleri İstanbul ve başkent Ankara'ya sevk ederek lüks manavlarda kilosunu 3 lira 50 kuruştan pazarladığını bildirdi.
İnce kabuklu, kendine has kokulu, etli ve Türk damak tadına sahip lezzeti tartışılmaz pembe domatesi Simav'daki seralarda üretip İstanbul ve Ankara'daki lüks manavlarda kilosunu 3,5 liradan pazarladığını dile getiren Bilecikli 30 yıllık üretici İsmail Şimşek, "Simav Eynal Kaplıcaları bölgesindeki 35 dekarlık jeotermalli seramda İsrail domatesi yerine Anadolu topraklarında asırlardır yetişen yerli pembe domates yetiştirmekle ne kadar isabetli bir tercih yaptığım şimdi anlaşılıyor. Diğer domates türlerinin kilosu 1 liradan alıcı bulurken benim her biri ortalama 1 kilogramı bulan pembe domateslerim 3,5 liradan müşteri buluyor. Pazar sıkıntım hiç olmuyor. Simav'da ürettiğim lezzetli domateslerimi İstanbul ve Ankara'da lüks manavlarda pazarlıyorum" dedi.
Simav'da jeotermal enerji kullanılarak üretilen pembe domateslerin özellikle kış döneminde daha fazla para ettiğine vurgu yapan üretici Şimşek, "Geçtiğimiz kış döneminde Ankara'ya sevk ettiğim pembe domateslerimden Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın da kahvaltısında tercih ettiğini duydum. Ayrıca Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Hanımefendi'nin de kahvaltısında Simav'da tarafımızdan üretilen pembe domatesleri tercih ettiğini öğrendim. Bunun yanında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Kadir Topbaş'ın da kahvaltı sofrasında Simav'ın pembe domatesini tükettiğini öğrenmek bana gurur veriyor" şeklinde konuştu.
Son yıllarda gerek seralarda gerekse açık alanlarda İsrail tohumlarını içeren üretimler yüzünden domatesimizin kalitesinin bozulduğuna vurgu yapan Şimşek, "İsrail'in hibrit tohumundan üretilen domatesine karşı ben Simav'ın pembe domatesini yetiştiriyorum. Türk halkını da daha lezzetli olan kendi yerli ürününü tüketmesini tavsiye ediyorum. İsrail tohumları yüzünden domatesimizin kalitesi bozuldu. Pembe domatesin kış döneminde de yetişmesi için harekete geçtik. Önümüzdeki günlerde 15 dekarlık serama pembe domates fidesi dikeceğim. İnsanımıza daha sağlıklı kalması ve beslenmesi için Osmanlı'dan kalma doğal ürünümüzü tüketmesini öneriyorum. Benim Simav'da ürettiğim pembe domateslerim lüks manavlar aracılığı ile İstanbul ve Başkent Ankara'da tüketiliyor. Hedefim daha çok üretip daha ucuza satabilmek. Bunun için Simav'daki diğer seralarda da üretim planlamasına hazırlanıyorum. Ben bu konuda kararlıyım" diye konuştu.
İnce kabuklu, kendine has kokulu, etli ve Türk damak tadına sahip oldukça lezzetli olan pembe domates, Anadolu'nun yerli ürünleri arasında yer alıyor. Özellikle yaz aylarında yetiştirilen bu ürün, üretiminin azalması nedeniyle yıllardır kırsal alanda yaşayanlar tarafından az miktarda üretilip tüketiliyor. Raf ömrünün kısa olması nedeniyle pazar ve marketlerde fazla yer verilmeyen pembe domates, son yıllarda gözde olurken, vatandaşların fazla talep etmesiyle pazar yerlerinde daha çok satılmaya başlandı. Tarla domateslerinin günümüzde, ortalama 1 liradan satıldığı Simav'daki seralarda üretilen pembe domatesler, kilosu 3,5 liraya varan fiyatlardan alıcı buluyor. - KÜTAHYA
Son Dakika › Ekonomi › Kiloluk Pembe Domates Seraların Gözdesi Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?