Metal işçisinin toplu sözleşme pazarlığından anlaşma çıkmadı! Türk Metal'den grev sinyali - Son Dakika
Ekonomi

Metal işçisinin toplu sözleşme pazarlığından anlaşma çıkmadı! Türk Metal'den grev sinyali

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası ile Türk Metal Sendikası arasında devam eden yaklaşık 140 bin metal işçisinin toplu sözleşme pazarlığında anlaşma çıkmadı. İşverenin ilk 6 ay için yüzde 35, diğer 6 aylık periyotlar için TÜFE oranında artış önerisini reddeden işçi temsilcisi Türk Metal, sürecin anlaşma ile tamamlanmaması halinde grev sinyali verdi.

22.11.2023 15:19  Güncelleme: 15:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında devam eden 2023-2025 yıllarını kapsayan MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde tarafların anlaşamaması üzerine uyuşmazlık tutanağı tutuldu. İşçi temsilcisi Türk Metal, anlaşmanın sağlanmaması halinde grev dahil tüm demokratik ve meşru eylemleri gerçekleştireceği uyarısında bulundu.

"TÜRK METAL ELİNDEN GELEN ÇABAYI ORTAYA KOYMUŞTUR"

Türk Metal Sendikasının yazılı açıklamasında, MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin beşinci oturumunun bugün İstanbul'da yapıldığı belirtildi. Görüşmeler kapsamındaki beş oturumda, bugüne kadar 46 ana madde, 5 ek madde ve 3 geçici madde olmak üzere toplam 54 madde ve sözleşmenin eki niteliğindeki 1 yönetmelik üzerinde anlaşmanın sağlandığı ifade edilen açıklamada, şu bilgiler paylaşıldı:

"Görüşmelerde 33 ana madde, 47 ek madde ve 3 geçici madde olmak üzere toplam 83 madde ve sözleşmenin eki niteliğindeki 2 yönetmelikte ise anlaşma sağlanamamıştır. Anlaşma sağlanamayan maddeler arasında ücret artışına ilişkin maddeler ve sosyal haklara bağlı olan parasal maddeler başta gelmektedir. Sendikamız Türk Metal, bugüne kadar yürütülen bütün sözleşme müzakerelerinde olduğu gibi bu sözleşme sürecinde de sosyal diyalog anlayışıyla hareket etmiş, çalışma barışını bozucu uzlaşmaz bir tavır ortaya koymamıştır. Türk Metal sözleşmenin, günün ekonomik koşullarının gerektirdiği bir şekilde masada bitirilmesi için elinden gelen çabayı ortaya koymuştur."

"MESS SÖZLEŞMENİN ÜÇ YILLIK OLMASINI TALEP ETTİ"

Türk Metal Sendikasının yapıcı tavrına rağmen MESS'in bugünkü oturumda kabul edilemez bir teklifle masaya geldiği vurgulanarak, "MESS öncelikle sözleşmenin üç yıllık olmasını talep etmiş, sendikamızın ücret artışı teklifine karşı, ilk 6 ay için yüzde 35, diğer 6 aylık periyotlar için TÜFE oranında artış önerdi. Sosyal haklara ise 1. yıl için yüzde 65, 2 ve 3. yıllar için de TÜFE oranı kadar artış teklif edildi. MESS ayrıca, bazı esnek çalışma düzenlemelerinin sözleşmeye dahil edilmesini ve tamamlayıcı sağlık sigortasını düzenleyen maddenin sözleşmeden çıkarılmasını da talep etmiştir. Türk Metal Sendikası, sergilenen bu uzlaşmaz tutum nedeniyle sözleşme masasını terk etmiş, uyuşmazlık tutanağını tutarak arabulucu sürecini başlatmıştır." denildi.

"SENDİKAMIZ TAVRINI AÇIKÇA ORTAYA KOYMUŞTUR"

Türk Metal Sendikasının üyelerinin sendikalarına emanet ettiği alın terlerine halel getirmemeye, emeğin hak ve özgürlüklerinden ve çalışma yaşamında hak ve adaletten taviz vermemeye kararlı olduğu vurgulanan açıklamada, "Ülkemizin bir ekonomik krizden geçtiğinin, artan enflasyon nedeniyle hayatın her geçen gün pahalandığının, başta ücretliler olmak üzere halkımızın geçim sıkıntısı yaşadığının bilincinde olan sendikamız, böyle bir dönemde metal işçilerine reva görülen bu teklifi ve çalışma barışını ortadan kaldırmayı amaçlayan bu yaklaşımı kabul etmemektedir. Sendikamız buna karşı tavrını açıkça ortaya koymuştur. Türk Metal, yasaların öngördüğü hükümler gereğince, arabuluculuk sürecinin tamamlanmasını bekleyecek, bu sürecin sonunda MESS'in uzlaşmaz tutum ve yaklaşımının devam etmesi halinde ise demokratik ve meşru eylemleri ortaya koymaktan çekinmeyecektir." ifadelerine yer verildi.

Metal işçisinin toplu sözleşme pazarlığından anlaşma çıkmadı! Türk Metal\'den grev sinyali
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Metal işçisinin toplu sözleşme pazarlığından anlaşma çıkmadı! Türk Metal'den grev sinyali - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement