TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın, yüksek hızlı tren yatırım ve projelerinin devam ettiğini belirterek, "Yüksek hızlı tren çekirdek ağını ülke nüfusunun yüzde 50'sinden fazlasına hizmet ediyor konuma geleceğiz." dedi.
Apaydın, 3. Uluslararası Raylı Sistemler Mühendisliği Sempozyumu için geldiği Karabük'te gazetecilere yaptığı açıklamada, hükümetin 2003 yılından bugüne kadar demiryolu sektörüne 50 milyar lirayı aşkın kaynak aktardığını söyledi.
Ülkede 11 bin kilometrelik demiryolunun tamamına yakınının yenilendiğini ifade eden Apaydın, "Bunun yanında Ankara- Konya, Ankara-Eskişehir- İstanbul hızlı trenlerini de bin 213 kilometreyle işletmeye aldık, çalışıyor. 250 kilometre hızla giden trenlerimizle hizmet ediyoruz. Devam eden hızlı tren projelerimiz var. Ankara- Sivas, yaklaşık 400 kilometrelik hattımızın alt yapısını yaptık, inşallah önümüzdeki yıl üst yapı inşaatına başlayacağız. Kısa sürede Ankara-Sivas arasını 2 saate düşüreceğiz. Ankara- İzmir arasında çalışmalarımızı sürüyor ve burası da 624 kilometre. Aynı zamanda Bursa'yı da Ankara-İstanbul hattına bağlayacağız." diye konuştu.
" Antalya'da hızlı trenle tanışacak"
Yüksek hızlı tren yatırım ve projeleri ile ilgili de bilgiler veren Apaydın, şöyle devam etti:
"Yüksek hızlı tren çekirdek ağı ülke nüfusunun yüzde 50'sinden fazlasına hizmet ediyor konuma geleceğiz. Yüksek hızlı tren yatırımlarımızın yanında, hızlı tren projelerimiz de devam ediyor. Konya- Karaman, Karaman- Ereğli, Adana- Mersin ve Gaziantep'e ulaşacak güney kesiminde çalışmalarımızın bir kısmının yapımına başlandı, bir kısmında da proje çalışmalarımız devam ediyor. Antalya demiryolu projemiz var şu anda. İstanbul, Eskişehir, Afyon ve Burdur üzerinden Antalya'ya projemizi yapıyoruz. İnşallah Antalya da hızlı trenle tanışacak. Hem yolcu, hem de yük taşımacılığı olarak Ankara ve İstanbul'a bağlanmış olacak."
Samsun ve Mersin limanlarını birbirine bağlamış alacak
Apaydın, son yıllarda geliştirdikleri ve "Kuzey-Güney Projesi" olarak başlattıkları, Samsun- Çorum, Kırıkkale-Kırşehir- Aksaray, Adana-Mersin hattı ile Samsun ve Mersin limanlarını birbirine bağlayacaklarını vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu:
"2023 vizyonunda biz 13 bin kilometre demiryolu hattı yapmayı planlıyoruz. İnşallah bu hedefimizi tutturmak için gece gündüz çalışıyoruz. Bizlere destek olan Bakanımıza, Başbakanımıza ve Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz. Bunun yanında demiryolu sektörü yan sanayisi ile büyüyor. Şu anda 50'nin üzerinde firma demiryoluna tedarikçi olarak piyasada çalışıyor. Yanımızda KARDEMİR var, hızlı ve konvansiyon trenlerimiz için ray üretiyor. Gelecekte teker üretecek ve ürün yelpazesini genişletecek. Demiryolu sektörü belli bir gelişmeyi yakaladı ve bundan sonra gelişmesi aynı hızla devam edecek. Bu sektörde Karabük Üniversitesindeki gençlerimizle insan kaynağımızı yetiştirmeyi planlıyoruz. Bu geçlerimizi de demir yollarımızda ve raylı sektörlerde kaliteli insan kaynağı olarak istihdam etmeyi planlıyoruz."
Son Dakika › Ekonomi › Tcdd Genel Müdürü Apaydın Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?