Tcmb Başkanı Başçı Soruları Yanıtladı Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Tcmb Başkanı Başçı Soruları Yanıtladı Açıklaması

"2009 yılı öncesinde Türkiye'nin nötr reel faizi çok daha yüksek seviyelerde idi.

31.10.2014 14:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, "2009 yılı öncesinde Türkiye'nin nötr reel faizi çok daha yüksek seviyelerde idi. Biz yüzde 8'ler, 9'lar, 10'lar gibi reel faizlerle ancak enflasyonu düşürmeyi başarabiliyorduk. O dönemde. Bugün geldiğimiz noktada uzun vadelilerde dahil olmak üzere yüzde 2 civarında bir reel faizle enflasyonu düşürebiliyoruz. Düşürebileceğimizi göreceksiniz" dedi.

Başçı, bu yılki dördüncü enflasyon raporunu açıklamasının ardından ekonomistlerin ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Likidite politikasında esneklikleri olduğunu belirten Başçı, bunu gün gün, her gün, sıkılaştırma ve destekleyici yönde kullanma anlamında esneklikleri olduğunu anlattı.

Dolayısıyla bugün yüzde 10 civarında olan kısa vadeli faiz oranlarının, şartlar gerektirirse ve getiri eğrisinin bu kadar ters olmaması icap etmesi halinde gelecek hafta tekrar yatay bir getiri eğrisine dönüşebileceğini ifade eden Başçı, şunları aktardı:

"Tekrar sıkılaşma gerekirse tekrar yükselebilir. Interbank çok kolay. Interbank'ı yüzde 11,25'e kadar yükseltebiliyoruz.Yüzde 8 civarına kadar da düşürebiliyoruz. Sadece günlük likidite politikaları ile bunu yapabiliyoruz. Şartlara göre, enflasyon görünümünü bozmayacak şekilde döviz kurlarındaki ve kredilerdeki istikrarı bozmayacak şekilde bunu ayarlayabiliyoruz. Paremetrelerdeki değişikliği değiştirme yetkisi ise, Para Politikası Kurulu'nda (PPK). PPK da ayda bir defa toplanıyor. Faiz koridorundaki parametrelerin değişmesi gerekiyorsa orada da PPK bunu ele alıyor. Önümüzde daha çok vakit var. En son Japon Merkez Bankası'nın da attığı adım dahil olmak üzere, Avrupa'da varlık kalitesinde bir değerlendirme oldu. Bankaların tümü röntgenden geçti. Üzerine bir de stres testi geçti. Sermaye ihtiyaçları belirlendi. Onun açıklanması da çok önemli bir belirsizliği ortadan kaldırdı."

"Yüzde 2 civarında bir reel faizle enflasyonu düşürebiliyoruz"

Erdem Başçı, temel prensibin, getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle sıkı duruşun sürmesi olduğuna dikkati çekerek,  temel mesajın da bu olduğunu ve bunun da kısa vadeli faizler ile uzun vadeli faizlerin birbirine yakın olmasını gerektirdiğini anlattı.

Reel faizlerle ilgili bir soruyu Başçı, şu şekilde yanıtladı:

"Burada nötr reel faiz nedir? Enflasyonist olmayan reel faiz nedir? sorusunu kendimize yeniden sormamız gerekli. 2009 yılı öncesinde Türkiye'nin nötr reel faizi çok daha yüksek seviyelerde idi. Biz yüzde 8'ler, 9'lar, 10'lar gibi reel faizlerle ancak enflasyonu düşürmeyi başarabiliyorduk o dönemde. Bugün geldiğimiz noktada uzun vadelilerde dahil olmak üzere yüzde 2 civarında bir reel faizle enflasyonu düşürebiliyoruz. Düşürebileceğimizi göreceksiniz.

Şimdi bu nasıl oluyor? Aradaki fark ne? Dünyada 2009 sonrasında yapısal bir değişiklik oldu. Bütün dünyada denge reel faizleri düştü. Bu da enflasyonu düşürmek için gereken reel faiz seviyesini aşağı çekti. Artık yüzde 6'lar, 7'ler bile gerekmiyor. Yüzde 2'ler, 3'ler gibi reel faizlerle Türkiye'de enflasyonu düşürebiliyoruz. Nasıl? Makro ihtiyati politikaların desteği ile. Kredi politikası sıkı olduğu için Para Politikası eskiye göre yüzde 2'lik bir reel faizle bunu başarabiliyor gibi görünüyor şu anda. Yapısal bir değişiklik oldu. Bütün ülkelerde denge reel faizler düştü."

"Merkez Bankası'na yapılan eleştirilerden genellikle memnunuz"

Başçı, Merkez Bankası'na yapılan eleştirilerden genellikle memnun olduklarını belirterek, her bir eleştirinin kimden gelirse gelsin bir haklılık payı olduğunu söyledi.

"Bu haklılık payı nedir? Bizim burada gözden kaçırdığımız bir husus var mı? Ne yönde bir eleştiri geliyor? Dikkatli bir şekilde değerlendiriyoruz" diyen Başçı, ihracatçılardan gelen eleştirinin genellikle Türk Lirasının (TL) değerine ilişkin olduğunu hatırlattı.

Faizlerin yüksek olmasını kimsenin istemeyeceğini vurgulayan Başçı, oradaki esas kaygının TL'nin aşırı değerli olmaması arzusu olduğunu ve bunu da doğal karşıladıklarını ifade etti.

Başçı, faiz oranlarının düşük olmasını herkesin arzu ettiğini belirterek, "Yeter ki bu, bir denge içinde olsun. Yeterince tasarruf olsun ki dengesizlik olmasın. Onu gözeterek dikkatli bir şekilde gitmek gerekiyor" dedi.

"Bizim yıl sonu için enflasyon tahminimizi, hükümetten daha iyi diye okumamak lazım"

Merkez Bankasının yıl sonu için enflasyon tahmininin, hükümetten daha iyi diye okunmaması gerektiğini kaydeden Başçı,  " OVP'deki tahmine de bizim arkadaşlarımız katkı verdiler. Oradaki gıda varsayım yüzde 14'tü. Oradaki petrol varsayımı çok daha yüksekti. Aradan geçen zaman içerisinde petrol fiyatları çok düştü. Gıdada biraz daha olumlu bir resim var. Tahminlerimizi revize ettik. Hedef revizyonu değil. Tahmin revizyonu. Bu tahmin bile hala yüzde 5 olan hedefin oldukça üzerinde" değerlendirmesinde bulundu.

Net hata noksan kalemi ile ilgili bir soru üzerine Başçı, şu yanıtı verdi:

"İstatistik departmanımız bu konuyu uzun süredir inceliyor. İstatistik birimimizin birinci olarak söylediği şey şu; 'Yüzde olarak bakıldığında toplam rakamın ödemeler dengesi içindeki payı aşırı yüksek değil. Diğer ülkelerde de bu derece net hata noksan oluyor. Avrupa Merkez Bankası'na bakın, oradaki ödemeler dengesinde var diyorlar. Yakın zamanda, artı yönde bir kaç dönem arka arkaya girişler şeklinde görüldü. Orada şunu yaptım ben. Başkan yardımcılığı döneminde de bunu yapmıştım. Bunu istatistiksel olarak inceleyin. Bunun Türkiye'de yerleşik kişilerin yurt dışında tutmuş oldukları mevduatlar olduğunu buldular.

Yurt dışında tuttukları mevduat değiştiği zaman bizim oradaki net hata noksanda benzer bir hareket oluyor. Yurt dışından Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları para getirirlerse sanki bu sermaye girişi gibi gözüküyordu. Sanki biz bunu yakalayamıyor idik. En son yapılan çalışma sonucunda şimdi biz bunu 3-4 aylık gecikme ile yakalayabilir hale geldik. Yabancı bir kuruluş var. Bu kuruluş bunu yakalıyor. Türklerin şu kadar mevduatı var. Bu benim bildiğim, bilmediğim de olabilir diyor. Bunların bildiği ve yayınladığı değişikliklere bakıyoruz. Türklerin yurt dışındaki mevduatı azaldıysa bizde giriş olmuş. Arttıysa bizde çıkış olmuş. Oradan bunu açıklayabiliriz. Bu açıklama dört ay sonra geldiği için basında haber etkisi o kadar kuvvetli olmuyor. İlk çıkan rakam gözüküyor. Dört ay sonra aşağı yönlü bir revizyon olduğunda tekrar bu haber olmuyor. O yüzden de bu her zaman yüksekmiş gibi görünüyor. Geçmiş datalara bakın. Orada makul seviyelerde bu datalar, yakın zamanda daha yüksek gibi görünüyor. Bunun sebebi bu gibi görünüyor."

"Enflasyon ile faiz oranlarındaki ilişki son derece teknik bir konu"

Erdem Başçı, enflasyon ile faiz oranlarındaki ilişkinin son derece teknik bir konu olduğunu vurgulayarak, bu konunun içerisindeki unsurlardan birinin faizlerin bir üretim maliyeti unsuru olarak devreye girmesi olabileceğini kaydetti.

Faizlerin bir üretim maliyet unsuru olarak enflasyon üzerinde değil de fiyat seviyesi üzerinde bir miktar etki yapabileceği bilgisini veren Başçı, bunun işin bir kısmı olduğunu, kendilerinin işin tamamına baktıklarını ifade etti.

Başçı, şunları söyledi:

"Tamamına baktığımızda talep kanalı var. Talep kanalından, gelecekteki enflasyonu nasıl etkileyecek? Döviz kuru kanalı var. Döviz kuru kanalından bugünkü enflasyonu ve yakın dönemdeki enflasyonu nasıl etkileyecek sorusu var. Beklenti kanalı var. Enflasyon düşecek mi? Düşmeyecek mi? Bu kanalların hepsine birden baktığımız için Merkez Bankası da bunların hepsini enine boyuna değerlendiriyor. Maliyet kanalında ihmal etmiyoruz."

"Avrupa ile karşılaştırıldığında bu yıl için yüzde 3,3'lik büyüme fena görünmüyor"

Avrupa ile karşılaştırıldığında bu yıl için yüzde 3,3'lik büyümenin fena görünmediğini belirten Başçı, böyle tamamlanabilirse Avrupa'nın bunun en yüksek büyüme hızlarından biri olacağını aktardı.

Asya'ya bakıldığında da büyümelerin aşağı yönlü revize edildiğini, Çin'de ve Hindistan'da büyümede aşağı yönlü bir revizyon olduğunu kaydeden Başçı, bir tek ABD'de ciddi bir toparlanma olduğunu, orada da büyümenin küresel kriz öncesi dönemin altında gerçekleştiğini belirtti.

"Türkiye yüzde 5'lik büyümeyi yapabilir mi? Yapısal reformlar hayata geçerse yapabilir" diyen Başçı, Türkiye'de çok ciddi sayıda yapısal alanda yapılacak iyileştirmeler olduğunu ve yapısal reformlar birer birer devreye girdikçe Türkiye'nin büyüme potansiyeline buradan bir puan katkı gelebileceğini söyledi.

Türkiye'nin 2016 ve 2017 yılında tekrar yüzde 5'lik büyümeyi yakalama ihtimali olduğuna dikkati çeken Başçı, "Arz yönlü politikalar ile. Arzı destekleyen politikalar ile bu yapılabilir gibi gözüküyor. Ama hiç bir zaman büyük konuşmamak gerekiyor. Erken konuşmamak gerekiyor. Bunlar projeksiyondur. Gelişmeleri izleyip şartlara göre hareket etmek icap ediyor" dedi.

"Yapısal sorunlar çözüldüğünde yapısal enflasyon kalmaz"

Başçı, enflasyon konusunda OVP'de yüzde 5 ulaşılabilir görüldüğünü anlatarak, "Ama adım adım, enflasyon yüzde 8'e düşsün orada bir kalsın, sonra yüzde 7'yi, yüzde 6'yı sonra bir şey görürüz. Gelecek senenin sonundan itibaren bunları konuşmaya başlayabiliriz" dedi.

Bu konuda yapısal bir katılığın olup olmadığına yönelik soruya Başçı, bunlardan birinin gıda ile ilgili olduğunu belirterek, "Ben bu konuda ümitliyim. Gıda ile ilgili yapılan çalışmalar sonucunda çok rahat bir şekilde gelecek sene gıda enflasyonu yüzde 9'a inebilir, bir de ilave bir tedbir alınırsa yüzde 9'un da altına inerse yapısal sorun çözülmüş olacak. Finansal istikrar konusundaki yapısal sorun da daha önce çözülmüştü. Yapısal sorunlar çözüldüğünde yapısal enflasyon kalmaz" diye konuştu.

Bu arada Başçı, Para Politikası Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Abdullah Yavaş'ın Çin'de bir programa, Prof. Dr. Turalay Kenç'in de İspanya'da Akdeniz Ülkeleri Merkez Bankaları programına katılması nedeniyle bugünkü toplantıda yer alamadığını söyledi.

- İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tcmb Başkanı Başçı Soruları Yanıtladı Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı
    21:19 Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraklar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu olan 'Göktepe 1' adlı kuyunun kazılacağını duyurdu. Bayraklar, bu kuyudan önümüzdeki haftalarda yeni bir keşif ve ilave rezerv bulmayı umduklarını belirtti. Ayrıca, Sakarya gaz sahasında günlük gaz üretimini artırarak, Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini söyledi.

  • İBB Arnavutköy'de Kent Lokantası açtı
    20:57 İBB Arnavutköy'de Kent Lokantası açtı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Arnavutköy'de Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, açılışta yaptığı konuşmada lokantanın önemini vurgulayarak, İstanbul'un bütün ilçelerinde Kent Lokantası açacaklarını belirtti. İmamoğlu ayrıca Çatalca'da düzenlenen halk buluşmasında çiftçilere destek sözü verdi ve seçimlerde destek istedi.

  • Antalya, Tüm Zamanların En Yüksek Ziyaretçi Sayısına Ulaştı
    20:35 Antalya, Tüm Zamanların En Yüksek Ziyaretçi Sayısına Ulaştı

    Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Antalya'da transfer yolcular dahil 16 milyonu aşkın ziyaretçiyle rekor kırarak tüm zamanların en yüksek ziyaretçi sayısına ulaştık. İnşallah bu yıl daha da yüksek rakamlara ulaşacağız" dedi.

  • BYD, Elon Musk'ın Tesla'sını geçerek dünyanın en büyük çeyreklik elektrikli otomobil satıcısı oldu
    20:34 BYD, Elon Musk'ın Tesla'sını geçerek dünyanın en büyük çeyreklik elektrikli otomobil satıcısı oldu

    BYD, 2023'ün son çeyreğinde net karında artış bildirdi ve Elon Musk'ın Tesla'sını geçerek dünyanın en büyük çeyreklik elektrikli otomobil satıcısı oldu. Shenzhen merkezli otomobil üreticisi, yılın son üç ayında net karını yüzde 19 artırarak 1.20 milyar dolara ulaştırdı. Gelir, yüzde 15 artarak 24.9 milyar dolar oldu. BYD'nin net karı tüm yıl için yüzde 81 artarak 4.2 milyar dolar oldu ve brüt kar marjları, geçen yıla kıyasla yüzde 17'den yüzde 20'ye yükseldi. BYD'nin dördüncü çeyrek satış hacmi yüzde 38 arttı; şirket, 526 bin'den fazla elektrikli otomobil satarak Tesla'nın 80 bin fazlasını sattı. Warren Buffett destekli BYD, üst üste ikinci yıl daha fazla araç üreterek, 3 milyon yeni enerji aracı (NEV) üretti; bu, hem hibrit hem de bataryalı elektrikli otomobilleri içeriyor. BYD'nin çoğu aracı, Tesla'nınkinden daha düşük bir fiyat aralığında satılıyor ve hibrit araçlar ya da tamamen elektrikli otomobiller olarak satın alınabiliyor. BYD, geçen yıl 50'den fazla ülkede ürünlerini sattı ve NEV satışlarında 'birçok ülkede birinci sırada' yer aldığını söyledi. Şirket, geçen yıl 242 bin'den fazla birimi ihraç etti. BYD, Macaristan'da yeni bir fabrika inşa etmeyi planlıyor ve orada ilk elektrikli otomobil müşteri grubuna teslimatlar yaptı. Ayrıca, Güney Amerika'da profili iyileştirmek için Brezilya'da eski bir Ford Motor Co. üretim merkezini canlandırmak üzere 620 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyor. BYD, küresel genişlemesini sürdürerek Çin'in NEV pazarının 2024'te güçlü bir şekilde büyüyeceğini belirtti. Şirket, çok markalı stratejisini ve küresel genişleme çabalarını sürdüreceğini söylüyor. BYD'nin başarısı, Pekin'den gelen cömert sübvansiyonlarla destekleniyor.

  • Enerji Bakanı Bayraktar, yeni doğal gaz rezervi umuduyla kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı
    20:29 Enerji Bakanı Bayraktar, yeni doğal gaz rezervi umuduyla kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak programı kapsamında yaptığı ziyaretlerde, doğal gaz arama çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bayraktar, Sakarya gaz sahasında günlük gaz üretimini artırmak için yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını ve birkaç hafta içinde yeni bir keşif ve ilave bir rezerv beklentilerinin bulunduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak adına yenilenebilir enerji yatırımlarının önemine vurgu yaptı.

  • THY, 10 yıl aradan sonra Trablus'a uçuşlarına başladı
    20:29 THY, 10 yıl aradan sonra Trablus'a uçuşlarına başladı

    Türk Hava Yolları (THY), 10 yıl aradan sonra Libya'nın başkenti Trablus'a ilk uçuşunu gerçekleştirdi. THY'nin uçağı başkent Trablus'taki Mitiga Uluslararası Havalimanı'na indikten sonra Havalimanında düzenlen törene, Libya Ulaştırma Bakanı Muhammed eş-Şuhubi, Türkiye'nin Trablus Büyükelçisi Kenan Yılmaz, Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Yüksek, Libya Sivil Havacılık Genel Müdürü Abdurrahman bin Yusuf ve THY Genel Müdürü Bilal Ekşi katıldı. Törende konuşan Libya Ulaştırma Bakanı Muhammed eş-Şuhubi, Türk hükümetine THY seferlerinin yeniden başlaması konusunda sarf ettiği çabalardan dolayı takdirlerini sunduğunu söyledi. THY'nin uçuşlara başlaması diğer uluslararası şirketleri teşvik edici bir adım olarak değerlendirildi.


Advertisement