ÜRETİMDEN İHRACATA TARIM - Trakya'nın "sarı kızı" kanola çiftçiye alternatif ürün oluyor - Son Dakika
Ekonomi

ÜRETİMDEN İHRACATA TARIM - Trakya'nın "sarı kızı" kanola çiftçiye alternatif ürün oluyor

Trakya'da "sarı kız" diye adlandırılan kanola, bölge çiftçisine alternatif ürün oluyor.

09.06.2021 11:00  Güncelleme: 12:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trakya'da "sarı kız" diye adlandırılan kanola, bölge çiftçisine alternatif ürün oluyor.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre geçen yıl Türkiye'de 349 bin 891 dekar alanda ekimi yapılan kanolada 121 bin 542 ton rekolte elde edildi. 77 bin 893 tonla ürünün yaklaşık yüzde 64'lük kısmı Trakya'da yetiştirildi.

Bölgenin kanola üretiminde ilk sırada Tekirdağ yer aldı, bu ili Edirne ve Kırklareli izledi.

Tekirdağ'da geçen yıl 114 bin 508 dekar alanda 37 bin 831 ton, Edirne'de 69 bin 959 dekar alanda 24 bin 370 ton, Kırklareli'nde 42 bin 100 dekar alanda 15 bin 692 ton kanola yetiştirildi. Bölgede bu yıl 233 bin dekar alanda kanola ekimi yapıldı.

"Kanola ayçiçeğine göre kuraklık riskine karşı daha avantajlı"

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iklimsel değişikliklerin çiftçiyi alternatif ürünlere yönelttiğini belirtti.

Bu ürünlerin başında kanolanın geldiğini ifade eden Arabacı, kanolanın son yıllarda ekim alanının arttığına dikkati çekti.

Kanolanın sonbaharda ekilen ve kış yağışlarıyla kendini geliştiren bir ürün olduğunu ifade eden Arabacı, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz yılların kurak geçmesi üreticilerimiz alternatif ürünlere yönlendirdi. Kanola eylül, ekim aylarında ekildiği için kış yağışlarını güzel alıyor. Kış yağışlarıyla belli bir dereceye gelip bahar yağışlarıyla güzel gelişebiliyor. Bu yönüyle ayçiçeğine benzemiyor. Ayçiçeği mart, nisan aylarında ekiliyor ve bazen hava şartlarına göre mayıs ayına kalabiliyor. Ayçiçeğini ektiğimiz zaman mevsim kurak geçerse iyi bir verim alamıyoruz ancak kanola kış yağışlarını aldığı için ayçiçeğine göre bir tık daha avantajlı olabiliyor."

Arabacı, önceki yıllarda kanolada dönüm başına 150 ile 500 kilogram arası verim alındığını belirterek, "Buna karşılık kurak senelerde ayçiçeğinde dönüm başına verim 50 kilograma kadar düştü. Kanolaya baktığımızda ise bu verimin daha yüksek olduğunu görebiliyoruz. Riski bölmek adına kanola ekilişleri artıyor. Tabii ki ayçiçeği ekimlerine devam edeceğiz ancak mevsim şartlarını göz önüne alıp alternatif ürünleri ekmemiz gerekiyor. Genel olarak baktığımızda kanola alternatif olarak ekilebilecek bir ürün haline geldi." diye konuştu.

"15 bin ton olan üretimimizi artırmak istiyoruz"

Kırklareli Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy da 2020 yılında kentte 15 bin ton kanola üretildiğini söyledi.

Kanola üretiminde Kırklareli'nin Türkiye beşincisi olduğunu ifade eden Aksoy, hedeflerinin bunu daha üst sıralara taşımak olduğunu kaydetti.

Özellikle verimi düşük olan kıraç alanlarda kanola üretimini artırmayı istediklerini dile getiren Aksoy, "Kanola daha çok yağlık olarak kullanılıyor ve sapını da hayvan yemi olarak kullanıyoruz. Kanola ayçiçeğine alternatif olarak görülüyor. Kırklareli'ni de inşallah en güzel seviyeye getireceğiz. 15 bin ton olan üretimimizi arttırmak istiyoruz" dedi.

Kanola dekar başına daha fazla yağ veriyor

Tekirdağ Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal da Trakya'da en çok kanola üretimi yapılan il olduklarını belirtti.

Öcal, "Kanola ülkemizin bitkisel yağ açığını kapatması, organik maddece toprağın yapısını düzeltmesi, küspesinde yüzde 38-40 arası protein bulunması, arı ve arıcılara ilkbaharda bol nektar sağlaması bakımından dünyada da çok fazla ekilen bir yağ bitkisidir." dedi.

Kanolanın ayçiçeğine göre dekar başına 50 kilogram daha fazla yağ verdiğine dikkati çeken Öcal, "Kanolanın son yıllarda artan kuraklığa karşı kışlık ürün olması, dekara verimin yüksek olması, erken dönemde hasat edilmesi gibi avantajları bulunuyor." diye konuştu.

ÜRETİMDEN İHRACATA TARIM - Trakya\'nın "sarı kızı" kanola çiftçiye alternatif ürün oluyor
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi ÜRETİMDEN İHRACATA TARIM - Trakya'nın 'sarı kızı' kanola çiftçiye alternatif ürün oluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Mart Ayı Emlak Verileri Açıklandı
    15:24 Mart Ayı Emlak Verileri Açıklandı

    Emlakjet, Türkiye geneline ilişkin mart ayı emlak verilerini yayımladı. Mart ayında konut arayanların yüzde 45'i kiralık, yüzde 55'i satılık konut aradı. Konut satışları mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 azalarak 105 bin 394 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları ise yüzde 47,9 azalarak bin 778 olarak tespit edildi. Kentsel dönüşüm beklentileri araştırıldığında kullanıcıların yüzde 82'si kentsel dönüşüm projeleri hakkında pek bir fikir sahibi olmadıklarını ifade ederken, yüzde 64'ü devlet desteğinin artırılması gerektiğini düşünüyor.

  • Ordu Büyükşehir Belediyesi, Şehir Mobilyası Üreterek Tasarruf Sağladı
    15:14 Ordu Büyükşehir Belediyesi, Şehir Mobilyası Üreterek Tasarruf Sağladı

    Ordu Büyükşehir Belediyesi, parklara konulan malzemeleri kendi atölyelerinde üreterek yaklaşık 49 milyon lira tasarruf sağladı. Büyükşehir Belediyesi, 5 yıldır tüm alanlarda düşünen, üreten ve yarışan Ordu düşüncesini uygulayarak 19 ilçede birçok park inşa etti ve mevcut parklara modern bir kimlik kazandırdı.

  • Corendon Turizm Grubu, Alanya için 2024 sezonu operasyonlarını paylaştı
    15:12 Corendon Turizm Grubu, Alanya için 2024 sezonu operasyonlarını paylaştı

    Corendon Turizm Grubu, Alanya için planladığı operasyonları düzenlediği toplantıda paylaştı. Grup, 2024 sezonunda Alanya'ya 120 binden fazla koltuk arzı sunacak.

  • Çin Sanayi Şirketleri Kar Artışıyla İş Olanaklarına İyimser Bakıyor
    15:08 Çin Sanayi Şirketleri Kar Artışıyla İş Olanaklarına İyimser Bakıyor

    Çin'in önde gelen sanayi şirketleri, karlarındaki daimi artış sayesinde iş olanakları konusunda iyimserliğini koruyor. İmalat sektöründeki özel yatırımların bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 11,9 arttığı belirtilirken, şirketlerin yüzde 76'sının sanayi üretimlerinin bu yılın ikinci çeyreğinde büyümesini ya da sabit kalmasını beklediği ifade edildi. Büyük sanayi işletmelerinin sayısının da arttığı ve karlarının yükseldiği açıklandı.

  • Bitlis'te Çiriş Otu Satışı Başladı
    14:54 Bitlis'te Çiriş Otu Satışı Başladı

    Bitlis'in Güroymak ilçesinde, ilkbaharın gelişiyle dağlık ve ormanlık arazilerde toplanan çiriş otu tezgahlarda satılmaya başlandı. Vatandaşlar, çiriş otunu ilçe merkezine getirerek kurdukları tezgahlarda satışa sunuyor. Çiriş otu, çorba, yumurta, pilav ve börek yapımında kullanılıyor ve doğal olduğu için çeşitli hastalıklara iyi geliyor.


Advertisement