Türkiye Orta Ölçekli Sanayiciler ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Bursa Destekleme Derneği Başkanı İsmail Hakkı Kavurmacı ile TOSYÖV Bursa Destekleme Derneği Başkan Yardımcısı ve Yerli Üretim Platformu Sekreteri Dr. Müh. Mustafa Uysal, yerli otomobil için sürecin uygun olduğunu, bu projeyi bir fırsata dönüştürmemiz gerektiğini söyledi.
Türkiye'de otomotiv sektörünün çıkış kapısı olarak yerli otomobili gördüklerini belirten İsmail Hakkı Kavurmacı, yerli otomobil projesi ve on yıl önceden algıladıkları bu süreç için bugüne kadar büyük destek verdiklerini belirterek, "Kendimize ait sanayi olmadıkça bu alanda daha fazla değer kazanamayacağız. Ülkemizin teknik ve psikolojik altyapısı şu an itibari ile buna uygundur"dedi.
Türk otomotiv sektörünün 2012 yılında 20 milyar Euro ihracat yapmasına rağmen, 22 milyar Euro ithalat yaptığını vurgulayan Kavurmacı, bu açmazı aşmanın bir tek yolunun olduğunu, bunun da yerli otomobil projesinin uygulanmasından geçtiğini söyledi. Kavurmacı, açıklamasında, halen 80 milyon adet olan dünya otomobil üretiminin 7 yıl içinde 107 milyona çıkacağını vurgulayan Kavurmacı, "Çin'de yıllık 19 milyon adet olan satışın 2020'de 31 milyona çıkacağı tahmini yapılıyor. Gelişmekte olan ülkeler açısından oto satışlarını kolaylaştıran faktör, araba yoğunluğunun kişi başına düşük olması. Avrupa'da bu oran nüfus başına 2'de 1 iken, Çin'de 20'de 1, Hindistan'da ise 40'ta 1. Hint piyasasının iki üreticisi TATA ve MARİTİ'nin kar marjı çok düşük. 75 milyonluk Türkiye, 242 milyonluk Endonezya ve 875 milyonluk Sahra Altı Afrikasına göre avantajlı durumda. Bu üç coğrafi bölge de yeni otomobil yatırımlarının gözdesi. Tüm bu yatırımların merkezinde olan ülkemizin kendi otomobilini üretmemesi ise 'ben yiyemiyorum sen ye' manasına geliyor" dedi.
Bunun için ülkenin yeniden yapılanması gerektiğini vurgulayan Kavurmacı, Bursa'daki otomotiv üreticilerini bu nedenle kümeleşmeye yönelttiklerini belirterek, "Böylelikle tüm dünyada kabul gören kalite seviyemizi yerli üretimle pekiştirmek istiyoruz" şeklinde konuştu.
TÜBİTAK-TEYDEB tarafından oluşturulan yerli otomobil platformunun yaptığı çağrı doğrultusunda Bursa'dan hazırlıkların devam ettiğini de belirten Kavurmacı, çağrı ile ilgili olarak zaman sıkıntısından dolayı 1-2 aylık ertelemenin faydalı olabileceğini, böylelikle konsorsiyumların kurulmasına da imkan sağlanmış olacağını vurguladı.
TOSYÖV Bursa Destekleme Derneği Başkan Yardımcısı ve Yerli Üretim Platformu Sekreteri Dr. Müh. Mustafa Uysal da, konu hakkında yaptığı değerlendirmede, 2023 hedefleri doğrultusunda Türkiye'nin teknoloji üreten bir ülke olması gerektiğini söyledi. Uysal ülkemizin coğrafi konumu gereği 3 saatlik uçuş mesafesi ile dünyanın pek çok ülkesine ve en büyük pazarlarına ulaşma şansına sahip olduğunu belirterek, "Bu
imkanımızı kazanca dönüştürmeliyiz. Daha da önemlisi, ülkemiz otomotiv sektöründe geçici bir sanayi ile değil, kalıcı ve katma değeri yüksek bir üretim modeli ile var olmalı. Bugün Avrupa Birliği'nin
ekonomik darboğazını aşıp aşamayacağı belli değil, fakat Türkiye'de yükselen bir grafik ve yüksek girişimcilik ruhu var. Bunu kullanmak istemesi gayet doğal, buna engel olanlar da büyük vebal altındalar" dedi.
Gelişmekte olan ülkelerde üretimin cazip olduğunu, ancak yüksek vergilendirme politikaları yüzünden yabancı üreticilerin zorluk çektiklerine işaret eden Uysal, "Brezilya ve Rusya yeni yüksek gümrük oranları getirerek, otomobil ithalatı yerine iç piyasalarını üretime zorluyorlar. Çinli ucuz oto üreticileri ise bütün dünyayı saran arayış içerisindeler. Fiat- Chrysler Meksika'da üretim tesisi kuruyor. Türkiye'de ise gerileme yüzünden yerli üreticiler tek vardiyada üretim yapıyor. Otomotivde yerli marka yaratmak ülkemizin en önemli vizyon projesidir" dedi.
(MŞ)
20.05.2013 18: 36: 03
TSI
NNNN - BURSA
Son Dakika › Ekonomi › Yerli Otomobilde Kobilere Fırsat - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?