1 Kasım Genel Seçimleri Dış Basında Geniş Yer Buldu - Son Dakika
Güncel

1 Kasım Genel Seçimleri Dış Basında Geniş Yer Buldu

Türkiye'de gerçekleşen genel seçimler dış basında da geniş yer aldı. Yabancı basında seçimler Kürt oyları ve ülkede şuan yaşanan belirsizlik üzerinden görüldü.

01.11.2015 17:50  Güncelleme: 17:51

1 Kasım genel seçimleri Türk basını kadar dış basında da önemli yer tutu. Avrupa'dan Arap basınına birçok basın kuruluşu seçimi gündemine aldı. Seçim dış basında özellikle Kürt oyları ve ülkede şuan yaşanan belirsizlik üzerinden görüldü

"TEK BAŞINA İKTDAR OLUP OLAMAYACAĞI BELİRLENMİŞ OLACAK"

Voice of Amerika seçimi, "Bugünkü seçimler sonunda son döneme damgasını vuran partinin tekrar iktidar olup olamaycağı konusu halk tarafından belirlenmiş olacak. Seçimler 5 aylık kısa bir süre sonra Recep Tayyip Erdoğan'ın kurucusu olduğu Ak Parti'nin çoğunluğu kaybetmesinin ardından yeniden yapılıyor. Parlamentoda çoğunluğu kaybeden Ak Parti'nin lideri Ahmet Davutoğlu seçimler sonrasında hükümet kuramamıştı." cümleleriyle değerlendirdi.

"KÜRTLER OTONOMİ İSTİYOR"

Ayrıca Kürt seçmenlerin rolünü değerlendiren Voice of Amerika analizde bulunup;

"Bugünkü seçimin en önemli unsuru Kürt halkının seçim arenasında artan etkisi olarak gösterilmektedir. Kürt esnafların Kapalı Çarşıda kendi dillerinde konuşbilmesi son Birkaç yıldır mümkün. Ayrımcılığın sona ermesi için uzun süreden beri yoğun çaba sarf ediliyor. Kürtler kendi bölgelerinde daha fazla otonomi istiyor. Türkiye nüfusunun yüzde yirmisine denk gelen Kürt nüfusunu temsil etmek amacıyla çalışmalar yapan HDP ancak ülkenin liberal kesminden oy alırsa pozisyonunu güçlendirecektir." sitesinde ifadelerine yer verdi.

The Guardian ise 1 Kasım seçimlerine ilgi gösteren yabancı basın organları arasında yer aldı.

Guardian seçimi şu başlıklar üzerinden gördü:

-İstikrarsızlık ve şiddetin ortasında 5 aylık sürede ikinci seçim yapılıyor
-Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oy verirken resmi haberde yer almaktadır
-Ülke'nin doğu kısmında 32 şehirde oy kullanımı sona erdi bilgisi veriliyor
-Ülke'nin geri kalanında da 15 dakika içerisinde sandıkların kapanması bekleniyor
- İstanbul yakınlarında bir bölgede AKP destekçisi bir vatandaşın HDP destekçisi birinin zarfını yırttığı bilgisi aktarılıyor. İki grup arasında kavga çıktı ve kavgada biber gazı kullanıldığı belirtiliyor.

Arap Dünyası'na hitap eden Türk Press ise genel seçimle ilgili ilahiyatçıların yorumlarına yer verdi.

İşte Türk Press'in yer verdiği yorumlardan bazıları:

Suudi Arabistan'ın ünlü ilahiyatçılarından Muhammed El Arifi attığı tweet'de şöyle söyledi: 'Allahım İslami Türkiye'nin şanını devam ettir ve insanlara barış ve huzur ver, ülkeyi ileriye taşımaya çalışanlara yardım eyle'

Uluslar arası Müslüman İlahiyatçılar Birliği Türk seçimlerinde oy kullanmanın dini bir vazife olduğunu belirtiyor ve insanları oy vermeye davet ediyor. Ülke ve insanlar için en doğru kimin olduğuna inanıyorlarsa ona oy vermeleri gerektiğinin altını çiziyor.

CNN TERÖR SALDIRILARI VE BELİRSİZLİK ÜZERİNDEN SEÇİMİ GÖRDÜ

CNN'de ise genel seçim Türkiye'de yaşanan terör saldırıları ve ülkede şu anda yaşanan belirsizlik üzerinden değerlendiriliyor. Makale ayrıca Kürtlerin desteklediği HDP'nin son dönemde ortaya koyduğu performans ile oylarını artırdığını belirtiyor.

1 Kasım Genel Seçimleri Dış Basında Geniş Yer Buldu

Son Dakika Güncel 1 Kasım Genel Seçimleri Dış Basında Geniş Yer Buldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • Kürt: Ne Mutlu KÜRDÜM Diyene.... 3 14 Yanıtla
  • Crescent: Olur tabi, hepsinin bir kuyruk acisi var gecmisten,Turk Milleti hep var olacaktir, Amen 2 2 Yanıtla

Advertisement