AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, geçmiş yüzyıllarda da dünyada çatışmalar yaşandığını ve bunların bazen güçler arasında olduğunu belirterek "Son yıllarda baktığımız zaman bu çatışmaların arkasında yine güçlerin olduğunu görüyoruz ama kullanılan alet ve enstrümanın ise birtakım örgütler olarak ortaya çıktığını görüyoruz." dedi.
Polis Akademisi Uluslararası Terörizm ve Güvenlik Araştırmaları Merkezi (UTGAM) tarafından, "Radikalleşme, Şiddet İçeren Aşırılık ve Terörizm" temalı "1. Uluslararası Antalya Güvenlik Sempozyumu", Belek turizm merkezindeki bir otelde başladı.
Sempozyum kapsamında düzenlenen "Radikalleşme ve Radikalleşmenin Önlenmesine Yönelik Gözlemler" konulu oturumda konuşan AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, terörü veya radikalizmi önlemede uluslararası bir irade olmadığını söyledi.
Arap Baharı yaşayan ülkelerin bilinçli bir şekilde kaosa sürüklendiğini ifade eden İşler, "Bu kaosun beraberinde getirmiş olduğu birtakım radikalleşmeler, terör, şiddet olayları olması da kaçınılmazdır. Dolayısıyla yaşadığımız radikalleşme, terör şiddet olaylarının temeline indiğimizde, uluslararası iradenin, devletlerin örgütlere gizli veya açıktan çeşitli ebatlarda silahlar temin etmesini nereye koymamız lazım?" diye konuştu.
Bir tarafta, meşru görülen taraflar ve devletler varken diğer tarafta da terör ve terör örgütlerine destek sağlayan yapılar bulunduğuna değinen İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Geçmiş yüzyıllarda da dünyada çatışmalar yaşanmış ama bu çatışmalar güçler arasında oluyordu. Son yıllarda baktığımız zaman bu çatışmaların arkasında yine güçlerin olduğunu görüyoruz ama kullanılan alet ve enstrümanın ise birtakım örgütler olarak ortaya çıktığını görüyoruz. Bunların farklı söylemlerle karşımıza çıktığını görüyoruz. Söylem çok da önemli değil, dolasıyla bu olayları teşvik eden, arkasında duran iradenin de aslında bu tür toplantılarda çok ciddi şekilde sorgulanması gerektiğini düşünüyorum."
"Halk teröre destek vermedi"
AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu, Türkiye söz konusu olduğunda güvenliğin asla ihmal edilemeyeceğine dikkati çekti.
Türkiye'nin güvenlik mekanizmalarını harekete geçirirken demokratik ve siyasi zemini koruma gayretinin, büyük bir felaketten kurtardığını anlatan Miroğlu, " Nusaybin'de, Sur'da, Cizre'de yaşayan halk, o halk çatışma sonucunda 300, 400 bin kişilik büyük kitlesel bir kalabalık olarak yerini terketmek zorunda kaldı. Bu insanların yüzde 10'u ya da 20'si eğer bu örgütün arkasında dursalardı maalesef, elimizi kolumuzu bağlayacak bir sürece sürüklemiş olacaktı." dedi.
Miroğlu, demokratik ve siyasi zemin korunarak güvenlik tedbirlerinin alınmasının bölgede başarıyı getirdiğini söyledi.
Polis Akademisi Başkanı Yılmaz Çolak da radikalleşmenin çözülmesi gereken önemli sorunlardan olduğuna işaret ederek "Bunun sadece Türkiye'nin sorunu olduğunu düşünmüyorum, çok yakın zamanda büyük bir ihtimalle Pakistan, Malezya, Bangladeş gibi ülkelerde de ehemmiyet temelli radikalleşmenin birtakım siyasal sorunlara yol açacağını düşünüyorum." diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › 1. Uluslararası Antalya Güvenlik Sempozyumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?