10'uncu Türkçe Olimpiyatları Başladı - Son Dakika
Güncel

10'uncu Türkçe Olimpiyatları Başladı

10\'uncu Türkçe Olimpiyatları Başladı

10'uncu Uluslararası Türkçe Olimpiyatlarının açılış töreni Milli EĞitim Bakanı Ömer Dinçer'in katılımı ile gerçekleştirildi.10'uncu Uluslararası Türkçe Olimpiyatlarının açılışı Four Seasons Otel'de gerçekleştirildi.

31.05.2012 01:25

10'uncu Uluslararası Türkçe Olimpiyatlarının açılış töreni Milli EĞitim Bakanı Ömer Dinçer'in katılımı ile gerçekleştirildi.

10'uncu Uluslararası Türkçe Olimpiyatlarının açılışı Four Seasons Otel'de gerçekleştirildi. Açılış törenine, Milli Eğitim Bakanı Ömer ve eşi Esma Dinçer, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve eşi Gül Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Doğan Yayın Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Ciner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ciner, Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, Radikal Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can, Habertürk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı, Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, Zaman Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ali Akbulut, sanatçılar Çelik Erişçi, Muazzez Ersoy, Sezen Cumhur Önal, Bursaspor Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam, İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, eski Galatasaray Kulübü Başkanı Adnan Polat, Ahmet Çakar'ın da aralarında bulunduğu iş, sanat ve siyaset dünyasından çok sayıda davetli katıldı. Açılış töreninin sunuculuğunu Beyazıt Öztürk yaptı.

"MODERN DÜNYANIN ALPERENLERİ"

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, törende yaptığı konuşmasında, Hazreti Mevlana'nın "Yeri öpmenin binlerce yolu vardır" sözünü hatırlatarak şunları söyledi: "Hakikaten dünyada barışı, sevgiyi, kardeşliği tesis etmenin binlerce yolu varsa bu, o yollardan bir tanesidir. Dünyanın pek çok ülkesinde ve bugünkü katılımcılarıyla beraber, 135 ülkesinde Türkçe'nin geliştirilmesi ve Türkiye'nin tanıtılmasıyla ilgili bütün bu çalışmaları yapan insanları tebrik ediyorum. Onlara 'modern dünyanın alperenleri' ismini verdim ben. Hazreti Ahmet Yesevi'nin alperenleri Anadolu'ya gelmişler, bizler asker olarak Anadolu'ya gelmeden önce Anadolu'yu fethetmişlerdi. Gönülden kazanmışlar, o insanları bize bağlamışlardı. Şimdi bu alperenlerse dünyaya yayıldılar ve dünyanın gönlünü fethetmeye çalışıyorlar."

Törende Olimpiyatlara katılan gençler tarafında, "Ötme bülbül", "Bir teselli ver", "Kafama sıkar giderim", "Gamzedeyim", "İkimiz bir fidanın" şarkıları seslendirildi, yöresel halk oyunları gösterilerini sergiledi. Nazım Hikmet'in "Güneşi İçenlerin Türküsü" adlı şiirini okuyan Azerbaycanlı Ayten Uluhanova, izleyicilerden büyük alkış aldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise tören öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkçe'nin en güzel konuşulduğu yerin İstanbul olduğunu ve Olimpiyatlar'ın 10'uncusunun burada yapılmasının son derece anlamlı olduğunu belirterek,

"20 yıl öncesinde dünyada hiç Türkçe okulu yokken, şimdilerde bu sayı 1300 civarında. Bu konuda emek verenleri destek verenleri kutluyorum" dedi. Doğan Yayın Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, tören öncesinde yaptığı açıklamada, Türkçe Olimpiyatları hakkında başarıdan başka birşey düşünmediğini söyleyerek emeği geçen herkese teşekkür etti.

KAPANIŞ HAZİRANDA

10. Türkçe Olimpiyatları 30 Mayıs - 14 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek. TÜRKÇEDER tarafıdan düzenlenen etkinliğe, 135 ülkeden 1500 öğrenci katılıyor. Olimpiyatlar kapsamında başta İstanbul ve Ankara olmak üzere 41 kentte 10'uncu yıla özel, gösteri ve performanslar düzenlenecek. Olimpiyatlara katılan 1500 öğrenci şarkı, şiir, halk oyunları, genel kültür, güzel konuşma ve özel beceri gibi 20 ayrı kategoride hem Türkçelerini konuşturacak hem de birbirleriyle kıyasıya yarışıp kaynaşarak, farklı kültürleri ve Türkiye'yi tanıma fırsatı bulacak. Olimpiyatların kapanış töreni 14 Haziran'da Türk Telekom Arena'da yapılacak. Kapanış töreninde, 290 kişilik dünya çocuklarından oluşan gösteri ekibi, özel ışık, mapping ve projeksiyon teknikleriyle üretilen görsel bir şölen sunacak. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 10'uncu Türkçe Olimpiyatları Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement