Öğrenci Kolektifleri üyesi Anadolu Üniversitesi (AÜ) öğrencileri tarafından Eskişehir'deki Gezi Parkı olayları esnasında hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz anısına hazırlanan belgeselin fragmanı yayınlandı.
5 kişilik bir ekiple yapılan ve çekimlerinde son aşamaya gelinen belgeselde Ali İsmail Korkmaz'ın hayatından kesitler, Gezi Parkı ve dava süreci anlatılıyor. Çekimleri Eskişehir, Hatay'ın Antakya ilçesi, Kayseri ve İstanbul'da yapılan belgeselle alakalı ilk fragman ise internet üzerinde yayına girdi. Belgesel çekimleri de Ali İsmail Korkmaz'ın Antakya'da yaşayan ailesiyle ilk duruşmaya ilişkin yapılacak röportajla sona erecek.
Belgeselle alakalı açıklamalarda bulunan Öğrenci Kolektifleri Üyesi AÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü öğrencisi Gökhan Ergin, Ali İsmail Korkmaz'ın ülkenin önemli değerleri arasına girdiğini söyledi.
Ali İsmail Korkmaz'ın, gençliğin isyanını, demokrasi ve özgürlük özlemini temsil ettiğini belirten Ergin, "Diğer direnişçilerin de belgesellerinin kesinlikle yapılması lazım, hepsinin ayrı hayatları var. Bizim özellikle Ali'nin belgeselini yapmamızın nedeni; bizim de Eskişehir'de öğrenci oluşumuz ve o dönem yaşanan birçok olayın içinde bulunmamız ve yaşanan olaylara tanıklık etmemizden kaynaklıdır. Bunun dışında Öğrenci Kolektifleri ve bu ülkenin okumuş insanları olarak yoksul mahallelere gidip çocuklara ders veririz. Baktığımız zaman Ali İsmail de böyle bir insan. Ali İsmail, daha lise hayatında 'toplum için gençlik' diye bir grup kurup sınıf arkadaşlarını örgütleyip köy okullarına kitaplar götüren, mavi kapaklar toplayan biriydi. Hatta ailesinden şöyle bir şey de öğrendik; Ali İsmail, mahallesindeki bütün çocukları toplayıp haftanın belli günleri onlara ders veren ve cebindeki harçlıklarla o çocukları ödüllendirebilen bir insandı. Bu açıdan da Öğrenci Kolektifleri olarak Ali İsmail'i kendimize yakın gördük. Bu yüzden de belgeli yapmak istedik" dedi.
"ALİ İSMAİL'İN BELGESELİNİ ÇEKERKEN MÜTHİŞ BİR DESTEK ALDIK"
Ergin, belgesel çekimleri sırasında maksimum seviyede destek gördüklerini de ifade ederek, "Bir engelleme oldu mu konusuyla ilgili şunu söyleyebilirim; Ali İsmail öyle bir olay ki kime yardım için gitsek herkes yapabileceği yardımı maksimum seviyede yaptı. Burada bütün herkese çok teşekkür ediyorum. Daha çok bir engelleme değil, Ali İsmail'in belgeselini çekerken müthiş bir destek aldık. Ama belgeselin çekimlerini yaparken polis tarafından da takip edildiğimizi gördük. Bunun dışında bir engellemeyle karşılaşmadık" diye konuştu.
BELGESELİN İLK GALASI ESKİŞEHİR'DE
Öğrenci Kolektifleri Üyesi AÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğrencisi Merve Daşğın ise, belgeselin ilk galasının Gençlik Filmleri Festivali kapsamında 10 Mart'ta Eskişehir'de yapılacağını açıkladı. Daşğın, "11'inde ise Ankara ve İstanbul'da galası yapılacak. Daha sonra Kocaeli, Bursa, İzmir'de nisan ayına kadar gösterimler devam edecek. Ayrıca Ali İsmail'in doğum günü 18 Mart'ta da Antakya'da özel bir gösterim olacak" şeklinde konuştu.
"FRAGMAN İNSANLARI BEKLENTİYE SOKTU"
Öğrenci Kolektifleri üyesi AÜ İletişim Fakültesi Sinema-TV Bölümü öğrencisi Yusuf Zeynel de yaklaşık bir hafta önce yayınlanan fragmanın büyük ilgi gördüğünü ve insanları beklenti içine soktuğunu kaydetti.
Belgesel süresinin 1 saat 10 dakika olacağını anlatan Zeynel, "Biz belgeseli 40-50 dakikalık bir süre olarak düşünüyorduk ama ailesinden Ali'yle ilgili çok özel şeyleri öğrendiğimiz için belgeselin süresini uzatmaya karar verdik. Bu yüzden belgesel yaklaşık 1 saat 10 dakika sürecek. Çekimlerin ise yüzde 80'i tamamlandı. Tekrar bir Antakya'ya gidilecek, birkaç çekim daha olacak çünkü 3 Şubat'ta Kayseri'de dava oldu. Bu davayla alakalı ne tip gelişmeler olduğu konusunda ailesiyle konuşmak istiyoruz. Bunların dışında o çekimler bittikten sonra kurguya başlayacağız. Şubat'ın 25'i gibi kurguyu bitirmeyi ve martın ilk haftasında belgeseli tamamen hazır hale getirmeyi planlıyoruz" ifadelerini kullandı.
"AİLE BELGESELİN ÇEKİLMESİNDEN MEMNUN"
'Ali bu belgesel çekimini olumlu karşıladı' diye Zeynel, şöyle devam etti:
"Aile başından beri Ali'yi unutmadığı için Eskişehir'e minnettar. Eskişehir'i gerçekten bu konuda takdir ediyorlar. Biz Ali'nin 10 yıl sonra da çok iyi hatırlanabilmesi için bu belgeseli yapıyoruz. İnsanların Ali'yi hafızasında silmemesi için bu belgeseli yapıyoruz. Aile, belgesel için ellerinden gelen her şeyi yaptılar ve verebilecekleri her şeyi verdiler çünkü Ali'nin sadece onları meselesi olmadığının, tüm Türkiye'nin meselesi olduğunun farkındalar."
BELGESEL İÇERİĞİNDE NELER VAR?
Zeynel, belgesel içeriğinden de bahsederek, "Belgesel Eskişehir'de başladı. Eskişehir'de Ali İsmail için yapılanlar var. Ali İsmail darp edildikten ve cenazesinden sonra onun için birçok şey yapıldı. Belgeselde bunların anlatıldığı bir kısım var. Buradaki sendika yöneticileri olsun, siyasi faaliyette bulunanlar olsun, Ali için bir şey yapmış her insanla biz röportajlar yapmaya çalıştık. Bunun dışında Kayseri çekimleri oldu. Çünkü 3 Şubat'ta Ali İsmail'in ilk duruşması vardı. Kayseri'ye gidildi, orada görüntüler alındı. Belgeselin önemli bir kısmı olan Antakya çekimlerine gittik. Orada 3 gün süren çekimlerimizde ailesiyle ve yakın arkadaşlarıyla röportajlar yaptık. Ayrıca oraya gittiğimiz de direnişte şehit edilen Ahmet Atakan'ın ailesiyle de röportaj yapmayı ihmal etmedik. Onların da bu konuyla ilgili düşüncelerini aldık. Daha sonra İstanbul'da birkaç ünlü isimle röportajlar oldu" diye anlattı.
VALİ TUNA'YA ÇAĞRI
Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna'yla da röportaj yapmak ve buna belgeselde yer vermek istediklerini de dile getiren Zeynel, şöyle konuştu:
"Eskişehir Valisine tekrar buradan çağrıda bulunuyoruz. Zamanında, 'Arkadaşları öldürmüştür' diye açıklamaları vardı. Biz onunla röportaj yapmayı isteriz. Onun bakış açısında da Ali İsmail'e nasıl bakıldığını göstermek isteriz. Kendi de kabul ederse Eskişehir Valisiyle de röportaj yapmak istiyoruz." - ESKİŞEHİR
Son Dakika › Güncel › Ali İsmail Korkmaz Belgeselinin İlk Fragmanı Yayınlandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?