Azerbaycan- Ermenistan cephe hattında ateşkes ihlalleri bitmek bilmiyor.
Ermenistan ve Azerbaycan arasında 1991-1993 yılları arasında, Ermenilerin Karabağ ve etrafındakı yedi ili işgal etmesinin ardından 1994 yılında yapılan ateşkes anlaşması günümüze kadar bir çok ihlalle gündeme geldi.
Ateşkes anlaşmasından sonra küçük düzeyli keşif operasyonları dışında fiili olarak karşılıklı saldırılar yaşanmasa da küçük çaplı silahlarla yapılan ateşkes ihlalleri nedeni ile her iki taraf da kesin rakam verilmeyen fakat sayıları binlerle ifade edilen askerini kaybetti.
Çeşitli uluslararası kurum ve kuruluşların ve Yukarı Karabağ sorunu barış süreci görüşmelerini yürüten Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu'nun ateşkes ihlalleri yapılmaması yönünde yaptığı çağrılar da sonuçsuz kalırken, her iki tarafın savunma bakanlıkları hemen hemen her gün karşı tarafın ateşkes ihlali yaptığı yönünde basına haberler servis ediyor.
Minsk Grubu'nun barış süreci için çabalarını devam ettirdiği, Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanları düzeyinde birkaç görüşmenin gerçekleştirildiği 2013 yılının ilk yarısı da taraflar için kayıpsız geçmedi.
Bu yılın ilk yedi ayında cephe hattının çeşitli bölgelerinde yapılan ateşkes ihlalleri nedeni ile Ermenistan ordusunda 15 asker yaşamını yitirirken, Azerbaycan ordusu sekiz askerini kaybetti.
-20 yıldır imzalanmayan protokol
Tarafların, ateşkes ihlalleri yaşandığında birbirlerini uymamakta suçladıkları Bişkek Protokolü, 4-5 Mayıs 1994'de, Bişkek'te, Bağımsız Devletler Topluluğu Parlamentolararası Meclisi, Kırgızistan Cumhuriyeti'nin Parlamentosu, Rusya'nın Federal Meclisi ve Dışişleri Bakanlığı'nın inisiyatifiyle gerçekleştirilen görüşmenin ardından imzalanmıştı.
Parlamento temsilcileri düzeyinde imzalanan protokol ile 8-9 Mayıs 1994 itibari ile tarafların ateşkes ilan etmesi ve karşılıklı saldırı düzenlememesi, "alıkonulmuş bölgeler"den kuvvetlerin çekilmesini ve altyapının yeniden hizmete sunulmasını, mültecilerin dönmesini sağlayacak mekanizmayı öngören güvenli, hukuksal olanaklarla donatılmış bağlayıcı bir anlaşmanın imzalanmasının sağlanması yönünde mutabakata varıldı.
Dönemin Azerbaycan Meclis Başkanı Resul Guliyev, 8 Mayıs'ta, protokolün Bakü'ye getirilen kopyasını, bazı değişiklikler yapıldıktan sonra imzaladı.
Guliyev'in ısrarı üzerine, metinde geçen "alıkonulmuş" kelimesi "işgal edilmiş" kelimesiyle değiştirildi.
Protokolde bahsi geçen barış anlaşması aradan yılllar geçmesine rağmen tarafların anlaşamaması nedeniyle imzalanamadı.
Bişkek Protokolünün geçerliliği ve hukuki statüsü, bu protokol her iki ülkenin parlamentosu tarafından onaylanmadığı için hala tartışmalı konular arasında bulunuyor. - Bakü
Son Dakika › Güncel › Azerbaycan Ermenistan Cephe Hattındaki İhlaller Sürüyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?