EDİRNE'nin Keşan ilçesine bağlı Çamlıca köyünde, Balkan geleneği olan 'Bocuk Gecesi' düzenlendi. Gecede, yüzlerini boyayarak, korkunç kıyafet giyenler, köydeki evlerin pencerelerine tıklayarak, ev halkını korkutarak, geleneği yaşattılar.
Çamlıca köyünde korku masalı ve hikayelerin anlatılmasının ardından, gençlerin beyaz çarşaf giyip camları vurup köylülerin korkutulduğu 'Bocuk Gecesi' kutlaması yapıldı. Koronavirüs pandemisi nedeniyle 2 yıldır yapılamayan ve bu yıl Keşan Belediyesi, Çamlıca Köyü Muhtarlığı ve köy halkının iş birliğiyle 16'ncısı düzenlenen 'Bocuk Gecesi'ne, Tekirdağ, Kırklareli ve İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli şehirlerinden gelen binlerce kişi katıldı. Türk Patent Enstitüsü'nce 'Çamlıca Bocuk Gecesi' olarak tescillenen ve Türkiye, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne girebilmesi için çalışmalar başlatılan etkinlikte, Antik Dönem, Ortaçağ ve bölgenin etkileşim içinde bulunduğu diğer kültürlerin izlerini taşıyan koreografiler ile gösteriler sahnelendi. Etkinlik alanına kurulan alternatif sahnelerde ise canlı müzik ve DJ performansları sunuldu. Beyaz çarşaf giyip yüzlerini boyayan gençler, konuklara kabak tatlısı dağıttı. Sokaklara çıkan yüzleri boyalı gençler, pencerelere vurarak ev sakinlerini korkuttu.
'KORKARAK EĞLENECEĞİZ'
Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, bu akşam 'Bocuk Gecesi'ne katılarak, kabak tatlısı yiyerek geleneği devam ettirmeye geldiklerini dile getirerek, 'Tatlı yiyeceğiz, aynı zamanda eğleneceğiz. Ama dünyada ilk defa olacak ama korkarak eğleneceğiz. Burada hem tatlı yiyoruz, hem de ilginç kıyafetler giyerek evlerin camlarını çalıyoruz. İnsanları hem eğlendiriyor, hem de korkutuyoruz
HEM EĞLENDİLER, HEM KORKUTTULAR
Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinden gelen Murat Akgün, 'Muazzam bir eğlenceye ve korku gecesine ortak oluyorum. Çünkü bekleyin, 'Bocuk Gecesi'nde evden sakın ha çıkmayın. Çünkü bocuklar bu gece her yerde. Buraya gelmeyenlere sesleniyorum bu gece tıkır tıkır sesler duyarsanız bilin ki bocuk geldi. Kabak yemeyenlerin camlarını çalarak, ev halkını korkutacağız dedi.
Çanakkale'den gelen Vahit Doğan, 'Bocuk Gecesi'ne ilk defa katıldığını belirterek, 'Bu gece çürük elma veren cadı oldum. İnsanları ilk önce korkutup, sonra da eğlendireceğiz diye konuştu.
BOCUK GECESİ
Orta Çağ'dan kalma bir gelenek olan Bocuk Gecesi'nde, inanışa göre 'Bocuk' denen varlığın eve gelmemesi ve kötülük yapmaması için her evde mutlaka kabak pişirilir. Gecede kabak tatlısı, ince akıtma, kar suyunda haşlanmış mısır, armut, ayva, çekirdek, badem, kuzinede fırınlanmış yer fıstığı, ceviz gibi yiyecekler yenir. Bu gecede kabağın yanı sıra mutlaka akıtma yapılır. Geceye, aile halkı, komşular ve akrabalar katılır. Gençler, çarşaflara bürünerek komşularını 'Bocuk geliyor' diye korkutur. 'Bocuk' diye adlandırılan varlığın beyazlar içinde insan görünümünde gezdiğine inanılır. Bocuk Gecesi, ayrıca kışın en sert gecesinin simgesidir. Gece suya tahta atılır ve tahta sabah suyun üzerinde donmuş olarak bulunursa, o evdeki kişilerin o yıl boyunca sağlıklı, sıhhatli, dayanıklı ve güçlü olacağına inanılır.
Son Dakika › Güncel › BALKAN GELENEĞİ 'BOCUK GECESİ' KUTLANDI - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?