
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde 'Türkiye Hazır Hedef 2023" proje tanıtım toplantısında İstanbul için 3, İzmir için 13 ve Diyarbakır için 7 olmak üzere toplam 22 proje açıkladı.
Gecikmeli olarak toplantıya gelen "Büyük Usta" sloganları arasında Erdoğan direkt kürsüye çıktı. Konuşmasının başında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, Hopa olaylarından söz ederken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu hedef aldı. Hopa'da yaşananları Kılıçdaroğlu'nun 'Rüzgar eken fırtına biçer" sözleriyle değerlendirdiğini hatırlatan Erdoğan, "Ben onun kadar edepsiz, alçak, ahlaksız değilim. " dedi.
CHP'YE YÖNELİK ELEŞTİRELER
Erdoğan'ın sözleri salondan büyük alkış aldı. Hopa'da yaşananlara değinen Erdoğan, " Bir bölümde 150 kişilik bir grup taş atmaya başladılar otobüsümüz ciddi isabetler aldı. Bir koruma polsimiz aldığı isabetle otobüsten düşerek maalesef şu anda yoğun bakımda. Beyin ameliyatı geçirdi. 72 saat uyutulması gerekiyor" diye konuştu.
Olaylarda kalp krizi sonucu yaşamını yitiren vatandaşa da değinen Erdoğan, CHP'nin olayların içinde olduğunu dile getirdi. Erdoğan CHP'yi şu sözlerle suçladı :
"Orada bir pankart var CHP 'nin. Pankart şu CHP 'nin hemen yanındaki pankart; 'Tek yol sokak, tek yol devri altında halk evleri. Bununla ne demek istendiği zaten ortada. Biz bunlara sadece sandıkta gereken cevabı vereceğimizi söyledik. Fakat enteresan olan şu CHP Genel Başkanı şu açıklamayı yapıyor ölen kişinin evini ziyaret edecekmiş. Şahsımla ilgili de 'rüzgar eken fırtına biçer' diyor. Böyle bir genel başkan olur mu' Neyin rüzgarını ektik ki fırtına biçeceğiz. Yani birileri sana aynısı yaptığında ben de sana mı bunu söyleyeceğim. Ama ben onun kadar edepsiz, alçak, ahlaksız değilim"
12 HAZİRAN'DA MASKE DÜŞECEK
Konuşmasının devamında CHP'ye yüklenmeye devam eden Başbakan Erdoğan sözlerini, "Yanında bir şaklabanı var, onunla birlikte gelirler çarşaflı kardeşlerimize rozet takarlar daha sonra da Mersin'de otobüsten atarlar" şeklinde sürdürdü. Erdoğan 12 Haziran seçimlerine işaret ederek, " Milletim bunların suratındaki maskeyi görsün. İnanıyorum ki 12 Haziran günü bu maske düşecek" dedi.
İŞTE 3 ŞEHRE ÖZEL PROJELER
Diyarbakır mitingine gitmeden önce Diyarbakırla ilgili projelerini açıklayan Erdoğan, " Biz hiçbir zaman yapamayacaklarımızı söylemedik. Milletin tek kuruşunu dahi popülizm uğruna heba etmedik. Bol keseden dağıtmadık" diye konuştu.
Terör örgütünün bölgeye yönelik yatırımıları engelleme çabası içinde olduğunu belirten Başbakan, bunra rağmen bölgeye yatırıma devam ettiklerini, edeceklerini söyledi.
SURİÇİ YENİLEME PROJESİ
Diyarbakır'la ilgili ilk projelerinin Suriçi'ni yenilemek olduğunu açıklayan Başbakan Erdoğan, " Bölgeyi, Uluslar arası bir turizm destinasyonu haline getireceğiz. İlk projemiz Suriçi yenileme projesi. Tarihi surlar iki yerden yıkılmış durumda bu iki yerde onarım yapılacak. Suriçine eskiden olduğu gibi kapılardan girilmesini sağlayacağız. 500 sivil mimari yapıyı aslına uygun hale getireceğiz. Suriçi'ni çirkin yapılardan kurtarıyoruz" şeklinde konuştu. Erdoğan bölgede 1272 yeni konut yapılacağını ve kimsenin hakkının gasp edilmeyeceğini sözlerine ekledi.
MODERN HAVALİMANI
Diyarbakır'da Askeri ve sivil havalimanını birbirinden ayıracaklarını açıklayan Başbakan Erdoğan, " Diyarbakır'a yakışan havalimanını kente kazandırıyoruz" dedi.
DİCLE VADİSİ PROJESİ
Diyarbakırla ilgili yeni projelerinden üçüncü projenin Dicle kıyısında yapılacağını açıklayan Erdoğan, " Diyarbakır'a yeşil ile mimarinin birlikte yükseldiği yeni bir yaşam alanı kazandırıyoruz. Tek ve iki katlı olarak düşünülen yapılarda Diyarbakır iklimine uygun olacak. Proje ile vatandaşlarımızın yaşam kalitesini arttıracağız. Diyarbakır'a farklı bir tarz kazandıracağız. " dedi. Sözlerinin bu noktasında yeniden CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nu eleştiren Erdoğan, " Şimdi Bay Kemal'e sorsan 'Burada insan yok' der " diyerek, animasyondaki insan figürlerini gösterdi. Bu sözler, salonda gülüşmelere yolaçtı.
DİYARBAKIR ŞANLIURFA OTOYOLU
Erdoğan, Diyarbakır'ın otoyollarla Ankara ve İstanbul'a bağlanacağını da aktardı. Erdoğan, "Bu otoyol tamamlandığında Türkiye'yi boydan boya geçen kesintisiz bir hat olacak. Şanlıurfa'Habur arasında Diyarbakır'ı da dahil ediyoruz. Böylece Diyarbakır'ı Şanlırurfa, Ankara, İstanbul ve Edirne'ye kesintisiz olarak bağlıyoruz" dedi.
SİLVAN BARAJI PROJESİ, İKİ YENİ ŞEHİR HASTANESİ VE STADYUM
Erdoğan geri kalan üç projeyi de şu şekilde açıkladı :
Bu proje ile 2 milyon 450 bin dekar arazinin sulanabilmesini hedefliyoruz. Çiftçilerimize yılda 735 milyon lira ilave gelir elde etmeyi planlıyoruz. Bay Kemal burada da insan yok çiftçi var. Bunu da hatırlatırım. 318 bin kişiye iş imkanı oluşturacağız. Diyarbakırspor'a yakışır modern bir stadın inşaatına başlanacak ve gençlerimizin hizmetine sunulacak. Erdoğan Diyarbakırla ilgili projeleri açıkladıktan sonra projelerin tanıtım görüntülerini salondakilere izletti.
İZMİR PROJELERİ
Diyarbakır'dan sonra İzmirle ilgili projelerini açıklayan Başbakan Erdoğan, " İzmir için ilk projemiz Körfez Geçişi projesi. Bostanlı İnciraltı'nı birbirine bağlıyoruz. Böylece şehrin kuzeyinden gelenler en kısa yoldan güneyine ulaşacaklar" ifadesini kullandı. Konak tüneniyle, çok yoğun trafik taşıyan bölümde trafiği yeraltına almaya planladıklarını açıklayan Erdoğan, " Bu yolun toplam uzunluğu 2, 5 kilometre. Bu proje ile seyahat sürelerini kısaltacağız" dedi.
İZMİR METROSUNU ULAŞTIRMA BAKANLIĞI BİTİRDİ
İstanbul'da bütün metroyu İstanbul Büyükşehir Belediyesinin yaptığını söyleyen Başbakan Erdoğan, İzmir Metrosunun Ulaştırma Bakanlığı sayesinde yapıldığını söyledi. Erdoğan, " Ulaştırma Bakanlığı devreye girmeseydi İzmir metrosu bitemeyecekti. Ah benim İzmirli kardeşim ahhh? Bunları bilin " şeklinde konuştu.
İZMİRLE İLGİLİ DİĞER PROJELER
Erdoğan, İzmir'in hızlı trenle Ankara'ya bağlanacağını, Sabuncu tüneliyle Manisa arasında ulaşımın kolaylaştırılacağını, İzmir'in otoyollarla kesintisiz olarak Ankara ve İstanbul'a bağlanacağını açıkladı. İzmir'deki metro hattının ilçelere uzatılacağını da sözlerine ekleyen Erdoğan, İzmir limanının büyütülerek uluslararası konteyner merkezi haline getireleceğini ve tarihi Efes limanının da İzmir'e kazandırılacağını belirtti.
İSTANBUL PROJELERİ
İstanbul için 3 yeni projeleri olduğunu açıklayan Başbakan Erdoğan, iki yakada da iki şehir hastanesi kurulacağını söyledi. Erdoğan, " Bunlardan biri İkitelli'de Olimpiyat Stadı'nın yanında olacak. Toplamda 2 bin yataktan oluşacak bu hastane sözleşmesini en kısa zamanda imzalıyoruz. Anadolu yakasında da en uygun yer tespit edilerek en kısa zamanda inşa edilecek" dedi.
TAKSİM MEYDAN PROJESİ
Erdoğan, Taksim Meydanı'nı düzenleme projesini de ayrıntılarıyla anlattı. Erdoğan, "Taksim'de Tarlabaşı, Cumhuriyet Bulvarı araç trafiğini yer altına alıyoruz. Bölgedeki binaların süratle aslına uygun olarak restorasyonun yapılması lazım. O tinercilerden minercilerden burayı arındıracağız. Pırıl pırıl yapacağız. AKM önü ve Taksim anıtı çevresindeki araç trafiğini tamamen alta alacağız. Böylece tüm Taksim Meydanı'nı yayalara tahsis etmiş olacağız. Alttaki araç trafiğini her yöne ulaşmayı mümkün kılacak şekilde tasarladık" şeklinde konuştu.
TAKSİM TOPÇU KIŞLASI YENİDEN YAPILACAK
Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü :
"Gezi Parkı'nın olduğu yer eskiden Taksim Topçu Kışlası'ydı. Bu kışlanın inşa tarihi Sultan 3. Selim'e kadar uzanıyor. Taksim topçu kışları 1940 yılında İstanbul Valisi ve Belediye Başkanı Lütfi Kırdar döneminde yıktırılmıştı.
Yıkılan bu alana da Gezi parkı inşa edildi. Şimdi biz aslına uygun haline getiriyoruz. Taksim Topçu Kışlası'nı yeniden inşa ediyoruz.
Burası önceden meşhur Taksim Stadı'ydı. Baktılar ki biz buradan çok büyük darbe yiyeceğiz aşağıda alel acele Dolmabahçe Stadı inşa edildi. burası da yerle yeksan edildi. İşte CHP zihniyeti bu. CHP tarihi yıkan bir zihniyettir. "
ADALAR PROJESİ
Erdoğan, "Yassıada ve Sivriada'yı yeniden ele alıyoruz. Farklı bir çehreye kavuşturuyoruz. Bu iki adayı Türkiye'nin iki sembol adası haline getirmeyi planlıyoruz. Bu konuda Genelkurmay Başkanımıza özellikle teşekkür ediyorum. Çünkü TSK'ya tahsis edilmişti Yassıada şimdi devraldık. Yassıada'yı Yaslıada olmaktan çıkarıyoruz. Her iki adayı da kongrelerin yapılabileceği ve buradaki idam edilen başta merhum Menderes, Polatkan ve Zorlu'nun bıraktığı eserler noktasında bunların sergilenebileceği müzeler. . bunun dışında varislerinden alabileceğimiz kitaplar varsa kütüphaneler oluşturacağız. Kongre merkezleri ve oteller kuracağız. Yassıada'yı bir demokrasi ve özgürlükler adası yapıyoruz. İnanıyorum ki bu bir tarihi yanlışın giderilmesi olacak" dedi.
Projeleri açıkladıktan sonra başbakan Erdoğan, "İşte Devrimcilik böyle olur, Milliyetçilik böyle olur " dedi. Erdoğan'ın bu sözleri de salondan alkış aldı.
Son Dakika › Güncel › Başbakan, Proje Tanıtımında Kılıçdaroğlu'nu Hedef Aldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?