Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Dedik ki 'İdlib'de artık kan dökülmesin, artık göz yaşı dinsin, onun için de ne gibi adım atmamız gerekiyorsa bu adımları atalım' ve 12 madde sıralandı, imzalar atıldı. Elhamdülillah. İşte bu, sınırlarımızın ötesinde bir barışa adımdı." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Gaziler Günü Töreni"nde yaptığı konuşmada, şehit ve gazilerin yaptıkları fedakarlık karşısında devlet olarak kendilerine düşen en önemli görevin onların emanetlerine sahip çıkmak olduğunu belirtti.
"Biz zaten emanetçi değil miyiz, emanetçiyiz. Kimin emanetçisi, sizin." diyen Erdoğan, yaptıkları işin de bu emanete sahip çıkmak olduğunu ve bunu yapmaya devam edeceklerini dile getirdi.
Bu nedenle şehit yakınları ve gazilere verilecek hizmetleri en iyi şekilde yürütmek üzere gereken birimleri kurduklarını, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde bu konuyla ilgili faaliyet gösteren birimi genel müdürlük statüsüne yükselttiklerini anımsatan Erdoğan, daha önce İçişleri Bakanlığı bünyesinde yürütülen benzer hizmetlerin de bu genel müdürlüğe aktarıldığını kaydetti.
Konuşmasında gaziler, gazi yakınları ile şehit yakınlarına devlet tarafından sağlanan haklara yönelik bilgileri paylaşan Başkan Erdoğan, "Bakıma muhtaç gazilerimize 150 bin lira, diğer malullerimize de 102 bin lira civarında ek tazminat ödüyoruz. Malul gazilerimizin çocuklarına eğitim-öğretim desteği olarak, maluliyet derecelerine göre, bu yıl için 2 bin 388 lira ile 4 bin 342 lira arasında ödeme yapıyoruz." ifadelerini kullandı.
10 bin 89 gazi ve gazi yakını kamuda istihdam edildi
Başkan Erdoğan, özel öğretim kurumlarına öğrenci sayılarının yüzde 3'ü oranında şehit ve gazi çocukları öncelikli olmak üzere ücretsiz öğrenci okutma şartının getirildiğini, gazilerin kendileri veya yakınlarından birine kamuda istihdam imkanının sağlandığını hatırlattı.
Erdoğan, "Bu kapsamda 10 bin 89 gazimiz ve gazi yakınımız ile 5 bin 235 şehit yakınımızın kamuda istihdamını sağladık. Ücretsiz seyahat kartı verdiğimiz gazi ve gazi yakınımızın sayısı 135 bine yaklaştı. Bu kartlar aynı zamanda kamu kuruluşlanına ait sosyal tesislerden, kurum personeli tarifesinden yararlanma hakkının kullanılabilmesine de imkan veriyor." diye konuştu.
Gazilerden ilaç, protez ve diğer tedavileri için katılım payı, ilave ücret gibi ek ödemelerin alınmadığını da belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun kredi, burs ve yurtlarından yararlanma konusunda gazilerimizin çocuklarının önceliği vardır. Bunların yanında pek çok alanda gazilerimize ve yakınlarına verilen haklar, sağlanan imkanlar mevcuttur. Onun için hakkınızı bilin, sakın aşağı düşmeyin. Şehit yakınlarımız için de benzer çok sayıda uygulama bulunuyor. Milletimizin ve devletimizin kendisi için fedakarlıkta bulunan şehitlerimize ve gazilerimize olan vefasını gösterme konusunda en küçük bir tereddüdü olmamıştır, olmayacaktır. Her şehit yakınımızın, gazimizin ve gazi yakınımızın da sahip oldukları bu büyük, bu ulvi, bu onurlu sıfatın vakarına uygun şekilde hareket ettiklerine inanıyorum."
"Devletimizin sağladığı imkanlar sadece birer vefa göstergesi"
Erdoğan, "Unutulmamalıdır ki devletimizin sağladığı imkanlar sadece birer vefa göstergesidir, yoksa lütuf değildir. Asıl olan Rabbimizin katında ve milletimizin gönlünde sahip olunan makamlardır." dedi.
"Allah yolunda öldürülenlere ölüler demeyiniz. Onlar diridirler ancak siz anlamazsınız, bilemezsiniz." ayetini anımsatan Erdoğan, şehadetin böyle bir makam olduğunu söyledi.
Erdoğan, "Tabii bizim dışımızdakilerde böyle bir şey yok. Bu sadece Müslüman Türk milletinde, Müslümanlarda var. Onun için bu idrakle, bu anlayışla yürürüz düşman üzerine. Onun için de biz ölümü şehit olmadan öldüren bir milletiz. Bizim öyle bir farkımız var." ifadesini kullandı.
"Her kutlu doğum sancılı olur, unutmayın"
Devletlerin ve milletlerin tarihteki uzun yolculuklarında önemli dönüm noktalarının bulunduğunda işaret eden Erdoğan, Malazgirt, Söğüt'te toprağa dikilen Osmanlı çınarı, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethi ile Çanakkale ve oradaki kararlığın devam olarak gördüğü Kurtuluş Savaşı'nın böyle dönüm noktaları olduğunu vurguladı.
Başkan Erdoğan, şöyle devam etti:
"Son yıllarda yaşadığımız hadiselerin de ülkemiz ve milletimiz için işte böyle önemli bir dönüm noktası mahiyetinde olduğuna inanıyorum. Türkiye, önce içeriden sonra dışarıdan kuşatılarak karanlık bir meçhule doğru itilmeye çalışılmıştır. Milletimiz bu oyunu görmüş, istiklaline ve istikbaline sahip çıkarak kendisine başka bir istikamet çizmiştir. Ülkemizi köşeye sıkıştırmak için atılan her adım, kurulan her tezgah, oynanan her oyun önümüzde yeni ve daha büyük kapıların açılmasıyla neticenlenmiştir. Bir kapı kapanır, Allah bir başka yerden farklı kapılar açar, hiç endişe etmeyin. Unutmayın her doğum gibi bu yeni sürecin de elbette sancıları vardır. Her kutlu doğum sancılı olur, unutmayın."
Bu süreçte kimi zaman şehitlerin ardından gözyaşı döktüklerini kimi zaman gazilerin acılarını paylaştıklarını, kimi zaman uğranılan zararların üzüntüsünü yaşadıklarını anlatan Erdoğan, "Kimi zaman dost bildiklerimizin, müttefik gördüklerimizin ihanetlerinin şaşkınlığıyla etrafımıza bakındık, kimi zaman da en zor günlerimizde yanımızda olanların memnuniyetiyle tebessüm ettik. Ama hiçbir zaman yeise kapılmadık, umudumuzu kaybetmedik, mücadeleden vazgeçmedik." değerlendirmesinde bulundu.
"Sınırlarımızın ötesinde bir barışa adımdı"
Erdoğan, "Üzülme, Allah bizimle beraberdir." müjdesini asla akıllarından çıkarmadıklarını vurgulayarak, "Biz sabrettikçe, biz mücadeleyi sürdürdükçe, doğru bildiğimiz yolda kararlılıkla ilerledikçe gördük ki arkamızda sadece milletimizin değil, onunla birlikte yüz milyonlarca kardeşimizin duası, desteği var. Bugün Türkiye kendi topraklarında 3,5 milyon Suriyeliyi misafir etmekle kalmıyor, bu ülkenin sınırları içinde milyonlarca kişinin güven ve huzur içinde yaşamasını sağlayabiliyorsa işte bu duruşu sayesindedir." diye konuştu.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçi'de Suriye gündemiyle bir araya geldiğini anımsatan Erdoğan, şunları kaydetti:
"Her iki tarafın Savunma Bakanları artık o belgeye imzayı attılar. Dedik ki 'İdlib'de artık kan dökülmesin, artık gözyaşı dinsin, onun için de ne gibi adım atmamız gerekiyorsa bu adımları atalım' ve 12 madde sıralandı, imzalar atıldı. Elhamdülillah. İşte bu, sınırlarımızın ötesinde bir barışa adımdı. İnşallah devamı bunun gelir.
Bugün Türkiye, Irak'ta kendisine karşı kurulan tuzakları bozarken terör örgütünü tarihinde hiç olmadığı kadar sindirmişse işte bu dirayeti sayesindedir. Bugün Türkiye, başka bir zamanda yaşasa altından kalkamayacağı ekonomik saldırıları birer birer püskürtebiliyorsa işte bu samimiyeti sayesindedir."
"Ülkemizin potansiyelini biliyoruz, milletimize güveniyoruz"
"Sizin hayır bildiğiniz şeylerde şer, şer bildiğiniz şeylerde hayır olabilir" ayetini hatırlatan Erdoğan, "Ülke ve millet olarak bu emrin tezahürlerini son yıllarda sayısız defa yaşadık. Ayağımıza sıkılan kurşunların nasıl sekip de sahiplerini bulduğunu gördük. Önümüze çıkartılan engellerin nasıl avantaj haline dönüştüğüne hep birlikte şahit olduk. Bize kurulan tuzakların nasıl dönüp faillerinin başına musallat olduğuna hep şahit olduk. Rabbimiz öyle buyuruyor; 'Allah'ın kurduğu tuzağın üzerinde tuzak olmaz.' Onun için bizim teslimiyet makamımız Rabbimizdir. Türkiye olarak, Türk milleti olarak Allah'ın ve tarihin bize yüklediği sorumlulukları samimiyetle üstlendikçe hep kazandık, hep ilerledik, hep aydınlığa kavuştuk. Buna karşılık yüzümüze gülüp arkamızdan iş çevirenlerin, kafalarında kırk tilki dolaştıranların eninde sonunda nasıl hüsrana uğradıklarını da hiç unutmadık." ifadesini kullandı.
Erdoğan, bugünkü Türkiye'nin, 20 yıl önceki Türkiye'den katbekat daha güçlü, daha zengin, daha iddialı olduğunu belirterek, yarınki Türkiye'nin de bugünkünden daha güçlü, daha zengin, daha iddialı olacağına işaret etti.
Ülkeyi 2023 hedefleri ile somutlaştırdıkları muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkardıklarında her şeyin çok daha farklı hale geleceğine değinen Başkan Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Çocuklarımıza emanet ettiğimiz 2053 ve 2071 vizyonlarının ise içinden geçtiğimiz tarihi dönüm noktasının zirvesini teşkil edeceğine inanıyorum. Unutmayın, inanmak başarmanın yarısıdır. Biz ülkemizin potansiyelini biliyoruz, milletimize güveniyoruz, hedeflerimize ulaşacağımıza eminiz. Evlatlarımızın daha iyisini başaracağına ise asla şüphe duymuyoruz. Yeter ki Rabiamıza sıkı sıkıya sahip çıkalım; 'tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet' diyelim. Bunun için de bir olalım, iri olalım, diri olalım, kardeş olalım, hep birlikte Türkiye olalım."
Gaziler Günü'nü tebrik eden Erdoğan, "Gazilerimize 'Ya Şafi' ismi şerifi hürmetine Rabbimden şifalar diliyorum, ailelerine sabırlar diliyorum. Şehit yakınlarımıza özellikle sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum." sözleriye konuşmasını tamamladı.
Notlar
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende, şiir dinletisi sunuldu, rehabilitasyon merkezlerinde tedavi gören ve çeşitli kurumlara mensup gazilerden oluşan Gazi Korosu konser verdi.
TSK Mehteran Bölüğü Komutanlığı, TSK Armoni Mızıkası Komutanlığı, TRT Çok Sesli Korosu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Halk Dansları Topluluğu sahne gösterisi sundu.
Salonda seyircilerin arasında oturan askerler tarafından "askerlik yemini" edildi.
Törene TBMM Başkanı Binali Yıldırım ve eşi Semiha Yıldırım, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile gaziler ve aileleri katıldı.
(Bitti)
Son Dakika › Güncel › Beştepe'de Gaziler Günü Töreni - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?