Çekya'da "Dünyada Seçim Süreçlerinde Enformasyon Güvenliği" paneli düzenlendi - Son Dakika
Güncel

Çekya'da "Dünyada Seçim Süreçlerinde Enformasyon Güvenliği" paneli düzenlendi

Çekya'nın başkenti Prag'da Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından, seçim güvenliği, dezenformasyonla mücadele, basının adil ve özgür seçimlerde oynadığı rol gibi konuların ele alındığı "Dünyada Seçim Süreçlerinde Enformasyon Güvenliği" başlıklı panel düzenlendi.

12.01.2023 18:54  Güncelleme: 20:00

Çekya'nın başkenti Prag'da Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından, seçim güvenliği, dezenformasyonla mücadele, basının adil ve özgür seçimlerde oynadığı rol gibi konuların ele alındığı "Dünyada Seçim Süreçlerinde Enformasyon Güvenliği" başlıklı panel düzenlendi.

Başkentteki bir otelin konferans salonunda düzenlenen panel, İletişim Başkanlığı tarafından başlatılan adil ve özgür seçimler için sürecin güvenliğinin sağlanması amacıyla doğru bilgiye erişim, dezenformasyon ve kara propagandanın önlenmesi gibi konuları ele alan paneller zincirinin ilki oldu.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un mesajının okunmasının ardından Türkiye'nin Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, açılış konuşmasında, dezenformasyon ve kara propagandanın ele alındığı paneller zincirinin ilkinin Prag'da yapılmasından ötürü İletişim Başkanlığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.

Bağış, demokrasinin en önemli ortak değer olduğuna değinerek "Türkiye, demokrasi ve İslam kültürünün bir asrı aşkın süredir bir arada yaşadığı eşsiz bir deneyime sahiptir." ifadesini kullandı.

Penn State Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kılıç Buğra Kanat moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele, konuşmacı olarak Çekya'nın eski Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve eski AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Büyükelçi Stefan Fule, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özden Zeynep Oktay, Lidove Noviny Daily Gazetesi Müdürü Dr. Veselin Vackov, gazeteci Thomas Kulidakis katıldı.

10'a yakın panel düzenlenecek

Prof. Dr. Kılıç Buğra Kanat, yakın tarihte Avrupa başta olmak üzere birçok ülkede önemli seçimlerin yapılacağını, seçim süreçlerinde dezenformasyon, kara propaganda ve yanlış bilginin yayılması gibi konuları ele alan 10'a yakın panelin düzenleneceğini söyledi.

Büyükelçi Stefan Fule, dijitalleşmenin seçim süreçlerinin en önemli unsurlarından biri hali geldiğini, bunun olumlu katkılarının olduğu kadar olumsuz yönlerinin de olduğunu ifade etti.

Fule, yanlış bilgi paylaşımı, bilgi kirliliği ve dezenformasyonun çeşitli platformlarda farklı yönleriyle ortaya çıktığını, bunlara karşı dikkatli ve kapsayıcı bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğini anlattı.

Dezenformasyona karşı eğitim, kamu yayıncı kuruluşların güçlendirilmesi ve güçlü demokratik yapıların oluşturulmasının önemine işaret eden Fule, AB ve NATO ile işbirliği yapılmasının öneminde de değindi.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özden Zeynep Oktay, dezenformasyon ve kara propaganda bağlamında Türkiye'de Gezi olayları ve 15 Temmuz hain darbe girişimine ilişkin uluslararası basının yaklaşımlarını örneklerle anlattı.

Uluslararası basının Türkiye'deki olaylara farklı yaklaşımı

Oktay, kredibilitesi yüksek uluslararası medya oluşumlarının bilinçli bir şekilde uluslararası toplumu yanlış yönlendirdiklerini, doğrudan dezenformasyon yaydıklarını ifade etti.

BBC gibi Batılı medya kuruluşlarının Gezi parkı olayları ve darbe girişimine karşı farklı yaklaşımlarına örnek veren Oktay, şunları söyledi:

"Örneğin BBC televizyonu, göstericilerden alıntı yapıyor ve göstericilerin 'Herkes burada yalnız AK partililer yok' ifadesini paylaşıyor. Ancak bu ne yazık ki bir dezenformasyondur. Gezi olaylarından bir yıl sonra Recep Tayyip Erdoğan halkın seçtiği ilk Cumhurbaşkanı oldu. Ancak 15 Temmuz darbe girişimi söz konusu olduğunda, çok ilginçtir, bütün bu televizyon kanalları ve sosyal medya, Batılı ya da Batılı olmayan fark etmeksizin darbeye karşı duran halka yönelik olumsuz propaganda yaptılar. O gece, çok üzücü, kabus gibi bir geceydi. Bu gece sokakları dolduran insanları 'Tayyip Erdoğan'ı destekleyen radikal İslamcılar' şeklinde göstermek istediler. Bu da ne yazık ki bir dezenformasyondu. Söz konusu basın, askerlerin sivillerin üzerine ateş açmasını, Boğaziçi Köprüsünü kapatmasını ya da TRT'yi işkal etmesini göstermedi."

Okay, yanlış bilginin yayılmasıyla dezenformasyon arasındaki farka da değinerek, "Yanlış bilgi istenmeden yayılıyor ancak dezenformasyon ise bilinçli bir şekilde yayılıyor." diye konuştu.

Lidove Noviny Daily Gazetesi Müdürü Dr. Veselin Vackov da dezenformasyon, yanlış bilgi, bilgi kirliliği gibi konulara çok farklı yaklaşımlar olduğunu, bu nedenle daha dikkatli olunması gerektiğini belirterek, burada en önemli kontrol mekanizmasının güçlü demokratik kurumlar olduğuna dikkati çekti.

Konuşmalar sonrasında Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı Çağatay Özdemir ve Büyükelçi Bağış panelistlere Türkiye'den getirilen hediyeleri taktim etti.

Çekya\'da "Dünyada Seçim Süreçlerinde Enformasyon Güvenliği" paneli düzenlendi
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çekya'da 'Dünyada Seçim Süreçlerinde Enformasyon Güvenliği' paneli düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement