Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin devletini tanımayan ülkeleri tanımaya çağırıyor - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin devletini tanımayan ülkeleri tanımaya çağırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin devletini tanımayan ülkeleri tanımaya çağırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Henüz Filistin devletini tanımayan bütün ülkeleri biran önce Filistin devletini tanımaya davet ediyoruz.

12.05.2024 19:23

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Henüz Filistin Devleti'ni tanımayan bütün ülkeleri bir an önce Filistin Devleti'ni tanımaya davet ediyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanlığınca Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde düzenlenen Dünya İslam Bilginleri İstişare Toplantısı açılışında yaptığı konuşmada, (İsrail işbirlikçilerinin) Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndaki son oylamada insanlığın ortak vicdanı olmak yerine, yine İsrail'in yanında saf tuttuklarını söyledi.

Öncesinde de Güvenlik Konseyi'nde, Filistin Devleti'nin tam üyeliğini veto ettiklerini anımsatan Erdoğan, "Oysa evvelsi gün 143 ülkenin 'evet' dediği, 25 ülkenin çekimser kaldığı karar, İsrail'in ve işbirlikçilerinin ne kadar yalnız olduğunu göstermiştir. Kararla birlikte Filistinli kardeşlerimiz, Birleşmiş Milletler çalışmalarına artık daha geniş haklar ve ayrıcalıklarla katılabilecekler." diye konuştu.

Türkiye olarak kendilerinin de güçlü destek verdikleri bu kararın çıkmasından memnuniyet duyduklarının altını çizen Erdoğan, "Henüz Filistin Devleti'ni tanımayan bütün ülkeleri bir an önce Filistin Devleti'ni tanımaya davet ediyoruz." çağrısını yaptı.

Kur'an-ı Kerim'de, "Allah'ın ipine hepiniz sımsıkı sarılın, dağılıp ayrılmayın." buyurulduğunu dile getiren Erdoğan, "Müslümanlar olarak hakkın yanında durmak, gerçek anlamda, samimi anlamda Allah'ın ipine sarılmak, yegane kurtuluş yolumuzdur." ifadesini kullandı.

Erdoğan, şu an insanlığın büyük bir sınav verdiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Dün bu imtihan Suriye'de veriliyordu. Daha önce Afganistan'da, Irak'ta, Yemen'de, Somali'de, Bosna'da sınandık. Şimdi de Müslümanlar olarak Gazze'de bir imtihana tabi tutuluyoruz. ya bu imtihandan alnımızın akıyla çıkacağız ya da bir ömür boyu kalbimizde ağır bir pişmanlık yüküyle yaşamak zorunda kalacağız. Şunu çok net ifade etmek isterim, başkalarından medet ummak Müslümanlara yakışmaz. Biz önce kendimizden, kendi hesabımızdan sorumluyuz. Filistin halkına karşı kardeşlik görevimizi yapmakla mükellefiz. Elimizle, dilimizle engelleyerek buna imkanımız olmadığında, en azından kalbimizle buğzederek zulme karşı durmak zorundayız."

"Gazze'nin yeniden imarı için şimdiden hazırlıklara başlayacağız"

İnsani değerlerin sınandığı Gazze imtihanında herkesin kendisine yakışanı yapacağını ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Birileri İsrail'e koşulsuz destek verecek, katliamlarını örtecek, vicdanlarını rafa kaldırıp her platformda İsrail'in avukatlığını üstlenecek. Biz de Müslümanlar olarak Rabb'imiz neyi emrediyorsa onu yapacağız. Kimin ne dediğine bakmadan Filistinli kardeşlerimize, tüm imkanlarımızla sahip çıkacağız. İsrail'in katliamlarına karşı tepkimizi, meşru zeminde kalarak her fırsatta açıkça göstereceğiz. İsrail'in her vicdanlı sesi antisemitizm sopasıyla susturmasına fırsat vermeyeceğiz. Soykırımcı katilleri ifşa etmeye, bunların maskelerini indirmeye, katliamlarını yüzlerini haykırmaya devam edeceğiz. Yöneticilerimizi, İsrail üzerinde daha fazla baskı kurmaları, İsrail'i ateşkese icbar edecek ticari, hukuki ve diplomatik adımları atmaları noktasında teşvik edeceğiz. Gazze ve Ramallah'taki mazlumlara gönderdiğimiz yardımları artıracak, Gazze'nin yeniden imarı için şimdiden hazırlıklara başlayacağız."

Tüm bunları yaparken, üzerinden ne kadar süre geçerse geçsin Gazze'deki soykırımı unutmayacak ve unutturmayacaklarını vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yine bu süreçte para, makam ve siyasi ikbali için İsrail mezalimine lojistik destek sağlayanları da unutmayacağız. Sizlerin gayretiyle, samimi dualarıyla zulme karşı verdiğimiz mücadelenin inşallah daha da kuvvetleneceğine inanıyorum. Bu önemli toplantının Gazzeli Müslümanlar için mazlumlar için umuda, kurtuluşa ve barışa vesile olmasını diliyorum. İstişare toplantısının düzenlenmesinde emeği geçenleri tebrik ediyorum. Ülkelerinizdeki tüm kardeşlerime selamlarımı, muhabbetlerimi iletmenizi rica ediyorum."

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin devletini tanımayan ülkeleri tanımaya çağırıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement