Davutoğlu: "İkinci büyük sıçramanın eşiğindeyiz" - ANKARA
-"İkinci büyük sıçramanın eşiğindeyiz"
Ahmet Davutoğlu, ikinci büyük sıçramanın eşiğinde olunduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:
"Şimdi, ikinci büyük sıçramanın eşiğindeyiz. Bu atıl kapasiteyi kullanma dışında bu ikinci sıçramanın iki ana kaynağı, gücü vardır, iki de dezavantajı vardır. Bizim ekonomik gücümüzün kaynağı insanımızdır, coğrafyamızdır. Büyük doğal kaynaklarımız yok. Bize başka ülkelere olduğu gibi yüz milyarlarca avro verenler de yok. O zaman yeni bir ekonomik sıçrama için insan kaynağını ve katma değeri arttırmak zorundayız. Bunun için de başlattığımız eğitim reformunun çıtasını yükselterek devam edeceğiz. Dünyada hiçbir güç ekonomik anlamda insan kaynağından daha önemli değildir. İnşallah öylesine büyük bir eğitim reformu, öylesine büyük bir Ar-Ge atılımı gerçekleştireceğiz ki Türk ekonomisi katma değerini misliyle arttırabilsin.
Coğrafyamızı kullanacağız. Coğrafyamız, dünyanın en mutena coğrafyasıdır ekonomik kaynaklar itibariyle. Ulaştırma hatları, Pekin'den ister demiryoluyla ister karayoluyla Avrupa'ya gidecek her ulaştırma koridoru Anadolu topraklarına selam verip gidecek. Her enerji koridoru, ister Azerbaycan'dan Kafkasya'dan gelen Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) gibi, ister Irak'tan gelen Kuzey Irak ve bütün Irak ve doğalgaz kaynakları gibi her bir şekliyle mutlaka Anadolu topraklarından geçecek.
Tarımda büyük reformların, daha etkin tarım yöntemlerinin önü açılacak. Nihayette insanımızı katma değeri yükseltecek şekilde donanımlı hale getirdiğimizde nitelikli kalkınmanın önünü açarız. İnşallah bu ikinci ekonomik sıçramayı da hep beraber yaşayacağız.
Ama bir daha hiç kimse bu ülkeyi borç batağı üzerinden idare edilebilir bir ülke haline getiremeyecek. Makro ekonomik istikrarı sağlarken reel sektörü de güçlendireceğiz ve gelecek yıllarda Türk üretim sektörü, üretim sanayi Afro- Avrasya'nın en büyük üretim alanı haline dönüşecek."
-"Yeni kaynaklara yöneleceğiz"
Davutoğlu, bir ülkede demokrasinin bulunması halinde, ekonomik aktivitenin garanti altında olacağına işaret ederek, "Bir ülkede hukuk devleti işliyorsa girişim özgürlüğü vardır. Bundan sonra gerek objektif hukuk kuralları açısından gerekse girişim özgürlüğü açısından 12 yıllık birikimin üzerine yepyeni ve dış yatırımı da çeken büyük açılımların eşiğinde olacağız. Yeni kaynaklara yöneleceğiz" dedi.
İki dezavantaj olan enerji açığı ve cari açığa karşı da hem coğrafyadan hem nitelikli kalkınma ve nitelikli insan unsurundan gelen kaynakları kullanarak harekete geçeceklerini belirten Davutoğlu, "Şu anda dünyanın 17. Avrupa'nın 6. büyük ülkesiyiz, ekonomik anlamda. İnşallah hiç kimsenin şüphesi olmasın ki önümüzdeki dönemde 2023'de dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek için gece gündüz çalışacağız ve bu hedefi gerçekleştireceğiz" dedi.
Davutoğlu, 9. restorasyonun dış politika üzerinden Türkiye'nin uluslararası alandaki konumuyla ilgili yeni inşa faaliyeti olduğunu kaydetti.
2001 yılında 'dış politika' denildiğinde Türkiye'de anlaşılan şeyin dış ilişkiler olduğunu, ortak stratejik bir perspektiften kaynaklanan bir dış politika değil, ülkelerle ve uluslararası örgütlerle yürütülen dış ilişkilerin bulunduğunu dile getiren Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Bütün dış politika gündemi de sadece Kıbrıs'tan Ermeni meselesinden bir kaç defansif konudan ibaretti. Türkiye demokrasisini güçlendirdikçe ekonomisini sağlam temellere oturttukça dış politikada büyük hamlelere imza attı. Temel ilkelere hiçbir zaman terketmeyeceğiz. Kim ne derse desin dış politikada temel ilkemiz politikamızın Ankara merkezli olmasıdır. Türkiye'nin dış politikasının sırrını arayacak olanlar Ankara'ya dönüp bakacaklar. Onun için gururla ifade ediyorum. 2001'de 84 olan Ankara'daki yabancı büyükelçilik sayısı şu anda 117'ye çıktı. Neden, çünkü artık diğer ülkeler biliyorlar ki Ankara'da oturduğunuzda bütün çevre bölgelerin nabzını tutarsınız."
(Sürecek)
- AK Parti 1. Olağanüstü Büyük Kongresi
Son Dakika › Güncel › Davutoğlu: 'İkinci büyük sıçramanın eşiğindeyiz' - - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?