Deprem Gerçeği ve Tsunami Konferansı - Son Dakika
Güncel

Deprem Gerçeği ve Tsunami Konferansı

AFAD Deprem Dairesi Başkanı Nurlu: "Ülkemizde son 5 yılda meydana gelen deprem sayısı yaklaşık 100 bin civarındadır.

22.10.2014 15:32

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu, Türkiye'de son 5 yılda 2 ve daha üstü büyüklüğe sahip 100 bin civarında deprem meydana geldiğini söyledi.

Nurlu, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Şemsi Denizer Konferans Salonu'nda düzenlenen Deprem Gerçeği ve Tsunami Konferansı'nda Erzincan, 1970 ve 1999'daki depremlerde yapıların kaliteli olmadığı gerçeğinin ortaya çıktığını anlattı.

"1999 depreminden sonra aldığımız dersler neticesinde yapılarımızı daha kaliteli yapmaya başlamış durumdayız" diyen Nurlu, "Ülkemizde neden deprem oluyor? Plaka hareketlerinin kesiştiği coğrafyada yaşıyoruz. Aslında yer kabuğu sürekli hareket halinde. Bunu bazen depremlerde hissediyoruz, bazen de hissedemiyoruz ama sürekli hareketlilik söz konusu. Son zamanlarda özellikle Akdeniz'de deniz kısmında birtakım depremler meydana geliyor. Kısacası üzerinde yaşadığımız coğrafya sürekli hareket halinde ve sürekli depremler meydana geliyor" şeklinde konuştu.

Nurlu, depremlerin ardından bazı basın yayın organlarında yanlış ifadeler kullanıldığına işaret ederek, şunları anlattı:

"Şiddet farklı, büyüklük farklı kavramdır. Bizim deprem gözlemlerini yaptığımız sonuçlar büyüklük olarak ifade edilir, şiddet olarak ifade edilmez. '6,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi' doğru bir tanımlamadır. Ülkemizde son 5 yılda meydana gelen deprem sayısı yaklaşık 100 bin civarındadır. Bunlar 2 ve daha üstündeki büyüklüğe sahip depremlerdir. 2010'da 19 bin 117, 2011'de 30 bin 23, 2012'de 27 bin 408, 2013'de 25 bin 201 ve bu yılın ekim ayına kadarda 18 bin 856 deprem meydana gelmiştir. Kurumumuzun ülke geneline yayılmış deprem gözlemevleri var. Büyük bir deprem gözlem ağına sahip. Bu sistem tarafından çözümü yapılan depremlerdir. Avrupa'da ikinci büyük deprem gözlemevi olarak yer almaktayız."

"Deprem gerçeğini bilerek hareket ediyoruz"

Marmara ve İstanbul bölgesi için deprem gözlemlerini farklı boyutlara taşıdıklarına dikkati çeken Nurlu, Almanya'daki enstitüyle yerin 300 metre kadar altına ölçüm cihazları yerleştirdiklerini aktardı.

Nurlu, şu bilgiyi verdi:

"Bu bölgede toplamda 7 istasyonumuz çalışır vaziyette. Genel deprem istasyonları yerin bir metre altına kurulur ama bu, özel bir istasyon oluyor. Ülkemiz deprem ülkesi. Deprem gerçeğini bilerek hareket ediyoruz. Ülke genelinde uyguladığımız 'Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planımız (UDSEP-2023) mevcuttur. AFAD olarak erken sistemleri üzerine ülkemizde çalışma yapıyoruz. Kahramanmaraş- Hatay hattına sistem kurduk. Son zamanlarda deprem aktivitesi gösteren Güney Batı Anadolu bölgemize de bu sistemi kuruyoruz."

Türkiye'de en son 2007'de yayımlanmış deprem yönetmeliği bulunduğuna işaret eden Nurlu, "Bunu güncelliyoruz. İstanbul, Ankara ve İzmir'de son zamanlarda yüksek katlı binalar yükseliyor. 30-40 katlı binalar yapılıyor. Bununla ilgili maalesef şimdiye kadar yönetmeliğimiz yoktu. Bu güncelleme çalışmasıyla yüksek binalarla ilgili hesap kuralları da yönetmelik kapsamına alındı. Yeni olarak hafif çelik yapılar, teknolojinin gelişmesine bağlı sismik izolatörler, ülkemizde kullanılan deprem önleyici ve zararını azaltıcı malzemeler olarak yeni yönetmelikte yer alacak. Deprem yönetmeliği çalışmalarına başlıyoruz" ifadesini kullandı.

AFAD Deprem Dairesi Jeoloji Yüksek Mühendisi Bekir Tekin de Türkiye'nin afet ülkesi olduğunu vurgulayarak, "Ülkemizde yarattığı can ve mal kayıpları bakımından en büyük afetler arasında yüzde 61'le depremler geliyor. Daha sonra heyelan ve su baskınları var" dedi. - Zonguldak

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Deprem Gerçeği ve Tsunami Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement