Diyarbakır'da Açılacak Ermeni Kilisesi 'çukurca Şehitleri' Nedeniyle Müzikli Programları İptal Etti - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır'da Açılacak Ermeni Kilisesi 'çukurca Şehitleri' Nedeniyle Müzikli Programları İptal Etti

Diyarbakır\'da Açılacak Ermeni Kilisesi \'çukurca Şehitleri\' Nedeniyle Müzikli Programları İptal Etti

Diyarbakır'da restorasyonu tamamlanıp, önümüzdeki Cumartesi ve Pazar günü yapılan iki ayinle 30 yıl sonra açılacak olan Surp Giragos Ermeni Kilisesi'nin açılışındaki müzikli gala yemeği ve konseri, Çukurca'daki PKK saldırısında askerlerin şehit olması nedeniyle iptal edildi.

20.10.2011 14:12

Diyarbakır'da restorasyonu tamamlanıp, önümüzdeki Cumartesi ve Pazar günü yapılan iki ayinle 30 yıl sonra açılacak olan Surp Giragos Ermeni Kilisesi'nin açılışındaki müzikli gala yemeği ve konseri, Çukurca'daki PKK saldırısında askerlerin şehit olması nedeniyle iptal edildi.

Başta Türkiye'nin batı illeri olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinde yaşayan Ermeniler 22-23 Ekim tarihlerinde Diyarbakır'da 30 yıl aradan sonra kutsandıktan sonra ibadete açılacak olan Surp Giragos Kilisesi'nde bir araya gelecek. Diyarbakır'ın tarihi merkez Sur İlçesi'nin Fatihpaşa Mahallesi'nde bulunan ve Ortadoğu'nun en büyük Ermeni Kilisesi olarak bilinen, 1915 yılına kadar metropolitlik olarak kullanılan Surp Giragop Ermeni Kilisesi, kentte yaşayan Ermenilerin göç etmesi nedeniyle cemaatsiz kaldığı için 1980'den sonra kaderiyle başbaşa kaldı.

Van'daki Akdamar Adası'ndaki kilise kadar Ermeniler için önemli olan Surp Giragos Ermeni Kilisesi'nde 30 yıl sonra ilk kez çan çalacak. 350 yıllık tarihi geçmişe sahip olan 1'inci Dünya Savaşı sırasında Alman karargahı olarak kullanılan 1980 yılından sonra ise bakımsız kalan kilisede, 3 yıl önce Diyarbakır Surp Sarkis Giragos Küçük Ermeni Kilisesi Vakfı tarafından el atılarak restorasyon çalışmaları başlandı.

Vakıf tarafından dünyanın bir çok ülkesinde düzenlenen yardım gecelerinden toplanan paralar restorasyon için yeterli olmayınca, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı 1 milyon liralık yardım yaptı. 3 milyon 400 bin dolarlık harcamayla büyük bölümü restore edilen Surp Giragos Ermeni Kilise'sinde 22 Ekim'de kilisenin tanıtımıyla ilgili kilise bahçesinde sergi açılışı yapıldıktan sonra, akşam ise kilisenin kutsanması ve ibadete açılışı töreni düzenlenecek ve akşam duası yapılacak. 23 Ekim'de ise kilise'de sabah duası yapıldıktan sonra dini tören düzenlenecek.

ÇUKURCA'DAKİ SALDIRI NEDENİYLE MÜZİK VE KONSER PROGRAMI İPTAL

Hakkari'nin Çukurca İlçesi'nde 24 askerin şehit olduğu PKK saldırısını dikkate alan kilise vakfı programında da değişiklik yaptı. 22 Ekim Cumartesi akşamı yapılması planlanan ve sanatçılar Bedri Ayseli ile Udi Yervant'ın sahne alacağı müzikli gala yemeği ile Pazar günü kilisenin açılışı nedeniyle Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sümerpark'ta Ermenice, Türkçe ve Kürtçe verilecek konser iptal edildi.

Diyarbakır Surp Sarkis Giragos Küçük Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Ergün Ayık, Hakkari'deki saldırıda yaşamını yitiren askerlerin anısına müzikli gala programı ile konser'i iptal ettiklerini belirterek, "İstanbul'dan Diyarbakır'a bakılınca çok değişik duygular yaşıyor insan. Ama buraya geldikten sonra öyle çok da anlatıldığı gibi bir şey görmedik. Hakkari'de yaşanan hadise bizi çok üzdü. Bu nedenle kilisenin açılışında müzikli programların uygun olmayacağını düşünerek iptal ettik. Hakkari'de yaşamını yitiren 24 gencimizin anısına saygı nedeniyle bu müzikli programları iptal ettik. Cumartesi ve Pazar günü dünyanın dört bir yanında yaklaşık bin Ermeni'nin toplanacağını umuyoruz. Kilisemizi 30 yıl sonra tekrar ibadete açacağımız için sevinçliyiz" dedi.

(FOTOGRAFLI) - Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Diyarbakır'da Açılacak Ermeni Kilisesi 'çukurca Şehitleri' Nedeniyle Müzikli Programları İptal Etti - Son Dakika


Advertisement