Türkiye'nin en eski tren yollarından biri olan Diyarbakır ile batıya açılan hatta geçmiş yıllarda ray yenileme çalışması yapılmıştı. Bu çalışmalardan sonrada sıra 1935 yılında açılan ve 80 yıldır Diyarbakırlılara hizmet veren Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Diyarbakır Tren Gar'ı binasında yenilenme başladı.
Anadolu'daki demiryolu tarihi 23 Eylül 1856 yılında ilk demiryolu hattı olan 130 km'lik İzmir- Aydın hattının bir İngiliz firmasının ilk kazmayı vurmasıyla başladı. Potansiyel üretim merkezlerine, doğal kaynaklara ulaşmak, ekonomik gelişmenin ülke düzeyinde yayılmasını sağlamak ve özellikle az gelişmiş bölgelere ulaşmak için sırasıyla 1927'de Kayseri, 1930'da Sivas, 1931'de Malatya, 1933'de Niğde, 1934 Elazığ ve 1935 Diyarbakır demiryolu ağına bağlandı.
Diyarbakır'ın ekonomik gelişiminde önemli katkı
Cumhuriyetin politik simgesi haline gelen ve erken Cumhuriyet dönemiyle özdeşleştirilen en önemli devlet teşebbüslerinden biri olan demiryolu ağı Diyarbakır'a ulaşmıştı. Kentin ekonomik, sosyal ve kültürel yaşamının gelişmesine katkı sağlayan demiryolu ulaşımı ile Diyarbakır, bölgenin önemli illerinden biri olmuştu.
Modern mimari özelliklerini yansıtıyor
Modern mimarinin özelliklerini yansıtan iki katlı Diyarbakır Gar Binası, alt kattaki büyük dörtgen pencereler, üst katta daha küçük kare pencerelerle yatay çizgiler ve dikey güneş kırıcılar, simetrik, süssüz düzenlemeler, düz çatılar ve geometrik cephe kompozisyonları ile yapı, modernizmin kentteki ilk örneklerinden biri olarak dikkat çekiyor.
Diyarbakır ile batıya açılan hatta geçmiş yıllarda uzun soluklu bir ray yenileme çalışması yapılmıştı. Bu çalışmalardan sonrada sıra 1935 yılında açılan ve 80 yıldır Diyarbakırlılara hizmet veren Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Diyarbakır Tren Gar'ı binasında yenilenme başladı. Kültür varlığı olarak tescil edilmiş olan tarihi bina hem onarılacak hem de boyanacak.
Açıldığı günden bu yana büyük çapta bir yenileme çalışması yapılmayan birkaç kez farklı renklere boyanan gar binasında ilk kez böyle bir çalışmaya imza atılıyor. Vatandaşların modern bir binada hizmet almasını sağlamanın yanında proje dahilinde binanın aslına uygun hale getirilmesini istiyor.
Modern Bir Hale Gelecek
Diyarbakır Gar Binası'nı yenileyecek olan yüklenici firma çalışmalara başlamış durumda. Çatısı tamamen yenilenecek olan binanın dış cephesi ise ilk açıldığı dönemdeki haline benzer şekilde boyanacak. Çalışmalar kapsamında peron zemini tamamen kaldırılırken, düzenleme sonrasında bu alanında orijinal haline getirilmesi amaçlanıyor. Tüm bunların yanında peronlar arası geçişi sağlayan alt geçidin duvarları da geçtiğimiz yıl yenilenmişti. Modern bir hale kavuşturulmak istenen binada ayrıca engelli yolcuların rahat hareket edebilmeleri için belli noktalara yürüyen merdivenler ve asansörlerde yapılmıştı. Çalışmalar bittiğinde tarihi bina çağdaş bir görünüme kavuşması bekleniyor.
KAYNAK: ÖZGÜR HABER GAZETESİ
Son Dakika › Güncel › Diyarbakır Gar Binası Yenileniyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?