CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Meclis Soruşturma Komisyonu'nun, dört eski bakanın Yüce Divan'a gönderilmemesi kararına ilişkin, "Türkiye siyaseti, Soruşturma Komisyonu'nda AKP'li üyelerin çoğunluk oyları ile aldıkları bu kararla kara bir gün yaşamaktadır" dedi.
Gök, partisinin Meclis Soruşturma Komisyonu üyeleri ile birlikte Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, hiçbir zaman komisyon üyesi arkadaşlarının görüşlerini etkileme çabası içinde olmadıklarını, toplumun vicdanının tatmin edilmesi kapsamında, ahlaki sorumluluk içinde bir duruş sergilediklerini belirtti.
Eski bakanların Yüce Divan'a gönderilmeme kararının, AK Parti'li üyelerin çoğunluk oyu ile alındığını belirten Gök, sonucun, kesin olmamakla birlikte, üzücü olduğunu, herkesin vicdanını, yüreğini yaraladığını savundu.
Gök, şöyle devam etti:
"Biz AKP'de dürüst, namuslu vicdan sahibi arkadaşlarımızın olduğunu düşünüyorduk komisyonda. AKP'nin ileri gelenlerinin ettiği sözcükleri de önemsedik. Başbakan Yardımcısı, 'Ben vicdanıma göre oy kullanacağım' demesini, bir grup başkanvekilinin, 'Ben olsam Yüce Divan'a gider, yargılanırdım' açıklamalarını, gerçekten önemsedik.
Ama perşembenin gelişi çarşambadan belliydi. İki hafta önce yapılması gereken oylamanın bugüne kadar ertelenmesiyle, aslında AKP'nin kendi uydurdukları bahanelerle, kendi uydurdukları bir düşmanla, yel değirmenleriyle savaş içinde olduğunu gördük.17-25 Aralık operasyonlarının içinden, başka yerlere atıfta bulunarak sıyrılma çabalarına tanık olduk. Bu vahim bir tablodur.
Türkiye siyaseti, Soruşturma Komisyonu'nda AKP'li üyelerin çoğunluk oyları ile aldıkları bu kararla kara bir gün yaşamaktadır. AKP'nin siyaset kurumuna yaptığı bu tahribatın uzun yıllar giderilmesi maalesef mümkün olmayacaktır. AKP'nin sayısal çoğunluğu ile bakanlara aslında aklanma fırsatı verilmemiştir. Bakanların aslında her birinin ayrı ayrı, kamuoyu önüne çıkıp, 'Ben hakkımdaki iddialarla mahkemede hesaplaşmak istiyorum. Orada yargılanmak ve aklanmak istiyorum' demeleri gerekirdi.
Zannedilmesin ki komisyondan Yüce Divan'a sevk edilmeme yönünde çıkan kararla bu bakanlar aklandı. Zaten konu kesinleşmemiştir. Bu konu TBMM'nin önüne gelecektir. Yüce Divan'a sevk edilmeme kararı geldiği zaman CHP olarak 'Yüce Divan'a sevk' yönünde önergemizi sunacağız. O zaman AKP içinde konuşan, kendini namus timsali gösteren, kimi zaman ağlayan, kimi zaman yoksulların karşısında dizlerinin titrediğini ifade eden o bakanları, o milletvekillerini ayrı ayrı göreceğiz.
Vicdanlarına kimin seslendiğini, kimin talimat verdiğini ya da kimselerden talimat alıp almadıklarını, Meclis'te yapacağımız oylamada göreceğiz. AKP'nin soruşturma komisyonu, yükseklerde, büyük ağabeylerden gelen talimatları uygulamıştır. Gözümüz AKP'li milletvekillerinin üzerindedir. İşlerine geldiği zaman doğruluktan, düzgünlükten, bunları hadislerle desteklemekten çekinmeyen AKP'li milletvekillerinin her birinin ayrı ayrı yüzlerine bakacağız."
-"Birinci sınavı kaybettiniz"
İktidar partisinin vatandaşa "hakkınızı mahkemede arayın" dediğini, ancak kendisinin, rüşvetle ilgili iddialar karşısında, 'Biz mahkemeye güvenmiyoruz' dediğini savunan Gök, "Bir iktidar partisi, 'mahkemeye güvenmiyoruz' diyecek noktaya gelmişse, bu devleti yönetemez" dedi.
Levent Gök, şöyle devam etti:
"Hırsızlık, yolsuzluk yapan; rüşvet alan, veren ve kamu malını çalan herkesin aklanacağı yer mahkemelerdir. Bundan niye kaçıyorsunuz? Anayasa Mahkemesi'nin yapısını 4 yıl önce siz kurdunuz. 'Yargıyı bağımsız kılıyoruz' dediniz. Ne oldu? Kimi kime şikayet ediyor ve neden korkuyorsunuz?
AKP'lilere sesleniyoruz. Vicdan sahibi olduğunu düşünen, gece yastığına başını koyduğu zaman çocuğunun nafakasını düşünen, annesinin, babasının elini öpüp bu Meclis'e gelen AKP'lilere sesleniyoruz. İşte gün geliyor. Birinci sınavı kaybettiniz. Türkiye'ye kötü örnek oldunuz. Önümüzdeki günlerde Meclis'te bunu telafi edecek misiniz etmeyecek misiniz? Bu konu Meclis'te oylanacak. Her birinizin ne yaptığını göreceğiz. İbretle seyredecek ve tarihe not düşeceğiz. Kimse bundan kurtuluş olduğunu düşünmesin."
Gök, söz konusu sürecin, AK Parti'li milletvekillerinin üzerinde çok ağır bir sorumluluk barındırdığını ifade etti. TBMM Genel Kurulu'nda verilecek kararın, Türkiye'nin yolsuzluklarla mücadelede önünü de açabileceğini, geleceğini de karartabileceğini ifade eden Gök, "Sıradan vatandaş bilecek ki iktidar sahiplerinin yolsuzlukları, yanlarına kar kalıyor. 'Adalet nerede' arayışı tüm topluma egemen olacaktır. Bu toplum, bu iktidar tarafından çürümeye terk edilecektir. Buna izin veremeyiz" diye konuştu.
-"Aklama yeri komisyonlar değildir, mahkemelerdir"
Soruşturma Komisyonu'nda, makul şüpheyi de aşan, yeterli delilleri barındıran bir dosyaya rağmen Yüce Divan kararının alınmadığını savunan Gök, "Başbakan kükrüyordu, 'Yolsuzluk yapanların kolunu kopartacağız' diye. Sayın Başbakan, o sözün altında kaldın. Senin, kimsenin kolunu kopartacak gücün yok. Çünkü Başbakan değilsin. Başbakanlık görevini yapan bir büyük ağabeyin sana talimat veriyor, o talimatlarla işlerini görüyorsun. O talimatlarla, bu olayın daha fazla yukarılara gitmemesi için yapılan baskıya hepiniz teslim oldunuz. Ama bilin ki bu ülkenin namusluları, namussuzlardan daha cesaretlidir. Aklama yeri komisyonlar değildir, mahkemelerdir. Çoğunluk oyları ile şu ana kadar hiç kimse bir yolsuzluktan aklanmamıştır" diye konuştu.
Gök, komisyonun aldığı karar TBMM Genel Kurulu'na geldiğinde, CHP olarak, Anayasadan kaynaklanan tüm yetkilerini kullanacaklarını, Yüce Divan'a sevk yönünde önerge vereceklerini ve AK Parti'li üyelerin sözlerinin arkalarında olup olmayacaklarını göreceklerini ifade etti. Levent Gök, komisyonun aldığı kararla ilgili muhalefet şerhlerini kamuoyu ile paylaşacaklarını belirtti.
-"Tarafımızdan takip edilecek ve sonuçlandırılacaktır"
Komisyon üyesi CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk de kura çekilerek tespit edilen söz sırasına göre konuştuklarını ve her milletvekilinin, kimisinin detaylı kimisinin de genel yaklaşımlarla, bakanlarla ilgili Yüce Divan'a gidip gitmemesi yolunda kanaatini ifade ettiğini söyledi.
Korutürk, şunları söyledi:
"Bizim oradaki tutumuz, tamamen vicdani kanaatimiz çerçevesinde, parti yetkili mercileriyle görüşmeden, çalışmalara dayalı oldu ama AKP'li üyelerin yaklaşımlarının belli bir çizgi üzerinde olduğunu gördük. AKP'lilerin verdiği bu karar bu bakanları aklamak değil kamu vicdanında mahkum etme sonucunu taşıyacaktır. Bu arkadaşlar kamuoyunda mahkum olmuşlardır. CMK'nın 173. maddesi 'yeterli şüphe' arıyor, yeterli şüphenin çok ötesi bizim baktığımız dosyalarda var. Bu yeterli şüphe 4 eski bakanın Yüce Divan'a gitmesini gerektiriyordu.
AKP tek bir soruşturma önergesi verdi, dolayısıyla bakanlara yöneltilen suçları kısıtladılar. Yarın Genel Kurul'da da AKP'nin vicdanı bunların bu şekilde kurtulmasına yönelik olarak tecelli edecekse, bunlar sadece sayılan suçlamalardan kurtulacaklardır. Sayılanların dışındaki suçlamalar 15 senelik zaman aşımı içerisinde tarafımızdan takip edilecek ve sonuçlandırılacaktır." - TBMM
Son Dakika › Güncel › Dört Eski Bakanın Yüce Divan'a Gönderilmemesi Kararı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?