Kadir Has Üniversitesi ve UNESCO arasında imzalanan anlaşma ile Dünya Kültürel Mirasını koruma yönünde önemli bir adım atıldı. Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’nde imzalanan protokole UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, UNESCO nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı, AK Parti Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Tarihçi Yazar İlber Ortaylı ve çok sayıda akademisyen katıldı.
Kürsünün kuruluş aşamaları hakkında açıklamalarda bulunan Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, “UNESCO’nun çalışma alanları belli ve UNESCO bu çalışma alanlarında her yıl Dünya’dan çeşitli ülkelerden gelen çok sayıda başvuruyu değerlendirerek kendi seçimleri çerçevesinde bazı ülkelerde bazı kürsülerin kurulmasına destek veriyor. Biz geçen yıl bu dünya kültürel mirasının korunmasına yönelik bir proje hazırlamaya karar verdik. Çünkü Kadir Has Üniversitesi’nde Kültürel Koruma üzerine bir yüksek lisans programımız var. Üniversitemiz bir tarihler katmanı üzerinde oturuyor. Bizans’tan bugüne kadar farklı düzeylerde temsil edilen kültürel miras üzerinde bulunuyoruz. Bu çerçevede böyle bir başvuru yapmanın uygun olacağını düşündük. Ortaklarımızla birlikte görüşerek güzel bir başvuru projesi hazırladık. Bu proje UNESCO Tarafından kabul edilince Türkiye’de ilk defa olmak üzere Kadir Has Üniversitesi’nde UNESCO’nun bu Dünya Kültür Mirasını koruma Kürsüsü kurmuş olduk” dedi.
YENİ MEDYA ARAÇLARI ÇALIŞMALARA DESTEK VERECEK
UNESCO’nun diğer kürsülerinden farklı olarak yeni medya araçlarını kullanacaklarının altını çizen Rektör Aydın, “Yeni medya araçlarını kullanacak olmamız nedeniyle ortaklarımız arasında iletişimciler de bulunuyor. Yeni medya araçlarını kullanarak hem Türkiye hem de yakın çevresinde Dünya Kültürel Mirası konusunda bir bilinçlendirme kampanyası yapılmasını hedefliyoruz. Amacımız, akıllı telefonlar ve diğer araçları kullanarak çeşitli aplikasyonlar üreterek onları genç nesillerden yaşlı kuşaklara kadar çok geniş çerçeveye ulaştırmak, kolay ve ulaşılabilir hale getirmektir” diye konuştu.
“BEKLEME LİSTESİNDEKİ ALANLAR İÇİN ÇALIŞMALAR YAPACAĞIZ”
Türkiye’de 13 resmi alanın UNESCO Dünya Miras Alanları listesinde yer aldığını belirten Aydın, bekleme listesinde bulunan 52 alan için de kürsü olarak çalışmalar yapacaklarını ifade etti. Aydın, “Kürsümüz sayesinde ülkemizde bulunan alanların çoğalmasını umut ediyoruz. Bekleme listesinde de Türkiye’den 52 tane alan bulunuyor. Kürsünün çalışmaları ile bunların UNESCO tarafından listeye alınması konusunda da çalışmalar yürüteceğiz. Bu tür çabalar tüm toplum tarafından desteklenirse ve kabul görürse UNESCO tarafından kabul görüyor. Bu 52 alanın Türkiye’de hem korunması hem de tanıtılmasına destek sağlanırsa eminim o alanlardan bu 13 alana ekleme olacaktır” ifadelerini kullandı.
Dünya Miras Alanları’nın Yönetimi ve Tanıtımı: Yeni Medya ve Toplumsal Katılım UNESCO Kürsüsü’nün başkanlığını yürüten Doç. Dr. Yonca Kösebay Erkan Kadir Has Üniversitesi’nde kurulan kürsünün diğer ülkelerden farkını şu sözlerle açıkladı: “2014 Nisan ayında kürsü için başvuru yapıldı. Kurduğumuz kürsü aracılığıyla diğer kürsülerle de işbirliği kurma şansımız olacak. Her kürsünün kendi çalışma alanları oluyor. Bizim kürsümüz de dünyada dördüncü olarak Dünya Miras Alanları’na odaklanan bir kürsüdür. Onun dışında UNESCO’nun eğitim, bilim ve kültür alanında kültürel çeşitlilik, kültürel ifadeler müzecilik gibi başka alanlarda da kürsüleri var. Türkiye’deki kültür alanında ilk ve dünya mirası olarak da bizim kürsümüz dünyada dördüncü kürsüdür.”
KÜRSÜ NASIL ÇALIŞACAK?
Kürsünün çalışma alanları hakkında ayrıntıları paylaşan Doç. Dr. Erkan, “Aktivitelerimizi birinci üç yıllık, ikinci üç yıllık dilimler olarak planladık. İlk üç yıl için yaz okullarıyla çalışmaya başlayacağız. Yurtdışından uluslararası öğrencileri dünya miras alanlarında buluşturarak dünya mirası konusunda bilgiler vereceğiz. Aynı zamanda dünya mirasının toplumsal katılım yoluyla yönetilmesi için yeni teknolojinin, yeni medyanın kullanımını teşvik edeceğiz. Bu yönde uygulamalar yapacağız. O alana özgü projeler geliştireceğiz. Aynı zamanda eğitim programlarımız, bilimsel faaliyetlerimiz olacak. İkinci üç yılda ise dünya miras alanında yüksek lisans ve doktora programı açmayı düşünüyoruz” diye konuştu.
Ülkemizde UNESCO Dünya Miras Listesi’nde; Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı, Bursa ve Cumalıkızık- Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu, Çatalhöyük, Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi, Truva Antik Kenti, Safranbolu Şehri, Xanthos- Letoon, Nemrut Dağı, Hattuşaş Hitit Başkenti, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, İstanbul’un Tarihi Alanları, Göreme Milli Parkı ve Kapadokya, Pamukkale-Hierapolis olmak üzere 13 alan bulunuyor.
Son Dakika › Güncel › Dünya Miras Alanları Adına Unesco ile İmzalar Atıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?