Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, "Hasta olmak tecrit edilmeyi gerektirmez. Hastalarımızı pencereden bakmaya mahkum etmemeliyiz. Onların hayatı bizimkinden değersiz değildir" dedi.
Davutoğlu, onursal başkanlığını yaptığı Kadın Sağlıkçıları Dayanışma Derneği'nin, İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu İstanbul Anadolu Kuzey Hastaneler Birliği işbirliğiyle şizofreni konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla Cemal Reşit Rey Salonu'nda düzenlediği "Elimi Tutar mısın?" Sempozyumunda konuştu.
Sare Davutoğlu, Türkiye'de sağlık alanında son 12 yılda önemli gelişmeler yaşandığını, bunların da devlet tarafından bir lütuf olarak değil vatandaşlık hakkı olarak sunulduğunu söyledi.
İnsanların duygularını, düşüncelerini dikkate alan bir sağlık anlayışının önemine değinen Davutoğlu, "Hastaların iç dünyasını da dikkate almalıyız. Dernek olarak en önemli amaçlarımızdan biri, sağlıklı yaşam için toplumsal bilincin gelişmesine katkı sunmaktır. Hükümetimiz bu alandaki politikalarını, sivil toplumun desteklemesi oldukça önemlidir. Bu proje uzun soluklu bir proje. Proje ile tuttuğumuz bu eller, projeyle yardım talep etmiyorlar. Onlar, hem kedilerine hem de kendisi gibi olanlara yardım etmek için bilinçleniyorlar" diye konuştu.
Ailelerin, toplumun şizofreni konusunda bilinçlenmesinin hayati önem taşıdığını dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Bu insanları yeniden kazanmanın yollarını arıyoruz. Yüzyıllar boyu bu tür hastaları musiki, su sesi ile tedavi eden bir geleneğe sahibiz. Dünyanın ancak yakın zamanda fark ettiği bu uygulamaları ecdadımız yüzyıllar önce başarıyla uyguladı. Ancak bunları zamanla kaybettik. Şimdi geçmişle yeniden köprüler kuruyoruz. Onların bize attığı adımlar karşısında onlara yeni dil oluşturmalı ve kucak açmalıyız. Bu dilin de toplumsallaşmasını ve yaygınlaşmasını sağlamalıyız."
Sare Davutoğlu, hasta ile hekim, toplum ilişkisinin doğru dizayn edilemediğini anlatarak, "Hasta olmak tecrit edilmeyi gerektirmez. Hastalarımızı pencereden bakmaya mahkum etmemeliyiz. Onların hayatı bizimkinden değersiz değildir. Buradan hastalarımıza sesleniyorum. Gelin beraber yaşayalım ve birlikte iyileşelim. Yanımızda yaşayın. Hayata karışın. Devası olan hastalığa hiçbir insanı feda etme lüksümüz yoktur. İnsan azizdir. Hepsinin kıymetini bilmeliyiz" diye konuştu.
Bakan Kılıç'ın konuşması
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ise herkesin hayatta karşılaştığı bazı zorluklar, engeller olduğunu söyledi.
Bunların içinde en önemli şeyin psikoloji olduğunu anlatan Kılıç, şunları kaydetti:
"Psikoloji her şeyden etkilenir. Kimisi daha kolay imtihan veriyor, kimisi daha zor. Zorluklarda size el uzatacak insanlara ihtiyaç duyuluyor. Sizler işte bu eli uzatanlarsınız. Bu çalışmaları yapanlara teşekkür ediyorum. Ailenin yerini kimse tutamaz. En iyi hekim de olsa bir ailenin yerine kimse konulamaz. olumsuzluklara karşılaşan gençlere baktığımız zaman, aile bağları zayıf kişiler olduklarını görüyoruz. Bu nedenle aile ile bağların asla zayıflatılmaması gerektiğini unutmamız gerekiyor. Elektronik cihazlarla yapılan bir iletişim zamanındayız. Buradan birtakım paylaşımlar yapılıyor ancak asıl iletişim insanlarla yapılan iletişimdir. Gençler bunu unutmasın. Burada kullanılan yanlış bilgilerin nelere yol açabileceğini hep beraber gördük. İnsanların duygu ve düşüncelerin dikkate alarak bu alanlarda paylaşım yapın."
Konuşmanın sonunda, bazı hastaların birlikte çizdiği tablo, Sare Davutoğlu'na hediye edildi. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Elimi Tutar Mısın?' Sempozyumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?