Erdoğan, Fatih Camii'ni Hizmete Açtı - Son Dakika
Güncel

Erdoğan, Fatih Camii'ni Hizmete Açtı

Erdoğan, Fatih Camii\'ni Hizmete Açtı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan İstanbul'un Fethi'nin 559'uncu yıl dönümünde restorasyonu tamamlanan Fatih Camii ve 1.Mahmut Kütüphanesi'nin açılışını yaptı.

30.05.2012 01:50

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan İstanbul'un Fethi'nin 559'uncu yıl dönümünde restorasyonu tamamlanan Fatih Camii ve 1. Mahmut Kütüphanesi'nin açılışını yaptı. Erdoğan konuşmasında "İşimiz daha bitmedi. Bir taraftan Akdeniz ve Haliç Caddesi'ndeki medreselerin restorasyonu başlıyor. Onların bitişiyle birlikte çevredeki tüm peyzaj çalışmalarıyla inşallah bu bölge çok daha farklı bir hale gelecek." dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, restorasyonu tamamlanan Fatih Camii ve 1. Mahmut Kütüphanesi'nin açılışını gerçekleştirdi. Başbakan Erdoğan, açılış öncesi ikindi namazını Fatih Camii'nde kıldı. İstanbul'un fethinin 559. yıl dönümünde yeniden ibadete açılması dolasıyla Fatih Camisi'nin avlusunda düzenlenen törende bir konuşma yapan başbakan Erdoğan, Fatih Camii'nin bir yıkım felaketiyle karşı karşıya iken, emaneti yeniden kazanmaya vesile olduklarını söyledi. Fatih Sultan Mehmed Han'ın inşa edip bıraktığı emanetin asırlar boyu, üzerinde hassasiyetle durulduğu için bugünlere geldiğini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bugün çok duyguluyum, çok hisliyim zira Feth-i Mübin'in 559'uncu yıl dönümünde 4,5 yıllık bir restorasyon çalışmasından sonra Fatih Camisi'ni bu haliyle tüm milletimize ve İslam dünyasına kazandırmış olmak bizleri memnun ve mutlu ediyor. İşimiz daha bitmedi. Bir taraftan Akdeniz ve Haliç Caddesi'ndeki medreselerin restorasyonu başlıyor. Onların bitişiyle birlikte çevredeki tüm peyzaj çalışmalarıyla inşallah bu bölge çok daha farklı bir hale gelecek. Bu medreselerde öğrencilik yıllarımız geçti. Şimdi bunu yeni nesillere taşıyacağız. Onun için bu adımları atacağız."

"MÜJDE YERDE KALMADI"

Süleymaniye Camisi'ni de restorasyonunu tamamladıktan sonra yeniden ibadete açtıklarını belirten Başbakan Erdoğan, restorasyonu tamamlanan Karaköy'de ki Arap Camisi'ni de yakın zamanda ibadete açacaklarını söyledi. Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

"Eğer bugün göğe minareler yükseliyorsa, Fatih Sultan Mehmed Han'ın bunda büyük emeği var. Onlar bu kapıları açtı bize. Zira 'Konstantiniyye muhakkak feth olacaktır. Onu feth eden komutan ne büyük komutan ve onun askeri ne güzel askerdir' diyen Sevgililer Sevgilisi'nin müjdesi, kendini bugüne kadar farklı bir şekilde taşıdı. Hala taşımaya devam ediyor. Bu müjde yerde kalmadı, gerçekleşti ve işte İstanbul'a dönüştü. İstanbul'da yaşayanlar olarak bunların kadir ve kıymetini iyi bilmek durumundayız."

"NE DEMEK İSTEDİĞİMİ ANLIYORSUNUZ"

Başbakan Erdoğan, Fatih Camiinin ve 1. Mahmut Kütüphanesi'nin onarımının 24 milyon TL'ye mal olduğunu belirterek, "Biz sizin verdiklerinizi sizlere bu şekilde döndürüyoruz. Yatırımlarla döndürüyoruz, her şeyle döndürüyoruz, döndürmeye devam edeceğiz. Şu ana kadar Türkiye genelinde 4 bin civarında tarihi eserimizi restore ettik, yeniden milletimizin hizmetine sunduk. Aslında şu bölge, yüzlerce mescidin yıkıldığı, yerle yeksan edildiği bir bölgedir. Ne demek istediğimi anlıyorsunuz. Onları da buldukça restore edeceğiz, imar edeceğiz ve yeni kuşaklara kazandıracağız" dedi.

"RABBİM'E ŞÜKREDİYOR, HAMDEDİYORUM"

Başbakan Erdoğan, Fatih Camisi'nin adeta bir küçük iğne ile yeniden inşa edildiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

"Fatih Camisi'nin restorasyonunda emeği geçen mimarından mühendisine, yapımcı firmasından işçisine şahsım ve milletim adına teşekkür ederim. Minarelerinden aleminden, dış duvarlara kadar en küçük çivilerden duvardaki çinilere kadar her milimetrekaresini büyük bir özen, hassasiyet ve dikkatle elden geçirdik. Çünkü gereği ve olması gereken buydu. Bu eserlerin sadece son zamanlarda gördüğü hasarları değil, inşa edildiğigünden bugüne kadar görmüş oldukları hasarları da gidermenin gayreti içinde olduk. Açıkçası, bu emsalsiz esere, bu ata yadigarına, bu İstanbul'un, İslam dünyasının önemli mekanına hizmet edebilme şerefini bize nail ettiği için, Rabbim'e şükrediyor, hamdediyorum."

"ALLAH GÖKKUBBEDEN EZAN NİDALARINI EKSİK ETMESİN"

Başbakan Erdoğan, Piriştine'de Fatih Sultan Mehmet'in adına yaptırdığı camiyi de restore ettirerek 2010 yılında yeniden ibadete açarak benzer bir gururu yaşadıklarını belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Allah'ın izniyle, hem yurt içinde, hem yurtdışında, bu çalışmaları kararlılıkla devam edeceğiz. Beşiktaş'taki Şeyh Yahya Efendi Camisi'nin de restorasyonu, onarımı bitti, bir iki eksiği tamamlandıktan sonra tekrar ibadete açacağız. Allah emeklerimizi zayi etmesin, Allah gökkubbeden ezan nidalarını eksik etmesin diyorum. Arif Nihat Asya'nın dizelerinde ifade ettiğigibi, Allah bizi sevgisiz, susuz, havasız aynı zamanda vatansız, aynı zamanda mabetsiz, minaresiz, ezansız bırakmasın diyorum."

Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ile birlikte açılış kurdelesini kesti. Restorasyonu tamamlanan Fatih Camisi'ni ibadete ve 1. Mahmud Kütüphanesi'ni de hizmete açtı. Başbakan Erdoğan ve beraberindekiler daha sonra Fatih Camisi'ni, 1. Mahmud Kütüphanesi'ni gezdi. Başbakan'ın kütüphane gezisi basına kapalı olarak gerçekleştirildi. Açılış töreni öncesinde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Fatih Camii'nin avlusunda vatandaşlarla fotoğraf çektirdi. - İstanbul/ Fatih

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Erdoğan, Fatih Camii'ni Hizmete Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement