Erdoğan, Obama İle Neleri Görüştü? - Son Dakika
Güncel

Erdoğan, Obama İle Neleri Görüştü?

Erdoğan, Obama İle Neleri Görüştü?

Erdoğan'la Barack Obama arasındaki beklenen görüşme gerçekleşti. İşte dünyanın kilitlendiği o görüşmeden ayrıntılar...

21.09.2011 01:32

Birleşmiş Milletler (BM) 66'ncı Genel Kurulu'na katılmak için New York'ta bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya geldi.

İki lider görüşme öncesinde gazetecilere yaptıkları açıklamalarda terörle ortak mücadele sözü verdi.

Görüşme öncesi basına açıklamalar yapan ABD Başkanı Obama Ankara'daki bombalı saldırıyı kınayarak başlayan ve Başbakan Erdoğan nezdinde Türk halkına başsağlığı diledi. Obama, "Bu olaylar bize dünyanın birçok yerinde terörün var olduğunu hatırlattı. Türkiye ve ABD'nin teröre karşı güçlü ortaklığı sürecek" dedi.

Obama, "Türkiye, NATO'nun müttefiki ve bizim de önemli bir ortağımız. Türkiye'nin Afganistan ve Libya konusundaki işbirliği ve füze kalkanı projesinde göstermiş olduğu sorumluluktan ötürü teşekkür ediyorum" diye konuştu.

ABD Başkanı Obama'nın, Başbakan Erdoğan'ın sergilediği liderlik, demokrasiye olan taahhütleri nedeniyle ile de kendisine teşekkür etmek istediğini söylediği bildirildi.

"MÜŞTEREK ATMAMIZ GEREKEN ADIMLAR VAR"

New York'un ünlü Waldorf Astoria Oteli'ndeki görüşme öncesinde konuşan Başbakan Erdoğan ise, "BM'nin 66. Genel Kurulu vesilesiyle bulunduğumuz New York'ta kendileriyle bir arada olmamız, özellikle de kendi ifadeleriyle model ortaklık süreci içinde gerçekten çok önemli adımları attık, atıyoruz. Bu arada terörle mücadelede ortak mücadele platformu oluşturmamız... Ankara'da meydana gelen patlamanın ardından Siirt'te dört tane bayanın içinde olduğu araca da teröristler tarafından bir saldırı neticesinde dört tane bayanı, sivil vatandaşımızı kaybettik. Bu da bizim için tabii gerçekten ayrı bir üzüntü sebebi" dedi.

"TERÖRÜN BİTİRİLMESİ KONUSUNDA ÇOK ÇOK İYİMSER DEĞİLİM"

Erdoğan, "Tabii terörle mücadele bitirilir mi denildiğinde, minimize edilir, ama ben bitirilmesi noktasında çok çok iyimser değilim. Fakat bu mücadeleyi birlikte vereceğiz, gerek teknolojik noktada gerekse planlama, projelendirme noktasında müşterek atmamız gereken adımlar var ki bu noktada terör örgütlerine karşı müşterek adımımız devam ediyor. Bundan sonra da devam edecek. Nitekim bugün burada bunları da geniş manada görüşeceğimize inanıyorum" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, "Son dönemde Mısır, Tunus, Libya'yı kapsayan ziyaretlerimiz ve bunun dışında yine Afganistan'daki birlikteliğimiz, Irak'taki gelişmelerin değerlendirilmesi, bunlar bizim müşterek attığımız adımlar oluyor. Temennim odur ki Türkiye, ABD arasındaki bu model ortaklık neticesini vererek, bundan sonra da devam etsin" ifadesini kullandı.

GÖRÜŞME 1.5 SAAT SÜRDÜ

TSİ 23.55'te başlayan görüşme, planlandığı gibi 1.5 saat sürdü.

Görüşmeye Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Bakan Yardımcısı Philip Gordon, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Avrupa Kıdemli Direktörü Elizabeth Sherwood-Randall, BM Daimi Temsilcisi Susan Rice ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon da katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Erdoğan, Obama İle Neleri Görüştü? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement