Ethem Sarısülük Davası: Sanık Şahbaz Susma Hakkını Kullandı - Son Dakika
Güncel

Ethem Sarısülük Davası: Sanık Şahbaz Susma Hakkını Kullandı

Ethem Sarısülük Davası: Sanık Şahbaz Susma Hakkını Kullandı

Gezi Parkı protestoları sırasında polis kurşunu ile hayatını kaybeden Ethem Sarısülük'ün ölümüne ilişkin davada, olay anına ait görüntüler damgasını vurdu.

26.05.2014 14:35

Gezi Parkı protestoları sırasında polis kurşunu ile hayatını kaybeden Ethem Sarısülük'ün ölümüne ilişkin davada, olay anına ait görüntüler damgasını vurdu. Sinevizyon ile heyete izlettirilen görüntülerde Ahmet Şahbaz olduğu belirtilen bir polis memurunun olay anının ardından amirinin yanına gelerek, "Çektim sıktım, 3 tane" dediği duyuldu. Bu sözler salonda tansiyonu yükseltirken, duruşmanın sona ermesinin ardından gerginlik iyice arttı. CHP Milletvekillerinin araya girmesi ile tansiyon düşerken, Şahbaz'ın tutuklanma talebi reddedildi. Sanık Şahbaz, duruşmada müdahil avukatların tüm sorularına susma hakkını kullanarak yanıt vermedi.

Gezi Parkı protestoları sırasında polis kurşunu ile hayatını kaybeden Ethem Sarısülük'ün ölümüne ilişkin davaya, Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. Davanın görüldüğü Ankara Adliyesi'nde ve 6. Ağır Ceza Mahkemesinin duruşma salonu önünde polisin ve jandarmanın yoğun güvenlik önlemleri alması dikkat çekti. Duruşmaya Ethem Sarısülük'ün annesi Sayfı Sarısülük, kardeşleri ve ailenin çok sayıda avukatı ile Sanık Ahmet Şahbaz ile avukatları katıldı. Duruşmayı CHP Milletvekilleri Levent Gök, Hüseyin Aygün, Aylin Nazlıaka, İlhan Cihaner, Mahmut Tanal ve Gezi Parkı sürecinde başından gaz fişeği kapsülüyle vurulduktan sonra ölen Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan'ın da arasında bulunduğu çok sayıda kişi izledi. Duruşmanın başında güvenlik önlemlerinin yoğunluğuna tepki gösterildi. Mahkeme Başkanı Afak İlleez, duruşmanın başında salondaki izleyicilere uyarılarda bulunarak, fotoğraf çekilmemesini istedi ve görüntülerin internet ortamında yayınlanmamasının yasak olduğunu belirtti. Güvenlik önlemlerinin yoğunluğuna gösterilen tepki tartışma yaşanmasına neden oldu. Tepkiler üzerine Mahkeme Başkanı "Mevcut salonumuz bu kadar. Özel anlarda, özel tedbirler alınabilir, bugünde böyle bir tedbir aldık.

Bağırmakla bir sonuca varılmıyor avukat bey" demesi üzerine alkışlarla protesto edildi.

Güvenlik tedbirlerinin avukatlarla ilgili olmadığını açıklayan İlleez'e izleyiciler "Bizden mi korkuyorsunuz" diye tepki gösterdi.

-SANIĞI VE HEYETİ GÖREMİYORUZ-

Sanık Aıhmet Şahbaz'ın bulunduğu bölümün çevresi jandarma tarafından tamamen kapatılırken, izleyici sıralarının ilk iki bölümüne de jandarma personeli oturdu. Avukat Murat Yılmaz, güvenlik önemlerinin abartılı olduğunu kaydederek, "Bu güvenlik önlemleriyle bir yere varamazsınız. Salona geçmek istiyorum, jandarma itiyor beni. Buraya bu kadar jandarma getirerek bu işler halledilemez" dedi. Sarısülük ailesinin avukatlarından Bülent Teoman Özkan, izleyicilere sakin olmaları yönünde uyarıda bulundu. Avukat Kazım Genç, yoğun güvenlik nedeniyle birçok avukatın ayakta kaldığını belirterek, "Sanığı, mahkeme heyetini görmek istiyorum ben. Sağlanması gereken hukukun güvenliği. Bu şekilde adaleti sağlamanız söz konusu değil" diye tepki gösterdi.

-KAPALI DURUŞMA TALEBİ REDDDEDİLDİ-

Duruşmada hazır bulunanların tutanağa geçirilmesinin ardından sanık Avukatı Uğur Ceyhan, güvenlik nedeniyle duruşmanın kapalı yapılmasını talep etti. Müdahil avukatlarından Murat Yılmaz, duruşma salonunun bu kadar sıkışmasının nedeninin güvenlik güçlerinin sayısı olduğunu savunarak, görevlilerin sayısının azaltılmasını istedi. Yılmaz, duruşmanın kapalı yapılması talebiyle ilgili ise "Kamu güvenliğini tehlikeye düşürecek, genel ahlakı zedeleyecek herhangi bir şey yok. Kamuoyunun gözü bu davanın üstünde. Kamuoyunun bu davayı öğrenme hakkı vardır" ifadesini kullandı ve talebin reddini talep etti. Cumhuriyet savcısı, duruşmanın düzenli ve güvenli yapılması için gereken önlemler alındığı gerekçesiyle talebin reddini istedi. Mahkeme heyeti de gerekli güvenlik önlemleri alındığı gerekçesiyle bu aşamada istemi reddetti. Heyet, güvenlik güçlerinin sayısının azaltılması yönündeki talebin de reddine karar verdi.

-SUSMA HAKKIMI KULLANMAK İSTİYORUM-

Taleplerin ardından Ahmet Şahbaz'a Mahkeme Başkanı, susma hakkının bulunduğunu hatırlatarak, savunma yapıp yapmayacağını sordu. Sanış Şahbaz ise "Önceki ifadelerimim aynen tekrar ediyorum. Yazılı ifademi mahkemeye sunuyorum ve susma hakkımı kullanmak istiyordum" dedi. Sanık avukatı ise eylemin meşru müdafaa sınırları içinde kaldığını savunarak, eylemin maruz görülecek heyecan ve korkuyla gerçekleştirildiğini öne sürdü. Avukatlar, Şahbaz'ın beraatını istedi.

-MAHKEME BAŞKANI: BER HER CELSE SUSMA HAKKINI HATIRLATACAĞIM-

Söz alan Avukat Murat Yılmaz, "Bugün bir polis memuru susma hakkını kullandığını söylüyor, bizim müvekkillerimiz susma hakkını kullandıklarında örgüt tavrı deniyor. Biz de bunun örgütsel bir tavır olduğunu, amirlerin yönlendirmesiyle bu tavrı aldığını düşünüyoruz. Susma hakkı CMK'da yer alan bir haktır, kişi istediği zaman bu hakkı kullanır. Ancak sorulması gereken bir soru var. Olay tutanağındaki imzanın kendisine ait olup olmadığı önemli. Bu imza size mi ait?" diye sordu. Sanık avukatları ise tutanağın gösterilmemesini isterken, Sanık Şahbaz, "Susma hakkın kullanmak istiyorum hakim bey" diyerek imzanın kendisine ait olup olmadığına ilişkin soruyu yanıtlamadı. Bunun üzerine Yılmaz, "Olay tutanağıdır bu basit geçiştirilecek bir şey değildir" dedi. Sanık avukatının "İmza müvekkilime aittir, tartışılacak bir konu yoktur, bu konu burada kapanmıştır" demesi üzerine müdahil avukatları, sanık avukatlarının mahkeme heyeti yerine karar verilmiş gibi davrandıkları konusunda itirazda bulundu. Yaşanan tartışmaların ardından Mahkeme Başkanı olay tutanağını Şahbaz'a göstererek, susma hakkını anımsattı. Mahkeme Başkanı İlleez'in sürekli sanığa susma hakkının bulunduğunu anımsatması da tartışma nedeni oldu Başkan İlleez "Neden hatırlatmayım canım. Ben her celse hatırlatacağım" dedi. Tutanağı inceleyen Şahbaz, "Tutanaktaki imza bana aittir, ayrıntıları savunmama mevcuttur" dedi.

-SUSMA HAKKINI KULLANDI-

Bunun üzerine müdahil avukatlar Şahbaz'a sorular yöneltti. Sanık Şahbaz olay anı ve sonrasına ilişkin tüm sorulara, "Susma hakkımı kullanmak istiyorum" yanıtını verdi. Bunun üzerine Ethem Sarısülük'ün annesi Sayfı Sarısülük, "Neden benim oğlumu hedef aldın katil" diye tepki gösterdi. Müdahil avukatları söz alarak olay sonrasında yaşananları anlattı. Daha sonra ise salona kurulan sinevizyon ile olay anının farklı açılardan çekilmiş görüntüleri heyete izlettirildi. Ethem Sarısülük'ün Şahbaz'ın silahından çıkan kurşunla yere düşmesinin görüntüleri gösterilirken Sayfi Sarısülük'ün feveran ederek, "Allah o ayaklarını kırsın, nasıl kıydın benim evladıma" diye tepki gösterdi.

-ÇEKTİM SIKTIM 3 TANE-

Görüntüleri anlatan Avukat Bülent Teoman Özkan, "Bu cinayet işlenirken kolluğun ve adliye makamın yaptığı hukuksuzluğu net bir şekilde görülüyor. Ethem'in cenazesinin olduğu yere gaz bombası atılıyor. Bu kadar kinle davranılıyor" dedi. Özkan'ın izlettiği görüntülerin birinde Ahmet Şahbaz olduğu iddia edilen bir polis memurunun olay anının ardından amirinin yanına gelerek "Çektim sıktım 3 tane" dediği duyuldu. Bu sözler tepkiye neden olurken Özkan, "5 saniye sonra arkadaşlarının yanına geliyor, başkentin göbeğinde arkadaşlarının yanında bu cinayeti işliyor. Sanık korkuyla, heyecanla değil, saldırgan ruh hali içinde savunma silahlarından yoksun değil. Yaptığı tüm savunmaların boş olduğunu düşünüyoruz, işlediği cinayeti meşru müdafaaya savunmaya çalıştı, cinayetin net bir karşılığı vardır tutuklanması gerekmektedir" diye konuştu.

-TUTUKLAMA TALEP EDİLDİ-

Avukat Kazım Bayraktar, Ethem Sarısülük'ün öldürülmesi olayında tahrik durumunun bile bulunmadığını savunarak, "Bu olayda cezasında indirim yapmayı gerektirecek tahrik yoktur. Göstericilerin taş atması tahrik olarak nitelendirilemez. Polisin yaşa dışı şiddetine karşı halk savunmaya girmiştir. Hiçbir polis göstericiler bana taş attı tahrik oldum deme hakkına sahip değildir. Sanığın tutuklanmasına karar verilmesini talep ediyor" dedi. Sanık Avukatı Uğur Ceylan söz alarak, bir sonraki duruşmaya savunmalarını hazırlayacaklarını belirterek,

"Müvekkile taş atılmadığı iddialar var, izlenen görüntüler olayın meşru müdafaa olduğunu göstermektedir. Tutuklama taleplerinin hukuki dayanağı yoktur. Her türlü tehdide rağmen mahkeme gelmiştir" dedi. Ceylan, müvekkilinin Şanlıurfa'da görev yaptığını ifade ederek, duruşmalardan vareste tutulmasını istedi. Bu sözlere salonda bulunan izleyiciler tepki gösterdi. Savcı da sanığın ikametgahının belli olduğunu, delilleri karartma ihtimalinin bulunmadığını belirterek, tutuklama talebinin reddini istedi.

-SALONDA GERGİNLİK TIRMANDI-

Verilen aranın ardından Mahkeme Başkanı Afak İlleez, kararları açıkladı. Taraf vekillerine bilgi ve belgeler için süre verildiğini açıklayan Başkan İlleez, Şahbaz'ın duruşmalardan vareste tutulması ve tutuklama taleplerinin reddine karar verildiğini belirtti. Duruşmanın sona ermesinin ardından izleyicilerin ellerindeki pet su şişelerini Sanık Ahmet Şahbaz'ın bulunduğu alana attı. Tepkiler ve sloganlar devam ederken jandarma Sanık Şahbaz'ı Mahkeme heyetinin bulunduğu kürsüye çıkartarak, heyetinin duruşma salonuna girmek için kullandığı kapıdan kaçırdı. Bu sırada jandarmanın kalkanlarını kaldırarak heyetin bulunduğu kürsünün önünde set oluşturduğu görüldü. İzleyiciler, "Anaların öfkesi katilleri boğacak, katil devlet hesap verecek, hepimiz Ethem'iz öldürmekle bitmeyiz" sloganları attı. Gerginliğin tırmanması üzerine salonda bulan CHP Milletvekilleri araya girerek, izleyicileri sakinleştirdi. İzleyiciler daha sonra slogan atarak salondan ayrıldı.

Ethem Sarısülük davası için Ankara Adliyesi çevresinde geniş güvenlik önlemlerinin alınması dikkat çekti. Adliye çevresi demir bariyerlerle çevrilirken vatandaşların giriş yaptığı adliyenin C kapısının bulunduğu cadde belli aralıklarla üç farklı bariyer kuruldu ve arama noktası oluşturuldu. Adliye çevresinde TOMA'lar güvenlik gerekçesiyle hazır bekletildi.

Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, "müdahil avukatlarının mahkemenin adil olmadığına, rengini belli ettiğine yönelik eleştirileri ile ilk duruşmada yaşanan arbede" nedeniyle, davanın 2 Aralık 2013'teki celsesinde "yargılamadan çekinme" kararı almıştı. Kararı inceleyen Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi ise "çekinme kararının uygun olmadığına" karar vermişti. Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, bunun üzerine Adalet Bakanlığına başvurarak, bu kararının kanun yararına bozulmasını talep etmiş, bakanlık bu istemi yerinde görmemişti. Şahbaz'ın, iddianamede "meşru savunmada sınırın aşılması suretiyle öldürmek" suçundan cezalandırılması isteniyor.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Ethem Sarısülük Davası: Sanık Şahbaz Susma Hakkını Kullandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement